PREDRAG KON

Nepoznata povijest vodećeg srpskog epidemiologa: ‘Ratovao sam u Hrvatskoj, Mladić je bio izvanredan‘

‘Svoj posao u Krajini, bar koliko ja znam, radio je onako kako je mogao u tim okolnostima‘, ispričao je Kon o Ratku Mladiću
Predrag Kon
 Rts Screenshot

Srpski epidemiolog Predrag Kon posljednjih godinu dana jedna je od najeksponiranijih javnih osoba u našem susjedstvu. Manje-više se svi slažu da se radi o velikom stručnjaku, iako je u Srbiji redovito upadao u sukobe s ostalim liječnicima i nekoliko puta je prijetio da će dati ostavku. Međutim, dr. Kon je u velikoj ispovijesti za Kurir otkrio što je radio u svojoj mladosti. Tako je priznao da je početkom devedesetih proveo na ratištu, a raspričao se o svom odnosu s ratnim zločincem Ratkom Mladićem

- Vjerovao sam u bratstvo i jedinstvo i teško mi je pao raspad SFRJ. U zimu 1991./1992. šest mjeseci sam bio na frontu. Najprije tri mjeseca u Kninu i Krajini, gdje sam bio referent saniteta, a zapovjednik je bio general Ratko Mladić. Svakodnevno sam ga viđao, a kontakte smo imali po potrebi. Bili su profesionalni i krajnje korektni. Pamtim ga kao izvanrednog oficira. Nisam vidim da je nešto pogrešno radio, ispričao je Kon za Kurir i dodao da on nije bio u Bosni pa o tome ne može govoriti, no njegovo sjećanje na Mladića, kaže, nije negativno.

image
Ratko Mladić
UN-IRMCT/Leslie Hondebrink-Hermer"/AFP/Profimedia

- Svoj posao u Krajini, bar koliko ja znam, radio je onako kako je mogao u tim okolnostima. Dok sam bio tamo, osjećao sam da je narod jako ugrožen i da mu je potrebna zaštita. Vojnu bolnicu u Kninu jednom sam obilazio i s Mladićem. Uvijek je pitao kako se dogodilo ranjavanje i obično bi rekao da do toga ne bi ni došlo da se postupalo po pravilima, kaže Kon.

Ispričao je da je on često bio na linijama fronta te da ga je u Mirkovcima skoro pogodio metak.

- Kao epidemiolog na ratištu, imao sam zadatak da spriječim ili suzbijem pojavu zaraznih bolesti. Dok sam razbijao glavu kako ću riješiti epidemiju gripe, zapovjednici su to rješavali sami. Čim bi se pojavio netko s tegobama, šalju ga kući. Za nekoliko dana bi se vraćao.

Nakon Krajine je, priča Kon, prešao u Šid na tri mjeseca, a 1995. godine je predao zahtjev za napuštanje.

- Taj dan pamtim. Cijelu noć nisam spavao. Imao sam osjećaj da sam otišao u slijepu ulicu, ipak sam ja epidemiolog. Trebao sam prijeću na VMA, ali pričekati zamjenu, što je moglo potrajati i dvije-tri godine. Imao sam poziv da me tamo ubrzano pripremaju za akademsko zvanje. Put bi mi bio potpuno drugačiji da sam otišao na VMA. Ali ne kajem se, rekao je Kon, prenosi Kurir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:54