TROPSKI DRAGULJ 

Nepoželjni ruski turisti imaju novu omiljenu destinaciju za odmor: ‘Znate, teško je...‘

Volim ove ljude, hranu, prirodu i klimu. Ovoga ću se vjerojatno sjećati do kraja života, rekao je 31-godišnji profesor Dimitri Bobkov

Ruski turisti na Margariti

 Yuri Cortez/Afp/

Trčkaranje između turističkih destinacija, poziranje za fotografije na prelijepim plažama i nespretno plesanje uz taktove merenguea.

Tako trenutno izgleda život ruskih turista na Margariti, otoku u jugoistočnom dijelu Karipskog mora koji zajedno s otocima Coche i Cubagua tvori venezuelansku saveznu državu Nuevu Espartu, piše AFP.

Margarita je tropski dragulj s bijelim plažama i tirkiznim morem. Političke turbulencije u Venezueli otjerale su većinu turista i Zapad je uglavnom kao nepoželjnu destinaciju.

image

Ruski turisti igraju stolni tenis

Yuri CORTEZ/AFP
image

Rusi tijekom razgledavanja Margarite

Yuri CORTEZ/AFP
image
Yuri CORTEZ/AFP

Zato su na nju sada pohrlili ruski turisti koji zbog rata u Ukrajini i raznih restrikcija ne mogu slobodno putovati. "Rusi trenutno na raspolaganju nemaju mnogo destinacija. Teško je pronaći mjesta za ljetovanje", rekla je 39-godišnja Ekaterina Dolgova, prodavačica medicinskih potrepština.

Ona je jedina članica grupe ruskih turista koji su nedavno obišli Margaritu koja je htjela nešto reći o ruskoj invaziji na Ukrajinu koja traje od kraja veljače ove godine. "Rat je uvjerljivo najgora stvar", rekla je kratko. Drugi se Rusi ili boje da bi ih medijski istupi mogli skupo ili podržavaju svoga predsjednika Vladimira Putina.

image

Razgledavanje Pomorskog muzeja na Margariti

Yuri CORTEZ/AFP
image

Plaža La Pared na Margariti

Yuri CORTEZ/AFP
image

Dimitri Bobkov

Yuri CORTEZ/AFP
image

Turisti na plaži Mulas na Margariti

Yuri CORTEZ/AFP

Otprilike 3000 ruskih turista posjetilo je Margaritu tijekom posljednja dva mjeseca. Zrakoplovi ruskog avioprijevoznika Norwind Airlines zbog rata nisu vozili na liniji Moskva-Margarita, no ona je ponovno otvorena 2. listopada 2022. godine. Doduše, Norwind ju je modificirao kako bi izbjegao zračne prostore u koje ruski zrakoplovi zbog sankcija ne smiju ući. Let iz Moskve do Margarite danas traje 14 sati.

Turist Sergej Kač rekao je da je 12-dnevni aranžman na Margariti platio 3500 dolara.

Pored međunarodne zračne luke na Margariti stoji natpis na kojem na ruskom piše "dobrodošli", a turisti na raspolaganju imaju prevoditelje i druge nužne usluge. Hotele ne napuštaju bez vodiča. Dolgova je rekla da je u Venezuelu doputovala nakon što odustala od putovanja u Egipat. Tamo je bila već dva puta, a i kaže da Egipćani nakon rata u Ukrajini drukčije vide Ruse.

image

Tvrđava Fortin de La Galera u gradu Juangriego

Yuri CORTEZ/AFP
image
Yuri CORTEZ/AFP
image

Nacionalni park Laguna de La Restinga na Margariti

Yuri CORTEZ/AFP

Predsjednik Venezuele Nicolas Maduro smatra da bi turizam njegovoj zemlji mogao pomoći da se oporavi od hiperinflacije. Maduro je s Rusijom potpisao sporazum o primanju oko 100 tisuća ruskih turista do kraja ove godine.

Viviana Vethencourt, predsjednica Turističke zajednice Margarite, rekla je da porast prometa utjecao na ekonomiju otoka. Nema konkretne brojke, ali tvrdi da je napredak vidljiv. Trgovkinja nakitom i kupaćim kostimima Nacarid rekla je da prometa ima, ali ne kao prije. Tada su plaže bile pune Europljana i Amerikanaca. "(Rusi) se cjenkaju", požalila se te potom jednom Rusu jedan svoj artikl prodala upola cijene.

image

Viviana Vethencourt

Yuri CORTEZ/AFP

Dok je jedna grupa turista čekala da se njihovo vozilo na jednoj benzinskoj crpki napuni gorivom, 31-godišnji sveučilišni profesor Dimitri Bobkov pokušao je zaplesati na taktove merenguea koji su se mogli čuti na radiju. Bobkov je AFP-u rekao da je posjetio grob ikone socijalizma Huga Chaveza i sa siromašnom djecom igrao nogomet.

"Volim ove ljude, hranu, prirodu i klimu. Ovoga ću se vjerojatno sjećati do kraja života", rekao je Bobkov.

image

Dimitri Bobkov

Yuri CORTEZ/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:20