ŽIVOTNI PUT

Nepoznata nova prva obitelj SAD-a: Tihi i sretni, no iza njih stoji jako tužna priča

Joe Biden u nesreći je ostao bez prve žene i jednogodišnje kćeri. U život ga je vratila buduća prva dama Jill, no nesreće nisu stale...
Jill i Joe Biden
 TIMOTHY A. CLARY/AFP

Vratila mi je moj stari život. Zbog nje sam pomislio kako bi moja obitelj ponovno mogla postati cijela, napisao je Joe Biden o supruzi Jill u memoarima “Obećaj mi tata: O životu i politici”, objavljenima 2007. godine, netom prije nego što je postao potpredsjednik Baracku Obami. “Moj brat, moj prijatelj”, tako je nazivao bivšeg američkog predsjednika, prvog Afroamerikanca na tom položaju, s kojim ga i danas veže veliko prijateljstvo. Joe Biden, novi američki predsjednik, a možda i najbolja osoba da blagim i pomalo djedovskim tonom smiri Ameriku danas gotovo zaraćenu nakon četiri godine karakterno poprilično djetinjastog predsjednika.

Obitelji Biden, koja još čeka ulazak u Bijelu kuću, uzorna je američka obitelj podrijetlom iz srednje klase. Iako je rođen u Pennsylvaniji, Joe je sa suprugom Jill Biden većinu života proveo u Delawareu. Baš kao i Trumpovi, obiteljski su ljudi. Ali za razliku od pripadnika zlatne mladeži iz New Yorka i blještavog svijeta kockarnica i reality emisija, Bidenovi su tiha, fina, sretna obitelj, iza koje stoji i jedna jako tužna priča. Osim Joea i njegove supruge Jill, njihove četiri unuke i dva unuka, koje će sad još više upoznati američka javnost, te sina Huntera i kćeri Ashley, nezaobilazan dio priče o obitelji Biden su Joeova tragično stradala prva supruga Neilia i kći Naomi te pokojni sin Beau.

image
Joe Biden i Barack Obama
Olivier Douliery/Zuma Press/Profimedia

“Dečko, kad te život obori, uvijek se digni”, rekao je Joeu Bidenu njegov otac, Joseph Biden stariji, i to je mladi budući senator dobro zapamtio. Ovo mu je bila treća kandidatura za predsjednika. No najžešće udarce život mu je servirao na privatnom planu. Bilo je božićno vrijeme početkom sedamdesetih i njegova supruga Neilie, kći stara 15 mjeseci i dva sina, četverogodišnji Beau i trogodišnji Hunter, vozili su se iz božićnog šopinga kada se dogodila nesreća koja je iz njegova života izbrisala suprugu i kćer, a njega ostavila samog da odgaja dva mala sina bez majke. Nedugo zatim sreća mu se osmjehnula kad je upoznao apsolventicu, odnedavno rastavljenu Jill Jacobs, koja je brakorazvodne papire potpisala sa samo 24 godine i nije željela istu pogrešku počiniti ponovno.

“Htjela sam biti sigurna da njegovi sinovi neće drugi put ostati bez majke”, izjavila je u jednom intervjuu bivša druga dama. Jill koja predaje engleski na javnom koledžu, nakon pet godina mu je rekla da, a nekoliko godina kasnije i sama je postala majka kćeri, a Joe Biden je dobio novu curicu. Ashley Biden, koja bi trebala popuniti ulogu prve kćeri, aktivistica je u ovoj obitelji. Pratila je oca za vrijeme kampanje, a od 2014. godine vodi Centar pravde Delaware, neprofitnu ustanovu koji se bavi socijalnim radom, no njezin aktivizam ima mnogo čvršće korijene.

image
Joe Biden sa sinovima Beauom i Hunterom te suprugom Jill
Senator Joseph Biden/AFP

