VIŠAK PRIHODA

Neočekivani poklon: Svakom stanovniku uskoro stiže ‘plava kuverta‘, unutra će biti 183 eura

Ministarstvo financija procijenilo je višak nacionalnih poreznih prihoda za 2022. godinu na 450 milijardi novih tajvanskih dolara

Taipei na Tajvana

 -/Photoalto/Profimedia/-/photoalto/profimedia

Kako je lijep osjećaj kad stigne povrat poreza dobro zna tkogod je ikad imao taj užitak. A onda jedan prijatelj s Facebooka ubije tu krasnu ugodu izjavom da je to ionako novac poreznog obveznika. Ma kako bilo, lijepo je kad ti država pa i vraća novac.

Republika Kina na Tajvanu je napravila i korak dalje.. Kako izvještava Taiwan News, “vlada planira višak poreznih prihoda od 2022. godine koristiti za financiranje jedinica lokalne samouprave te sustava rada i zdravstvenog osiguranja, a građanima će podijeliti i "plave koverte". Vlada je najavila da će svaka stanovnica i stanovnik otoka, koji prisvaja Narodna Republika Kina, dobiti “kuverticu” sa 6000 novih tajvanskih dolara (NT$) što odgovara 183 eura.

Sasvim pristojan dar vlade (ima u nas izreka “od zla dužnika i koš pljeve”). Taiwan Times, kao i svaki medij koji i u takvom potezu vlade nađe mjesto za prigovor (“ljudsko srce nikad zadovoljno nije”), napominje da će “administrativne procedure onemogućiti da "plava koverta" stigne prije lunarne Nove godine, a sredstva će najvjerojatnije biti raspodijeljena krajem veljače ili početkom ožujka”.

Ministarstvo financija procijenilo je višak nacionalnih poreznih prihoda za 2022. godinu na 450 milijardi novih tajvanskih dolara (13,6 milijardi eura). Predviđa se sljedeći model raspodjele: 70 milijardi NT$ lokalnim vlastima, a preostalih 380 milijardi središnjoj vladi.

Lokalne vlasti će same raspodijeliti neočekivani dar, a predsjednica Tsai Ing-wen i premijer Su Tseng-chang potvrdili su da će od novca koji će dobiti središnja vlada 100 milijardi NT$ biti dodijeljeno za pokrivanje manjka u radnom i zdravstvenom osiguranju te kao subvencije za električnu energiju. Još 100 milijardi NT$ iskoristit će se za pokretanje gospodarskog plana za jačanje otpornosti.

I nakon toga vladi je na raspolaganju ostalo 180 milijardi NT$ viška poreznih prihoda. Parlament će donijeti poseban zakon kako bi se formirao posebni proračun iz kojeg će se financirati raspodjela gotovog novca koja će se obavljati doznakama na osobne bankovne račune građanstva.

Premijer je rekao da je cilj ovog koraka “podijeliti ekonomska postignuća zemlje sa svim građanima, mladima i starima". "Želimo dati svim građanima novogodišnji blagoslov nakon početka lunarne nove godine", rekao je premijer Su novinarima, misleći na jednotjedni praznik koji počinje 20. siječnja.

Ekonomija otoka, koji NR Kina smatra odmetnutim, porasla je 6,45 posto u 2021. godini što je najbrža stopa od 2010. godine kad je rast bio 10,25 posto. Tajvan je veliki proizvođač poluvodiča i to najkvalitetnijih na svijetu koji se koriste u svemu, od automobila i pametnih telefona do borbenih zrakoplova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:44