CHARLOTTESVILLE

NEONACISTI SE VRATILI NA MJESTO KRVAVIH SUKOBA Ponovno došli s bakljama, vođa ekstremnih desničara se hvali: 'Vraćat ćemo se!'

 
 ALEJANDRO ALVAREZ/NEWS2SHARE / REUTERS

Richard Spencer, koji je u kolovozu organizirao prosvjed bijelih nacionalista i suprematista u kampu Sveučilišta u Virginiji, a koji je završio i smrtnim slučajevima, vratio se u subotu navečer u Charlottesville. Zagovornik neonacističkih vrijednosti u snimci se pohvalio "vraćanjem" njega i njemu sličnih koji su se u subotu navečer ponovno s bakljama pojavili kod kipa Roberta E. Leeja, za koji je grad najavio da će ga ukloniti.

'Vraćat ćemo se'

U ponovljenom marširanju bijeli nacionalisti su poručili da će se 'i dalje vraćati', izvještava Washington Post.

"Bio je to isplanirani flash mob", rekao je Spencer u subotu navečer. "Bio je to veliki uspjeh. Ovo smo dugo planirali. Željeli smo dokazati da smo u kolovozu došli u miru, da smo prije toga u svibnju došli u miru, kao što i sada dolazimo u miru", rekao je. "Naš identitet je važan. Nećemo stati i dopustiti ljudima da razorimo simbole naše povijesti i naših ljudi - i opet ćemo to učiniti", poručio je.

Gradonačelnik Charlottesvillea Mike Signer osudio je i najnoviji marš rekavši da se radi o "uznemirujućem posjetu neonacističkih kukavica". "Ovdje niste dobrodošli! Idite kući! U međuvremenu gledamo koje su nam pravne mogućnosti u vezi ovoga", poručio je.

Protivnici spomenika poput onog Leeju tvrde da oni predstavljaju mračna poglavlja američke povijesti u kojima je ropstvo bilo legalno, a rasizam norma. To je bio i razlog prvog prosvjeda 13. kolovoza u kojem je jedna osoba ubijena a na desetke ih je ozlijeđeno u američkoj saveznoj državi Virgniji, kada su se nacionalisti sukobili s protuprosvjednicima. Pritom se 20-godišnji James Alex Fields zaletio u skupinu i usmrtio jednu ženu.

A vehicle plows into the crowd gathered on a street in Charlottesville, Virginia, U.S., after police broke up a clash between white nationalists and counter-protesters, August 12, 2017, in this still image from a video obtained from social media. Jon Ziegler @Rebelutionary_Z/via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES. MANDATORY CREDIT

U Virginiji je tada proglašeno izvanredno stanje kako bi se policiji omogućilo da mobilizira svoje snage pošto su sudionici bili naoružani štitovima i palicama. Tijekom tog dana su sukobi između prosvjednika i policije izbijali više puta, a svijet je ostao zgrožen pronacističkih ideja u javnu sferu.

Rescue workers transport a victim who was injured when a car drove through a group of counter protesters at the
Justin Ide / REUTERS

First responders stand by a car that was struck when a car drove through a group of counter protesters at the
Justin Ide / REUTERS

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:33