“Otac me uvijek učio da šutjeti znači biti sudionik i da uvijek treba ustati za onoga tko trpi nepravdu. To sam zapamtila i to je u mom profesionalnom životu princip kojim se vodim”, izjavila je jednom prilikom Ashley. Naime, otac senator i političar odgojio je Ashley da postane djevojka koja neće stajati sa strane i šutjeti. Završilo je s ljudima, a počelo s osviještenom djevojčicom i životinjama. “Kao dijete sam jako voljela životinje”, ispričala je jednom prilikom o svom prvom aktivističkom iskustvu. “Saznala sam da sjajilo za usne Bonne Bell testira svoje proizvode na životinjama i organizirala da djeca iz škole počnu pisati tom poduzeću da prestane. Onda sam postala opsjednuta dupinima koji se zapliću u mreže za tune. Otac me povezao s kongresnicom Barbarom Boxer i ona mi je dopustila da lobiram za zaštitu dupina. Rezultat je bio zakon o zaštiti dupina i informiranju potrošača u čijem je sastavljanju imao udjela i moj otac”, kaže ova 39-godišnjakinja, koja bi trebala postati nova Ivanka Trump.

S bivšom prvom kćeri dijeli neke sličnosti. Obje su se udale za mladiće židovskih korijena i obje su imale izlete u svijet mode. No za razliku od Ivankinog luksuznog brenda, koji igra na kartu ekskluzivnosti i skupoće, Ashley (udana) Krein 2017. godine predstavila je kolekciju Livelyhood od čijeg su dijela prodaje sredstva išla u dobrotvorne svrhe za borbu protiv nejednakosti i rasne diskriminacije u Americi. Njezin suprug, za razliku od Jareda Kushnera, koji je iz istog svijeta građevinaca kao Ivankin otac, dolazi iz liječničke obitelj. I sam je otorinolaringolog i plastični kirurg. Svoje vještine u plastičnoj kirurgiji “donirao” je prilikom rada za Međunarodnu dječju bolnicu kad je operirao siromašnu djecu iz Belizea s facijalnim deformacijama. Volonterski je radio i sa žrtvama obiteljskog nasilja i vojnicima povratnicima iz Iraka i Afganistana. Kako je priznao medijima, opušta se uz - neobičnu kombinaciju - tehno glazbu i rodeo. Današnji posao njegove supruge u centru za pravdu povezan je s ostavštinom njezina pokojnog brata Beaua, koji se bavio reformom pravosuđa i prije prerane smrti 2015. bio zvijezda demokratske stranke u usponu.

Najstariji sin Joea Bidena i njegove pokojne supruge Nielie karijeru je počeo u ministarstvu pravosuđa u Philadelphiji. Nakon rata na Kosovu radio je na obuci kosovskih sudaca i tužitelja dok je Amerika svojom ekspertizom pomagala mladoj državi da uspostavi vlastiti pravosudni sustav. Bio je pukovnik u Nacionalnoj gardi Delawarea i veteran iz Iraka, dobitnik Brončane zvijezde, koju američka vojska dodjeljuje za junačku službu i podvige. Biden ga je posjetio dok je bio tamo stacioniran.

image
Barack i Michelle Obama s Joeom Bidenom i njegovom suprugom Jill
SAUL LOEB/AFP

“Beau utjelovljuje izreku mog oca da roditelj zna što je to uspjeh kada njegovo dijete postane bolje od njega”, izjavio je u službenom priopćenju nakon njegove smrti tadašnji potpredsjednik SAD-a. Nakon što se godinama borio s opakom bolešću, Beau je umro od izuzetno agresivnog tumora mozga u svibnju 2015. godine. Imao je 46 godina. Iza sebe je ostavio suprugu Hallie i dvoje djece, Natalie Naomi i sina Huntera, nazvanog po mlađem bratu. Hunter Biden, danas pedesetogodišnjak, stupio je u vezu s bratovom udovicom nakon Beauove smrti i to je jedna o manje spominjanih epizoda u životu obitelji Biden. No Jill i Joe tvrdili su da im ne smeta što je Beauova udovica u vezi s muževim mlađim bratom. “Drago nam je zbog njih što su pronašli jedno drugo u tim teškim trenucima”, izjavili su jednom prilikom supružnici Biden. Prošle godine par se razišao, kako su pisali mediji, prijateljski, iz nepoznatih razloga. Za Huntera Bidena može se slobodno reći da je crna ovca obitelji Biden. Upravo je na račun Huntera Joe Biden u predsjedničkoj kampanji dobivao žestoke udarce iz protivnikova kornera, mnoge ispod pojasa. Čak su i američki mediji snažno naklonjeni Joeu Bidenu pisali kako Biden duguje američkom narodu objašnjenje vezano za poslove njegovog sina u Ukrajini i Kini.

