BRUTALAN NASRTAJ

Neonacisti kobasicama i mesom s roštilja napali veganski restoran: 'Policija nam se smijala'

 Facebook

Grupa ultradesničara napala je zaposlenike i goste malog veganskog bistroa u povijesnoj jezgri glavnog grada Gruzije u nedjelju.

Najmanje 15 napadača upalo je u Kiwi Cafe u Tbilisiju i počelo na prisutne bacati kobasice, meso i ribu, kazali su svjedoci.

Napadači su u lokalnim novinama opisani kao radikalni ultra-nacionalisti 'Georgian Ultras'.

U izjavi koju je osoblje Kiwi Cafea objavilo na Facebooku, incident je opisan kao 'anti-veganska provokativna akcija', a napadače su nazvali neo-nacistima koji podržavaju fašističke ideje.

- Izvadili su meso s roštilja, kobasice i ribu i počeli ga jesti pred nama i bacati ga na nas. Na kraju su počeli pušiti cigarete... Htjeli su nas isprovocirati.

Svjedoci su opisali kako je osoblje pristojno zamolilo skupinu napadača da izađu, no oni su počeli vikati na njih, a potom ih napali. Kazali su i kako je policija zakazala.

- Zato što su većina osoblja, a i mnogi gosti, imali piercinge i irokeze, policija je mislila da su oni odgovorni za incident. Nadamo se da postoje nadzorne kamere na ulici. Kad vide snimke, znat će što se dogodilo - napisao je svjedok Nono Antidze na Facebooku.

Drugi su kazali da je policija otvoreno zafrkavala prisutne u kivi Cafeu i smijala se žrtvama.

- Živimo u paklu u kojem ljude vrijeđaju zbog različitih stilova odijevanja. Napadnuti smo jer su imali piercige i što ne jedu meso. Što je gore od toga, policija nam se smijala i dalje 'zakuhavala' situaciju umjesto da su zaštitili svoje građane - napisala je Ana Gulisashvili na Facebooku.

Iz Kiwi Cafea napisali su kako su se i neki susjedi pridružili napadu jer su za njih 'drugačiji', te da se u Gruziji nije dopušteno ponašati kako se oni ponašaju.

Kako piše Radio Slobodna Europa, neki stanovnici Gruzijske metropole zabrinuti kako bi ksenofobni napad na Kiwi Cafe kao i desničarski marš samo tri dana ranije mogli značiti početak organiziranih političkih akcija gruzijskih ultra-nacionalista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 19:00