TISUĆE NA ULICAMA

Neredi su upalili, prosvjednici se izborili za proeuropski put: Gruzijski parlament odbacio ‘ruski zakon‘!

Na sjednici parlamenta 35 zastupnika, od 36 koji su glasali, odbilo je u drugom čitanju tekst
 Vano Shlamov/Afp

Gruzijski parlament u petak je odbacio zakonski plan o "stranim agentima" koji je izazvao političku krizu i zaprijetio onemogućiti toj kavkaskoj državi izgradnju bližih veza s Europom.

Na sjednici parlamenta 35 zastupnika, od 36 koji su glasali, odbilo je u drugom čitanju tekst koji je bio u ponedjeljak prihvaćen u prvom čitanju što je dovelo do vala prosvjeda i serije osuda sa zapada.

Gruzijska vladajuća stranka Gruzijski san priopćila je u četvrtak da odustaje od prijedloga zakona o "stranim agentima" nakon dviju noći nasilnih prosvjeda protiv onoga za što protivnici kažu da je autoritaran zaokret inspiriran Rusijom koji ugrožava nade u priključenje zemlje Europskoj uniji.

image
Zurab Tsertsvadze/Afp
image
Vano Shlamov/Afp

Unatoč toj objavi, tisuće ljudi ponovno su izašle u četvrtak navečer na ulice Tbilisija.

Predloženi zakon primorao bi sve gruzijske organizacije koje iz inozemstva dobiju više od 20 posto svojih prihoda da se registriraju kao "strani agenti", a u protivnom bi bile kažnjene.

Prosvjednici su u četvrtak pozivali na održavanje sjednice parlamenta na kojoj bi se stvarno povukao zakon koji je prošao prvo čitanje.

Gruzija, bivša sovjetska republika, službeno se želi pridružiti Europskoj uniji i NATO-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. ožujak 2024 23:16