Američki predsjednik Donald Trump još i prije nego što je Biden službeno postao demokratski kandidat pokušao je iskopati prljavo rublje o svom suparniku istražujući upravo Huntera. Hunter, inače odvjetnik, bio je jedan od inozemnih članova uprave privatne naftne kompanije Burisma iz Ukrajine, a Joea se optuživalo da je koristio svoj položaj Obamina glavnog čovjeka za Ukrajinu u korist poslova svog sina. Upitna je bila i Hunterova poslovna veza s kompanijom bliskoj kineskoj komunističkoj partiji. Riječ je o još jednoj energetskoj firmi, CEFC China Energy, koja je, kažu optužbe, Hunteru nudila deset milijuna dolara godišnje samo za “usluge upoznavanja”. To nije bio prvi put da je Hunter bio uteg za karijeru svog oca. Otpušten je iz vojske nakon što se na testiranju pokazalo da je pozitivan na kokain, a poznato je i da je imao problem s alkoholom, kao i djed s očeve strane. Bio je to drugi prekršaj, nakon prvog je dobio strogu opomenu. Njegova supruga, s kojom ima tri kćeri, u brakorazvodnoj parnici je tvrdila da je Hunter “šakom i kapom trošio na svoje hobije poput droge, alkohola, prostitutki, striptiz klubova i poklona za žene s kojima se viđao”. S jednom od njih dobio je i izvanbračnu kćer, što je dokazano nakon testa očinstva.

image
Joe Biden sa sinovima Hunterom i Beauom
DAVID MCNEW/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/AFP

U slučaju Hunterovih kineskih veza mnogi su politički komentatori isticali kako je važno, s obzirom na kinesku praksu pritiska visokorangiranih osoba, pogotovo u slučaju da imaju neku slabu točku zbog koje su podložni manipulaciji, da se sazna točno koja je njegova uloga u toj firmi. Njegovo sjedenje u ukrajinskoj kompaniji povezanoj s oligarsima i bivšim predsjednikom Viktorom Janukovičem, inače naklonjenom Moskvi, za Bidenove protivnike je vrlo korisna municija. Tim više što se Trumpa optuživalo da ga Putin možda nečim drži u šaci. Trump je prošle godine pokušao od novog vodstva u Ukrajini saznati nešto što bi moglo inkriminirati Huntera Bidena i tada je, tražeći od ukrajinskog vrha uslugu u zamjenu za američku pomoć, zaradio pokušaj opoziva u Kongresu. Da je Biden ima išta sa sinovim poslovima u inozemstvu, nikad nije dokazano, a i on to vrlo rezolutno negira. No očekuje se da će Hunter biti točka na koju će pucati Bidenovi protivnici zbog njegovih poslovnih pothvata i lobističke karijere. Za vrijeme prve predsjedničke debate, Donald Trump je napao Joea Bidena upravo spominjući Huntera.

“Ponosan sam na svog sina”, ponavljao je Joe, nemoćan pred lavinom uvreda o sinu narkomanu u prijenosu uživo koji je gledala cijela Amerika. “Izborio se protiv svog poroka. Imao je problem i nadišao ga. Ponosan sam na svog sina. Ponosan sam na svog sina”, ponavljao je znajući što je, čak i u trenutku ključnom za njegovu karijeru, u životu ipak najdragocjenije. Hunter je jednom prilikom izjavio kako je njegov život zbog toga što je “jedan od Bidena” uvijek završavao u medijima.

image
Joe Biden
Howard L. Sachs/Polaris/Profimedia

“Ali moj otac mi nikad nije ni jednom riječju dao naslutiti da se na to trebam obazirati”, izjavio je. Manje je poznato da je i njegova mlađa sestra Ashley dobila kaznu zbog posjedovanje marihuane, a skandal je nastao i kada je jedan tabloid dobio snimku na kojoj je navodno na jednoj zabavi šmrkala kokain. Joe Biden je, pak, posve bez poroka. Ne pije i ne puši. O svojoj borbi s kokainom Hunter je jednom prilikom rekao: “Svatko ima neku bol, svatko ima traumu. U svakoj obitelji postoji ovisnost. Bio sam u mraku. Bio sam u tunelu, tunelu koji nema kraja. Ne možeš ga se riješiti. Samo svatko za sebe nauči kako s njim živjeti”.

