NIRMAL PURJA

NEPALAC SE POPEO NA 14 NAJVIŠIH SVJETSKIH VRHOVA U SAMO SEDAM MJESECI Bivšem rekorderu je za istu stvar trebalo gotovo osam godina

 
Mount Everest (lijevo), Nirmal Purja (u sredini), Shishapangma (desno)
 Profimeda

Nepalski planinar i bivši britanski marinac popeo se na 14 najviših svjetskih vrhova, i to u samo sedam mjeseci. Tako je oborio prijašnji rekord od gotovo osam godina.

Nirmal Purja popeo se u utorak ujutro na svoj 14. planinski vrh, Shishapangmu u Kini. Ovaj se 36-godišnjak 2003. godine pridružio britanskoj vojsci, a 2009. je postao i marinac.

Purja je već ranije postao nositelj brojnih rekorda, uključujući i najbrži 'dvostruki zavoj' dviju planina viših od 8.000 metara, a kraljica mu je 2018. dodijelila i posebnu civilnu počast. Naime, nepalski vojnici služili su u britanskoj vojsci više od 200 godina.

Na svijetu ima 14 planina viših od 8.000 metara, a prethodnom rekorderu koji se na svih 14 popeo, za to je trebalo gotovo osam godina. Bio je to Poljak Jerzy Kukucza još 1987. godine.

Purja je svoju misiju počeo u Nepalu u travnju, a na Mount Everest se popeo u svibnju. Njegova je fotografija s vrha planine tada privukla svjetsku pažnju.

Tijekom svojih planinskih pothvata, Purja je spasio četiri druga planinara. Za trojicu je rekao da su bili na 'samoubilačkim misijama'.

U kolovozu je za BBC rekao da se popeo na Everest, Lhotse i Makalu u pet dana, no da je to mogao učiniti u samo tri dana da dvije večeri nije stao kako bi popio piće.

U rujnu ga je zaustavilo čekanje dozvole za uspon na posljednju planinu, Shishapangmu u Kini. Dozvolu je dobio 15. listopada nakon što su se Nepalci obratili kineskoj vladi u njegovo ime.

BBC redom navodi svih 14 planina na koje se Purja popeo:

Annapurna, Nepal, 23. travnja

Dhaulagiri, Nepal, 12. svibnja

Kanchenjunga, Nepal, 15. svibnja

Everest, Nepal, 22. svibnja

Lhotse, Nepal, 22. svibnja

Makalu, Nepal, 24. svibnja

Nanga Parbat, Pakistan, 3. srpnja

Gasherbrum 1, Pakistan, 15. srpnja

Gasherbrum 2, Pakistan, 18. srpnja

K2, Pakistan, 24. srpnja

Broad Peak, Pakistan, 26. srpnja

Cho Oyu, Kina, 23. rujna

Manaslu, Nepal, 27. rujna

Shishapangma, Kina, 29. listopada

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:33