AKO PUTIN NAREDI...

Neočekivana ‘dobrodošlica‘ za Wagner u Bjelorusiji: ‘Lukašenko se preračunao, neće to ići tako‘

Za bjelorusku oporbu dolazak pripadnika plaćeničke skupine znači novo poglavlje u novijoj povijesti pojačane ruske vojne prisutnosti

Wagnerovci u Rostovu

 Roman Romokhov/Afp/Profimedia/Roman Romokhov/afp/profimedia

Član bjeloruske oporbe u egzilu kaže da partizani, aktivisti i dužnosnici povezani s bjeloruskim prodemokratskim pokretom planiraju "toplu dobrodošlicu" za sve plaćenike grupe Wagner koji se presele u tu zemlju saveznicu Kremlja, kao dio dogovora šefa privatne ruske vojne tvrtke Jevgenija Prigožina s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Franak Viacorka, glavni politički savjetnik bjeloruske oporbene čelnice u egzilu Svjatlane Tihanovskaje, rekao je za Newsweek da će se svi pripadnici grupe Wagner koji se smjeste u Bjelorusiji naći između osvetoljubivog Kremlja i neprijateljski nastrojenog lokalnog stanovništva, uključujući i utjecajne osobe unutar vojnog i sigurnosnog establišmenta zemlje.

Prigožin i tisuće njegovih boraca navodno se planiraju nastaniti u Bjelorusiji nakon kratkotrajne pobune protiv ruskih vojnih vlasti u lipnju. Iako je Putin osudio pobunu kao "izdaju" i zaprijetio odmazdom, Prigožinu je ponuđen dogovor da napusti Rusiju pod zaštitom bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

"Ne smatramo da će Prigožin ostati dugo", rekao je Viacorka. "U Bjelorusiji nije sigurno", dodao je. "Bjelorusija je pod Putinovom kontrolom i ako Putin naredi da se Prigožina ubije... to će se dogoditi. Bjelorusija nije sigurno mjesto, a bjeloruski narod je neće učiniti sigurnim mjestom ni za Prigožina".

‘Nova stvarnost‘

Prigožinovi borci dobili su izbor - napustiti Rusiju s njim ili potpisati ugovore s redovnom ruskom vojskom. Moskva sada nastoji potpuno nacionalizirati Wagnerovu strukturu i lišiti Prigožina njegovog medijskog carstva. No, pojavila su se i izvješća koja ukazuju na to da skupina i dalje regrutira nove borce i nastavlja dugotrajne i unosne operacije u inozemstvu.

U međuvremenu, ostaje nejasno koliko bi pripadnika grupe Wagner moglo pratiti tog ruskog oligarha u egzil. Nedavne satelitske slike Planet Labsa otkrile su potencijalne vojne baze u koje se mogu smjestiti tisuće vojnika u Bjelorusiji, što je izazvalo zabrinutost u Europi zbog vrlo učinkovitih i dijelom autonomnih borbenih snaga unutar nekoliko sati vožnje od granica Europske unije i NATO-a.

Europski diplomati rekli su za Newsweek kako "promatraju i procjenjuju" dolazak Wagnera u zemlju, strahujući od novih provokacija duž zajedničke granice s Bjelorusijom.

image

Jevgenij Prigožin tijekom ‘marša na Moskvu‘

Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Za bjelorusku oporbu, pak, dolazak pripadnika plaćeničke skupine značit će novo poglavlje u novijoj povijesti pojačane ruske vojne prisutnosti. "Ovo je za nas nova stvarnost jer to nisu redovni ruski vojnici", kaže Viacorka. "To su plaćenici, oni su kriminalci, bivši zatvorenici, a njihov status još nije poznat". "Lukašenko im je obećao neku legalizaciju, ali što to znači u praksi, ne znamo. Vidimo da grade neke baze, vojne baze, za Wagnerove snage. Čini se da će ih biti nekoliko tisuća", dodao je.

"Lukašenko misli da će moći koristiti Wagner i Prigožina kao svoju osobnu stražu i zaštitu, ali mislim da Prigožin ima druge planove", dodao je Viacorka. "Njegov apetit je puno veći od Bjelorusije. I on će ponovno pokušati (svrgnuti) Putina. Ne može se isključiti još jedan puč. Još nije gotovo, barem postoji takav osjećaj unutar Bjelorusije".

Ruska situacija u Ukrajini ponudila je novu priliku za bjeloruski oporbeni pokret, koji je nasilno ugušio Lukašenko - uz veliku potporu Moskve - nakon spornih predsjedničkih izbora u 2020. godine. S Lukašenkovim režimom koji je sada vezan za sve izoliraniji i očito nestabilniji Kremlj, posljednji europski diktator, kako ga neki nazivaju, suočava se s teškim dugoročnim izgledima.

‘Vojska nije sretna‘

No, unatoč katastrofalnom ratu Moskve, navodnim neslaganjima unutar Lukašenkove vojske i sigurnosnih službi te mreži partizana unutar Bjelorusije, Minsk se približava Kremlju, ne samo time što pristaje primiti rusko taktičko nuklearno oružje.

Viacorka predviđa da će potencijalno uvođenje pripadnika Wagnera u bjelorusku osjetljivu političku ravnotežu značiti još više problema za Lukašenka. On također poziva zapadne zemlje da pooštre sankcije Minsku, podignu optužnicu pred Međunarodnim kaznenim sudom i priznaju Tihanovskaju kao legitimnog predstavnika demokratske Bjelorusije.

"Ono što čujemo ovdje na terenu jest da bjeloruska vojska nije baš presretna zbog grupe Wagner... Postoji veliko protivljenje ovoj ideji. Čini se da se Lukašenko, kada se ova ideja pojavila, nije se ni s kime konzultirao". "Vrlo je moguće da će doći do sukoba između bjeloruske vojske, tajnih službi i specijalnih snaga te Wagnerovih skupina. One neće biti integrirane".

Iako sam Prigožin možda neće dugo ostati u Bjelorusiji, Viacorka smatra da bi njegovi sljedbenici mogli. "Wagnerovci će pokušati izgraditi svoje baze u Bjelorusiji kako bi regrutirali ljude, oni nastavljaju regrutirati u Rusiji... Oni će započeti novačenje u Bjelorusiji kako bi koristili njezinu infrastrukturu. Ali definitivno će biti više napetosti, više sukoba s vremenom. To nije održivo".

"Pokušat ćemo odmah prikupiti informacije o raspoloženju unutar vojske. Razgovarat ćemo s našim partizanima, s našim aktivistima na terenu o tome što bi se moglo organizirati da se suočimo s Prigožinovim nasilnicima i kriminalcima... Pokušat ćemo osigurati ‘toplu dobrodošlicu‘ za Prigožinove ljude", poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 06:26