Nakon kraha prvog braka i kratke veze s bratovom ženom, Hunter se ponovno smirio, ovaj put s južnoafričkom filmašicom Melissom Cohen. Dobili su sina ove godine u ožujku. Iz prvog braka ima tri kćeri, Naomi, Finnegan i Maisy. Maisy je nedavno završila srednju školu, a Bidenovi i Obame priredili su zajedničku zabavu za Maisy i mlađu od dvije Obamine kćeri, Sashu. Dvije djevojke su, kako vole isticati bivši predsjednik i potpredsjednik, prijateljice, idu u istu školu i vrlo su bliske. Biden je zato propustio jedan stranački događaj priređen u Iowi. Kad su ga optužili da nema snage za putovanja, odgovorio je: “Unuka mi je slavila maturu, kći rođendan. Zbog toga bih propustio i inauguraciju”. Njegova obitelj, uključujući unuke, pratila ga je i bila dio kampanje. Joe je za vrijeme kampanje često govorio ne samo o svojoj obitelji, već i o osobnim problemima s kojima se sam suočavao. Njegova obitelj je za vrijeme njegova djetinjstva od imućne došla do siromašne i ponovno se vratila. No to je bio najmanji problem mladog Bidena.

image
Joe Biden s obitelji

U djetinjstvu je jako mucao, o čemu danas ne izbjegava pričati, kao i o tome da su ga djeca okrutno zbog toga nazivala “brzi”. Biden će biti prvi predsjednik koji nije završio jedan od prestižnih američkih fakulteta iz tzv. Ivy lige. Završio je pravo na sveučilištu u Syracusi, kako mu je Trump za vrijeme prve debate spustio, “ne s baš najboljim ocjenama”. Zovu ga Joe iz srednje klase, ali zapravo je Biden u životu stekao poprilični imetak. Forbes ga je procijenio na devet milijuna dolara na temelju dvije vile vrijedne svaka po dva milijuna dolara, investicija od oko četiri milijuna dolara i savezne mirovine koja iznosi više od milijun dolara. Pošteno je reći da se obogatio dok je bio potpredsjednik i nakon toga, dobrim dijelom zahvaljujući plaćenim govorničkim nastupima. U prosjeku za govor dobiva 100.000 dolara.

Na političkoj nacionalnoj sceni zaigrao je već s 29 godina. Bio je jedan od najmlađih senatora. Zato će sad, sa 77 godina, biti najstariji predsjednik Sjedinjenih Država. U njegovu životu nema mjesta za alkohol ili cigarete, dijelom i zbog problema koji su neki članovi obitelji imali zbog poroka. Biden redovito vježba. Jednom je, 1988., bio u životnoj opasnosti. Dobio je krvarenje zbog aneurizme mozga. Bio je tako loše da mu je kao praktičnom katoliku svećenik dao posljednje pomazanje. No Biden se oporavio i danas, nekoliko desetljeća kasnije, u trenutku pisanja ovog teksta stoji na pragu Bijele kuće. S njim i njegovom obitelji Amerika dobiva novu prvu obitelj, tipičnu američku, koja je cijeli život polagano gradila i ništa joj, pa tako ni Bijela kuća, nije slučajno sletjelo u krilo. Bidenovi nisu savršeni. Kao što uostalom nije nijedna obitelj. Ali su dobar uzor i primjer kako se u životu dostojanstveno može primiti teški udarac, podići se i krenuti dalje. Amerika i bivši stanari Bijele kuće mogu se u to ugledati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:20