ŠOK U ŠPANJOLSKOJ

Neočekivano otkriće: U skladištu krijumčara oružja pronašli muzej Trećeg Reicha

Jedan od uhićenih, Nijemac povezan s ekstremnom desnicom, imao je prostoriju punu nacističkih uniformi i portreta Adolfa Hitlera
 Guardia Civil

Španjolska žandarmerija ostala je zatečena neočekivanim otkrićem nakon što je provalila u ilegalno skladište oružja namijenjenog crnom tržištu. Iako su očekivali stotine komada vatrenog oružja i streljiva, u jednoj od prostorija pronašli su zbirku koju su opisali kao "muzej Trećeg Reicha".

Policija je u skladištu u Andaluziji uhitila tri muškarca, dvojicu Nijemaca i jednog Britanca, a zaplijenjeno je više od 160 komada oružja, među kojim je bilo 30 jurišnih pušaka, te 10.000 komada streljiva.

image
Guardia Civil
image
Guardia Civil

Zapljena skladišta i uhićenja predstavljaju završetak istrage koja je trajala dulje od godinu dana, a počela je kada su vlasti zamijetile nagli porast oružanih zločina u široj regiji. Istražitelji su počeli sumnjati na državljana Njemačke koji je živio u Malagi pod lažnim imenom. U suradnji s njemačkom policijom, španjolska žandarmerija je pretražilja njegov stan i pronašla radionicu u kojoj se oružje prerađivalo prije prodaje trgovcima drogom u Andaluziji. Kada su provalili u skladište, u domu jednog od dvoje uhićenih Nijemaca povezanih s ekstremno desnim skupinama pronašli su i nacističku zbirku impresivne veličine.

U odvojenoj prostoriji nalazilo se stotine predmeta povezanih s Trećim Reichom - portreti Adolfa Hitlera, šljemovi i uniforme Wehrmachta, kipovi, biste, posteri i medalje. Neke od uniforma bile su uredno izložene na plastičnim lutkama, s redenicima streljiva i bojnom opremom.

Obala Andaluzije - Costa del Sol - postala je ozgloglašeno leglo trgovaca drogom u proteklih nekoliko desetljeća zbog svoje lokacije koja je krijumčarima omogućavala jednostavan transport ilegalnih supstanci između Afrike i Španjolske. Policiji je ipak pozornost privukao povećan broj zločina vezanih uz krijumčarenje droge, u kojima su se koristila oružja koja je dostavljao uhićeni trojac.

Istražitelji vjeruju da su oružje nabavljali u istočnoj Europi, a potom bi brisali s njega serijske brojeve i modificirali jurišne puške.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:31