‘UHVATI SE DICKENSA‘

Neonacistu sudac umjesto zatvora naredio da čita klasike, na kraju ipak ide iza rešetaka: ‘Prekršio je obećanje‘

Iako je rekao da je ‘krajnja desnica za njega stvar prošlosti‘, pet dana nakon presude ‘lajkao‘ je Hitlerove slike na Twitteru

Okupljanje neonacista u Dortmundu; ilustracija

 David Speier/AFP

Mladi neonacist kojemu je sud naložio da čita klasičnu literaturu kako bi izbjegao rešetke, ipak mora u zatvor nakon što je ustanovljeno da je prvotna kazna previše blaga, piše Telegraph.

Ben John je osuđen na uvjetnu kaznu od dvije godine nakon što je kod njega pronađeno više od 70.000 dokumenata suprematističke i nacističke tematike, kao i upute za izradu bombe.

Ovog 22-godišnjaka je sud u Leicesteru proglasio krivim za posjedovanje literature koja može biti korisna nekome tko priprema teroristički napad.

'Čitaj Dickensa'

Na izricanju presude prošlog kolovoza, sudac Timothy Spencer kazao je osuđenom studentu da bi se trebao kloniti suprematističke literature i umjesto toga posegnuti za književnim klasicima poput romana 'Ponos i predrasude' Jane Austen i 'Priče o dva grada' Charlesa Dickensa.

Ured glavnog državnog odvjetnika žalio se da je kazna preblaga pa su u utorak suci Holroyde, Lavender i Davis poništili prvotnu presudu.

Johnu, koji se putem videolinka u sudnici pojavio obučen u crnu majicu, rečeno je da će morati odslužiti zatvorsku kaznu od tri godine u što je uključeno dvije godine koje je proveo u pritvoru.

U policijsku postaju se mora javiti najkasnije do četvrtka u 16 sati.

Tijekom izricanja presude, John je glavu zamišljeno naslonio na ruke.

Prekršio obećanje da će se ostaviti krajnje desnice

Odvjetnik Alex Chalk, ranije je sudu kazao kako se John nastavio zanimati za krajnju desnicu i to već pet dana nakon što mu je izrečena prvotna presuda.

John je prije presude sudu predočio pisano uvjerenje u kojem kaže kako su njegovi krajnje desni interesi 'stvar prošlosti'.

No pregled njegovih profila na društvenim mrežama pokazao je da tome nije tako jer su policajci koji su ga nadzirali primijetili njegovu nedopuštenu aktivnost.

Odvjetnik je sudu kazao: 'Usredotočimo se na trenutak na stvari koje je rekao: 'Ostavio sam se krajnje desnice.' Pa ipak, na njegovom Twitter računu - naglašavam, samo pet dana nakon izricanja presude - pretraživao je fotografije Adolfa Hitlera, pretraživao je i 'lajkao' slike nacističkih vojnika. Razlog zbog kojeg je to važno je taj što je takvo ponašanje u direktnoj suprotnosti s onim što je obećao.'

Lord Holroyde je rekao da je prvotna kazna protuzakonita jer niži sud nije imao pravo izreći takvu ublaženu kaznu.

Također je rekao i da je prvotna kazna od dvije godine 'očito vrlo blaga', no da to nije jedini razlog što će kaznu poništiti.

'Zadovoljni smo što nova kazna znači da će osuđeni odmah u zatvor', dodao je.

Priča o dvije kazne

Na prvom izricanju presude za zločin za koji je zapriječena kazna i do pet godina zatvora, sudac je Johnu rekao da će testom morati dokazati da je doista pročitao sugerirane romane kad se sljedeći put pojavi pred sudom.

Ranije ovoga mjeseca, John je na sud donio primjerke knjige Jane Austin 'Ponos i predrasude' i Williama Shakespearea 'Dvanaest noći'.

Kad mu je sudac kazao da opiše što misli o knjigama koje je pročitao, John je kazao: 'Više mi se svidio Shakespeare nego Jane Austin, no ni Jane Austin nije bila loša.'

'Pa to je ohrabrujuće', odgovorio mu je sudac.

U žalbenom postupku, odvjetnik Chalk je rekao: 'Ova vlada je odlučna da se suprotstavi terorizmu u svim njegovim oblicima, uključujući i onaj krajnje desnice. Fokusirani smo na ometanje svih aktivnosti najopasnijih ekstremista i podržavamo one koji se suprotstavljaju opasnoj retorici te štitimo nedužne koji su uvučeni u terorizam.'

'Žalili smo se na presudu Benu Johnu jer vjerujemo da je pretjerano blaga. Zadovoljan sam što je Žalbeni sud usvojio naš prigovor i što je odlučio povećati mu kaznu', kazao je.

Presuda o čitanju knjiga je 'zbunjujuća'

Nick Lowles, čelnik anti-rasističke organizacije 'Hope not Hate', kazao je: 'Pozdravljamo odluku da se Benu Johnu poveća kazna. Iako zatvori često ne uspiju rehabilitirati prijestupnike i često nisu pravi odgovor, sučeva zbunjujuća odluka da John mora čitati klasike pretvorila je njegova ozbiljna kaznena djela u parodiju. Krajnja desnica je danas najbrže rastuća prijetnja sigurnosti u Velikoj Britaniji.'

'Naš prioritet mora biti odupiranje radikalizaciji, posebno onoj na internetu, kako bi krajnjoj desnici bilo teže organizirati se i regrutirati nove članove. U isto vrijeme, praćenje, otkrivanje i hvatanje aktivista koji planiraju nasilje, jedno je od najvažnijih zadataka vlasti. No to sve skupa neće vrijediti ako prekršitelji ne budu uhvaćeni i osuđeni', kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:50