ZNAKOVIT PODATAK

Neočekivani obrat na bojnom polju: ‘Ukrajinci trenutno raspolažu s više tenkova od ruske vojske!‘

"Prilično je znakovito to da su Ukrajinci uspjeli postići paritet s Rusima kada je riječ o tenkovima"

'Groblje' ruskih tenkova u okolici Kijeva

 Genya Savilov/AFP

Zahvaljujući izdašnim pošiljkama iz niza europskih zemalja, Ukrajina na bojnom polju trenutno raspolaže s više tenkova od ruskih oružanih snaga, tvrde u Pentagonu.

Kako piše britanski Telegraph, dva mjeseca od početka invazije eksperti tvrde da se ruska prednost u osnovi istopila, i to zbog isporuke sovjetskih tenkova T-72 koje je Kijevu donirala Češka Republika kao i zahvaljujući isporukama oklopnjaka iz drugih članica NATO-a.

- U ovom trenutku, Ukrajinci imaju više tenkova od Rusa i dobro ih koriste, izjavioe je neimenovani visoki dužnosnik Pentagona.

U jednom od najnovijih priopćenja, ukrajinski Glavni stožer pohvalio se da su Rusi dosad ostali bez više od 680 tenkova. Tvrde da su većinom uništeni, ali da su neki i zaplijenjeni. U prilog ruskim nevoljama kada su tenkovi u pitanju ide pregršt snimki koje su se pojavljivale od početka rata na društvenim mrežama a koje prikazuju teško oštećene ili u potpunosti uništene 'kraljeve' bojnog polja. Neke snimke prikazuju prava groblja tenkova.

Pozadina tolikih ruskih gubitaka krije se, prema tumačenju zapadnih eksperata, u činjenici da je Zapad Ukrajince prilično dobro opskrbio protutenkovskim naoružanjem, a Moskva istovremeno raspolaže slabo održavanim vozilima i niskim moralom među svojim trupama.

- Prilično je znakovito to da su Ukrajinci uspjeli postići paritet s Rusima kada je riječ o tenkovima, komentirao je Mick Ryan, umirovljeni general pukovnik australske vojske koji trenutno radi u Centru za strateške i međunarodne studije.

- Teren na istoku Ukrajine je pogodan za manevre s kombiniranim naoružanjem tako da brojke u tom slučaju svakako znače nešto. Isto tako su važni i kvalitetno zapovijedanje i taktika, a na oba ta polja Ukrajinci su debelo nadmašili Ruse, tvrdi Ryan.

Krajem ožujka je objavljeno da Ukrajina raspolaže s više tenkova nego što ih je imala 24. veljače, prvog dana rata, a tada ih je službeno imala oko 2.000. Od Rusa su do sada uspjeli preoteti najmanje 161 tenk, navodi web stranica specijalizirana za vojnu analitiku Oryx. S druge strane, ruska je strana Ukrajincima preotela najmanje 43 tenka, procjenuju analitičari na temelju podataka koji su se dosad pojavili u službenim i neslužbenim izvorima te na društvenim mrežama.

Još jedna prednost koju imaju Ukrajinci je logistika, odnosno činjenica da su njezine opskrbne linije interne, odnosno unutar područja u kojem se vode borbe, dok su Rusi prisiljeni tehniku dovoziti iz same Rusije ili Bjelorusije, a pritom su izloženi napadima jer njihovi konvoji se kreću nedovoljno osiguranim cestama.

U Pentagonu tvrde da Rusi s protokom vremena uče na vlastitim greškama te da polagano mijenjaju taktiku dok se preorijentiraju na južno bojište i Donbas. To bi moglo značiti i da će povratiti svoju tenkovsku nadmoć, ali zasad nije jasno događa li se to.

I ukrajinska i ruska vojska najvećim dijelom se oslanjaju na tenkove nešto starije izrade T-72, koji su idealni za težak teren na istoku države.

S obzirom da su Ukrajinci uvježbani za rad na sovjetskim tenkovima, Amerika im zasad nije slala svoje tenkove, ali ih je zato opskrbila velikom zalihom protutenkovskog naoružanja i tu Kijev ima apsolutnu nadmoć nad ruskim agresorom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 08:24