NASILJE ZBOG KOŠARKE

Neredi na Kosovu: Pucali jedni na druge i gađali se kamenjem nakon poraza Srbije u Turskoj

 AP

Sedam ljudi povrijeđeno je u neredima koji su izbili u Kosovskoj Mitrovici nakon košarkaške utakmice Turska-Srbija . U noći sa subote na nedjelju ranjeno je pet Srba, Albanac i francuski pripadnik Eulexa, policije EU na Kosovu. Francuz je ranjen u nogu iz vatrenog oružja na glavnom mostu na Ibru, koji dijeli većinski srpski od albanskog dijela tog grada na sjeveru Kosova. Nitko od povrijeđenih nije u životnoj opasnosti.

Neredi su zaustavljeni kad su međunarodne snage blokirale most i suzavcem rastjerali albanske i srpske mladiće. Danas je na Kosovu bilo mirno i most na Ibru ponovo je otvoren za promet.

Neredi su izbili kad se skupina Albanaca okupila pored mosta slaveći pobjedu Turske u košarkaškoj utakmici sa Srbijom. Srbi su u kafićima s druge strane mosta pratili utakmicu. Beogradski Tanjug tvrdi da je do nereda došlo kad su se Albanci uputili prema mostu gdje su ih dočekali Srbi. Deset minuta letjelo je kamenje s obje strane, nakon čega su se čule sirene za uzbunu i rafalna i pojedinačna paljba iz vatrenog oružja. Eulex i KFOR otjerali su okupljene suzavcem i zatvorili most koji povezuje dvije strane podijeljenog grada.

Agencije javljaju da je i u Novom Pazaru, većinski bošnjačkom gradu u srpskom dijelu Sandžaka također masovno proslavljena pobjeda Turske nad Srbijom, ali incidenata nije bilo. Prije tjedan dana u Novom Pazaru lakše su povrijeđena četiri srpska policajca u neredima koji su izbili nakon što je Islamska zajednica optužila vlasti da grade dječji vrtić na njihovom zemljištu koje su im vlasti, kako tvrde, bespravno otele.

Oliver Ivanović, predstavnik Srba iz Kosovske Mitrovice u Vladi Srbije, ocijenio je da događaji u Mitrovici pokazuju kako je preuranjena odluka KFOR-a da smanji broj svojih vojnika na osjetljivim točkama. Previše je pucnjave i previše metaka da bi se neredi u Mitrovici nazvali običnim incidentom, smatra Ivanović. “Svako mjesto razgraničenja Srba i Albanaca, a posebno Kosovska Mitrovica, žarište je koje lako može prerasti u ozbiljniji incident”, upozorava Ivanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 02:40