OKLOPNA VOZILA NA ULICAMA

NEREDI U HONG KONGU Policija suzavcem rastjerala stotine prosvjednika koji su u parku pozivali na demokratske reforme i osudu komunizma

 
 AFP

Policija je u nedjelju suzavcem rastjerala stotine prosvjednika koji su u parku u Hong Kongu pozivali na demokratske reforme i osudu komunizma.

Okupljanje stotina prosvjednika posljednja je u nizu neumornih akcija protiv vlade od lipnja, kada su građani Hong Konga izašli na ulice protiveći se zakonu o izručenju u Kinu koji je u međuvremenu povučen.

Prosvjedi koji su se pretvorili u borbu za demokraciju i zahtjev za neovisnom istragom policijskog postupanja nad prosvjednicima, slabijeg su intenziteta posljednjih tjedana.

Policija je u nedjelju zaustavljala građane i vršila pretres u blizini očekivanih demonstracija. Oklopna vozila i vodeni topovi viđeni su u nedjelju u centru Hong Konga.

"Svi su svjesni rizika zaustavljanja prosvjednika i masovnih pritvaranja. Cijenim građane Hong Konga koji hrabro izlaze na ulice, unatoč riziku", rekao je organizator prosvjeda Ventus Lau.

Na nedjeljnom prosvjedu više od tisuću ljudi u parku okruženim najvišim hongkonškim neboderima skandiralo je prodemokratske slogane.

Kad su Britanci vratili Hong Kong Kini 1997. nakon 150 godina kolonijalne vlasti, Hong Kong je postao posebno administrativno područje Kine, uz kinesko jamstvo da će 50 godina zadržati njegov kapitalistički gospodarski sustav.

Mnogi stanovnici međutim vjeruju da je njihovu razdoblju određenog stupnja autonomije došao kraj.

Milijuni stanovnika Hong Konga izašli su na ulice od lipnja prošle godine u valu prosvjeda u znak otpora protiv sada odbačena prijedloga zakona kojim bi se dopustilo izručenje kopnenoj Kini.

No ubrzo su prosvjedi prerasli u šire zahtjeve za većim demokratskim slobodama u najvećem iskušenju za Peking otkad se bivša britanska kolonija vratila pod kinesku vlast 1997.

Premda su veliki prosvjedni marševi bili uglavnom miroljubivi, male skupine tvrdolinijskih prosvjednika u više su se navrata sukobile s interventnom policijom te je uhićeno više od 6500 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 07:01