STIGLA POTVRDA

‘Nepokolebljivi branitelj‘ kao osigurač za Putinovo ludilo: Ovo se ne pamti još od Hladnog rata!

Izvori iz Saveza su potvrdili da će sudjelovati 32 države, sadašnja 31 članica i Švedska koja će sudjelovati bila članica ili ne

Ilustracija

 Beata Zawrzel/Zuma Press/Profimedia/Beata Zawrzel/zuma Press/profimedia

General Eirik Kristoffersen, načelnik Glavnog stožera norveških oružanih snaga, u svibnju prošle godine rekao je da će u proljeće 2024. njegova zemlja biti dio domene na kojoj će se odvijati vježba Sjevernoatlantskog saveza. Vježba je, vrlo vjerojatno, tada počela dobivati obrise jer je došlo do strategijske promjene sigurnosnih imperativa nakon ruske agresije Ukrajine te zahtjeva Finske i Švedske da uđu u članstvo NATO-a. Norveški je general tada rekao da će to biti dobra prilika testirati kako ojačati nove članice. Finska je u međuvremenu ušla u članstvo, Švedska još uvijek nije jer se tome protivi Turska, a zbog podaništva prema Moskvi u tome je slijedi i Mađarska.

The Financial Times u ponedjeljak je objavio da je vježba dobila ime "Steadfast Defender" (Nepokolebljivi branitelj), da će se održati iduće godine u veljači i ožujku i bit će najveća od Hladnoga rata. Britanski dnevni list tumači da je vježba dio transformacije Saveza koji je dosad primarno planirao reaktivno djelovanje, dakle odgovor na krizu, u pripravnost za aktivno djelovanje, ratno stanje. Predviđeno je sudjelovanje više od 40.000 vojnika, 500 do 700 zračnih borbenih misija i više od 50 brodova koji će vježbati kako odbiti rusku agresiju neke od članica.

Primarna arena su Njemačka, Poljska i baltičke države, što je razumljivo jer je riječ o najosjetljivijoj točki Saveza ako u Rusiji nadvlada potpuni gubitak razuma pa krenu prema Finskoj ili nekoj baltičkoj zemlji, a u planovima je i mogući pomorski i raketni udar iz Königsberga koji je Moskva pripojila nakon Drugoga svjetskog rata i dala mu ime Kalinjingrad. Skandinavija će biti također uključena kao domena vježbi.

Izvori iz Saveza su potvrdili da će sudjelovati 32 države, sadašnja 31 članica i Švedska koja će sudjelovati bila članica ili ne, čime se stvara dodatni pritisak na Ankaru da ispuni obećanje predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana sa summita u Litvi da u listopadu ratificira članstvo. Mađarska bi odmah zatim obavila ratifikaciju, kao što je bilo s Finskom.

Na summitu u srpnju dogovoreni su novi regionalni obrambeni planovi i stvaranje Savezničkih snaga reakcije, multinacionalnih jedinica sposobnih brzo odgovoriti na prijetnje. Svake će se godine odvijati dvije, a ne više jedna vježba jer je snage potrebno dobro obučiti osobito na razini zajedničkog djelovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:35