KAOS U NJEMAČKOJ

Neredi obilježili prosvjed protiv korona mjera u Berlinu, ozlijeđeno 10 policajaca, 365 pritvorenih

Na prosvjedima u Berlinu bilo je raspoređeno oko 2400 policajaca, a na ulice je izašlo oko 7000 prosvjednika
 Odd Andersen/AFP

Berlinska policija objavila je u srijedu da je pritvorila 365 ljudi koji su sudjelovali na prosvjedima protiv mjera u pandemiji koronavirusa, a dio njih brzo je pušten.

Policija je izvijestila da je u prosvjedima ozlijeđeno 10 policajaca.

image
Odd Andersen/AFP
image
Odd Andersen/AFP
image
Odd Andersen/AFP

Među njima je policajka koja je zadobila udarac u glavu kad je skinula kacigu, rekao je glasnogovornik policije. Policajka je prevezena u bolnicu, dok je drugom policajcu iščašeno rame.

Na prosvjedima u Berlinu bilo je raspoređeno oko 2400 policajaca, a na ulice je izašlo oko 7000 prosvjednika. Okupili su se oko zgrade parlamenta Reichstaga, Brandenburških vrata i Stupa pobjede u parku Tiergarten.

Policija je upotrijebila vodene topove i suzavce kako bi rastjerala prosvjednike. Većina ih nije nosila maske.

image
Odd Andersen/AFP
image
Odd Andersen/AFP
image
Odd Andersen/AFP

Do večeri se povukla većina prosvjednika i na ulicama je ostalo nekoliko raštrkanih skupina koje nadzire policija, rekao je glasnogovornik.

Gornji i donji dom njemačkog parlamenta danas je raspravljao o reformi zakona o zaštiti od pandemije koji definira koje mjere vlada može uvesti protiv širenja zaraze. Veći dio reformi se odnosi na regulaciju rada i obrazovnog sustava tijekom mjera.

Kako bi spriječila događaje poput onih u kolovozu kada su prosvjednici, među kojima je i velik broj ekstremnih desničara, pokušali ući u zgradu parlamenta, policija je ogradila široki prostor oko Bundestaga i kancelarskog ureda.

Njemački zastupnici podržali su većinom glasova izmjenu zakona koja osnažuje ovlasti vlade i koja sada može izvršnom uredbom donositi mjere protiv pandemije koronavirusa. Mjere donesene izvršnom uredbom ograničit će se na najviše četiri tjedna, no ta je stavka podložna produljenju.

image
Tobias Schwarz/AFP
image
Odd Andersen/AFP

Izmjene zakona koje je predložila koalicijska vlada kancelarke Angele Merkel podržalo je 415 zastupnika, 236 je bilo protiv i osmero suzdržanih.

Njemačka vlada nada se da će se tom izmjenom zaštititi mjere protiv koronavirusa, poput zatvaranja poduzeća, ograničenja okupljanja i nošenja maski od osporavanja na sudovima.

Amandmane je također prihvatio Bundesrat, gornji dio parlamenta i potpisao predsjednik Frank Walter Steinmeier. Stupaju na snagu objavom u Saveznom službenom listu.

Ministar zdravstva Jens Spahn branio je tijekom rasprave vladin odgovor na pandemiju koronavirusa i apelirao na povjerenje javnosti.

image
Odd Andersen/AFP
image
Odd Andersen/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:47