POGLEDAJTE VIDEO

Neravnopravna borba ruskog vojnog aviona i američkog Reapera: ‘Pa zar Rusi sada štite i vođe ISIS-a!?‘‘

Nedavno su američke zračne snage rekle da je ruski zrakoplov i sredinom srpnja napao njihov izviđački avion MC-12

Prelet ruskog Su-35 iznad američkog Reapera

 Screenshot/twitter/us Air Force/

Ruski borbeni zrakoplov nedavno je letio "opasno blizu" američkog vojnog borbenog drona koji je djelovao iznad Sirije, priopćile su u utorak američke zračne snage.

Nešto prije 12:30 sati po lokalnom vremenu u nedjelju, ruski zrakoplov Su-35 približio se američkoj bespilotnoj letjelici MQ-9 Reaper dok je izvršavala misiju protiv Islamske države. Nakon što se pozicionirao samo nekoliko metara točno iznad Reapera, Su-35 je ispustio gorivo i "teško" oštetio njegov propeler, navodi se u priopćenju američkih zračnih snaga.

"Srećom, posada MQ-9 uspjela je održati let i sigurno se vratiti u svoju matičnu bazu", rekle su zračne snage, ne otkrivajući nikakve dodatne detalje o misiji protiv ISIS-a.

Neklasificirani video incidenta koji su objavile Zračne snage pokazuje kako Su-35 prilazi MQ-9 s leđa, dovoljno se približivši u jednom trenutku da je lice ruskog pilota vidljivo na slikama iz incidenta. Kasnije u videu se može vidjeti kako borbeni avion ispušta gorivo. Fotografije koje je objavila američka vojska također pokazuju oštećenje propelera.

"Očito zanemarivanje sigurnosti leta od strane ruskog lovca umanjuje našu misiju da osiguramo trajni poraz ISIS-a", izjavio je u utorak general pukovnik Alexus Grynkewich, zapovjednik Središnjeg zapovjedništva američkih zračnih snaga (AFCENT). "Pozivamo ruske snage u Siriji da smjesta prekinu ovo bezobzirno, ničim izazvano i neprofesionalno ponašanje."

Ruski piloti izveli su agresivne manevre oko američkih vojnih letjelica iznad Sirije u više navrata tijekom srpnja. Prvi tjedan u mjesecu obilježio je tri uzastopna dana uznemiravanja, u kojima su ruski zrakoplovi letjeli u neposrednoj blizini nekoliko dronova MQ-9 Reaper.

‘Zlostavljanje‘, nije bilo ograničeno samo na američku imovinu. Dva francuska borbena zrakoplova u sigurnosnoj misiji ranije ovog mjeseca također su bili prisiljeni manevrirati kako bi izbjegli "neprofesionalnu interakciju" ruskog Su-35.

Nedavno su američke zračne snage rekle da je ruski zrakoplov i sredinom srpnja napao njihov izviđački avion MC-12 "na nesiguran i neprofesionalan način". MC-12 je bio prisiljen letjeti kroz turbulenciju, umanjujući sposobnost posade da upravlja avionom i dovodeći svoje živote u opasnost.

image

Oštećeni propeler Reapera

Screenshot/twitter/us Air Force/

Washington posljednjih mjeseci sve više skreće pozornost na opasne akcije ruskih pilota, optužujući Moskvu za miješanje u američke interese i imovinu u Siriji, gdje SAD ima oko 900 vojnika raspoređenih za provođenje misija protiv ISIS-a. Američki dužnosnici sramežljivo su kritizirali Kremlj zbog ovih nesmotrenih incidenata, upozoravajući da interakcije ometaju protuterorističke operacije.

Glasnogovornik Pentagona rekao je ranije ovog mjeseca da Rusija, koja podržava Assadov režim, zna točno gdje djeluju američki zrakoplovi, tako da "nema isprike" za kontinuirano uznemiravanje.

- Izgleda kao da su Rusi sada u misiji zaštite vođa ISIS-a - rekla je novinarima zamjenica tajnice Pentagona za tisak Sabrina Singh.

image

Ruski Su-35 ispušta gorivo na Reapera

Screenshot/twitter/us Air Force/

Nakon jednog incidenta 7. srpnja koji je trajao nekoliko sati, nekoliko dronova Reaper krenulo je s izvođenjem napada u istočnoj Siriji u kojem je ubijen vođa ISIS-a. Nejasno je kako je, točno, ruski angažman mogao utjecati na protuterorističku misiju, ali američkim vojnim čelnicima je izgleda bilo dosta.

- Rusko neprofesionalno ponašanje u zraku ne samo da degradira našu misiju ‘Defeat ISIS‘, ono riskira nenamjernu eskalaciju i pogrešnu procjenu - rekao je general Michael Kurilla, zapovjednik Središnjeg zapovjedništva SAD-a, nakon nedjeljnog incidenta.

Ovo također nije prvi put da je neki ruski zrakoplov oštetio američki dron Reaper. Ruski borbeni zrakoplov Su-27 također je ispustio gorivo na MQ-9 dok je letio iznad Crnog mora u ožujku, prisiljavajući američku vojsku da spusti letjelicu u međunarodne vode i time još malo podigne ionako napete odnose između Washingtona i Moskve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:54