STUDENT S HIMALAJE

Nepalca je 7. listopada probudila jaka eksplozija. Par sati kasnije postao je jedan od najvećih heroja Izraela...

- Svaki trenutak koji prođe bez vijesti gdje nam je sin, je li uopće živ, gura nas prema rubu, kaže Bipinov otac

Teror Hamasa 7. listopada

 Afp/Afp/Profimedia/Afp/afp/profimedia

Bipina Joshija iz sna je 7. listopada probudila jaka eksplozija. Njegov mobitel počeo je nekontrolirano zvoniti, obavještavajući ga o videosnimkama koje su snimili njegovi kolege, a na kojima se vidi kako rakete ispaljene iz Gaze idu prema Izraelu. Eksplozije nisu u prvi tren preplašile Bipina, 23-godišnjeg studenta agronomije iz Nepala, koji je tada već više od tri tjedna radio na farmi u kibucu Alumim blizu granice s Gazom i svjedočio je prizorima u kojima izraelski sustav protuzračne obrane Željezna kupola presreće Hamasove rakete iz Gaze.

No, ovaj put nešto je bilo drugačije. Rakete i pucnjava čuli su se sve glasnije i bliže, a Bipin je shvatio da se ne radi samo o zračnom napadu. Nepalci i Tajlanđani, koji su živjeli skupa na farmi u kibucu, brzo su se razdvojili i odjurili u bunkere. U nepalskom bunkeru 17 radnika stisnulo se rame uz rame. U toj maloj prostoriji bez prozora, čekajući da napad završi, vrijeme su kratili igrajući mobilnu verziju igrice "Čovječe, ne ljuti se".

U jednom trenutku Bipin je čuo panične krikove i ugledao dvije granate kako se kotrljaju u bunker u kojem se skrivao sa 16 drugih studenata iz Nepala. Vani su Hamasovi naoružani napadači pljačkali po voćnjacima Alumima i ubijali svakoga tko im se našao na nišanu. Nepalci su stigli u Izrael samo tri tjedna ranije, u sklopu stručne prakse iz područja održavanja nasada naranči i limuna. Bipin je reagirao najbrže od njih, skočio je na noge, podigao jednu granatu i bacio je što je dalje mogao. Do druge nije uspio stići na vrijeme. Granata je eksplodirala i ozlijedila petero studenata koji su se skrivali u malenoj prostoriji. Bipin je tada odvukao svoje kolege u obližnju kuhinju, pokušavajući pronaći način da se spase i pobjegnu na sigurno. Međutim, prije nego što je preplašena grupa Nepalaca uspjela pobjeći, militanti su se vratili s pojačanjem. Naoružani napadači upali su kroz kuhinjska vrata i zgrabili Bipina i još trojicu farmera. Bio je to posljednji put da je Bipin viđen živ. Zadnja poruka koju je Bipin poslao bila je ona njegovu rođaku Basu Devu. "Ako mi se nešto dogodi, moraš se pobrinuti za moju obitelj", napisao mu je Bipin.

Bipin Joshi jedan je od 239 talaca koje militantna skupina Hamas drži u zatočeništvu u tunelima ispod pojasa Gaze. Uz Izraelce, među taocima su i 10 Amerikanaca, 23 tajlandska farmera, dva tanzanijska radnika i radnici iz Šri Lanke i Filipina.

Nepalska vlada tjednima je pokušavala pronaći odgovor na pitanje je li Bipin živ, dok su frustracije Bipinovih roditelja i prijatelja postajale sve opipljivije. Nepalski ministar vanjskih poslova Narayan Prakash Saud odletio je u Tel Aviv kako bi osobno upoznao izraelsko ministarstvo vanjskih poslova s Bipinovim slučajem. No, Saud je morao prvo komercijalnim letom doći u Dubai, zaobilazeći ograničenja Saudijske Arabije za letove prema Izraelu, a zatim se prebaciti u unajmljeni mlažnjak. Kad je konačno stigao na odredište, izraelski ministar vanjskih poslova već je bio na drugom radnom zadatku. Umjesto sastanka s ministrom, Sauda su otpratili do 254 Nepalca koji su čekali na evakuaciju.

image

Bipin Joshi

Edna Leshowitz/Zuma Press/Profimedia/Edna Leshowitz/zuma Press/profimedia

"Pomoći ćemo vam da pronađete svog prijatelja", pokušavala ih je umiriti nepalska veleposlanica u Izraelu Kanta Rizal.

Nepalska vlada shvatila je da je Katar glavna bliskoistočna vlada koja pomaže u prenošenju zahtjeva militantima. Nakon nekoliko dana nepalski ministar vanjskih poslova uspio je doći do zamjenika katarskog ministra vanjskih poslova i zamolio ga da Hamasu preda poruku:

"Bipin Joshi je nedužni student poljoprivrede kojeg trebaju osloboditi".

No, postajalo je sve jasnije da Hamas neće osloboditi taoce sve dok Izrael ne zaustavi svoje zračne napade, a Izrael neće prestati sa zračnim napadima sve dok Hamas ne oslobodi taoce.

Nepalska veleposlanica pokušala je doći do informacija drugim diplomatskim putevima. Nazvala je Međunarodni odbor Crvenog križa kako bi ih izvijestila o Bipinovu slučaju. No, agencija je bila preopterećena, a zbog prekida interneta u Gazi agencija često nije znala ni gdje se nalazi njezino osoblje. Rizal je tada uspjela doći do izraelskog predsjednika Isaaca Herzoga, rekavši mu da Bipin zaslužuje "posebnu pažnju" jer je svojom hrabrošću spasio živote. Također se pridružila skupini izraelskih volontera u improviziranom uredu u kongresnom centru Expo u Tel Avivu, koja pomoću softvera za prepoznavanje lica slaže kockice mozaika o napadu Hamasa 7. listopada.

"Posljednjih 30 dana činilo se kao 30 godina. Prvi put smo bili uključeni u ovakvu krizu. Bipin je poseban jer je heroj. Spasio je svoje prijatelje", rekla je za The Wall Street Journal Kanta Rizal, nepalska veleposlanica u Izraelu.

Međutim, Bipinovi prijatelji i roditelji smatraju kako vlada ne čini dovoljno kako bi ga spasila i posljednjih nekoliko tjedana marširaju u gradovima u podnožju Himalaja, uzvikujući: "Nepalska vlado, probudi se" i "Spasite Bipina Joshija".

"Jedva preživljavamo, držimo se za nit nade. Svaki trenutak koji prođe bez vijesti gdje nam je sin, je li uopće živ, gura nas prema rubu", rekao je za WSJ Bipinov otac Mahanand Joshi.

Unatoč naporima, nepalska vlada još uvijek ne može potvrditi je li Bipin živ. Prošli je tjedan američki državni tajnik Antony Blinken izrazio "zabrinutost za Bipina Joshija, koji se i dalje vodi kao nestala osoba".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 07:11