OZLIJEĐENI POLICAJCI

Neredi u Švedskoj nakon najave danskog ekstremista da će spaliti Kur‘an: Gorjeli autobusi, letjelo kamenje...

Videozapisi i fotografije kaotičnih prizora iz Orebra prikazuju zapaljene policijske automobile i prosvjednike koji bacaju kamenje

Gori gradski autobus u Malmöu

 Johan Nilsson/AFP

Na jugu Švedske izbili su neredi u subotu navečer unatoč tomu što je policija preventivno na novu lokaciju premjestila skup protuislamske stranke ekstremne desnice čiji su čelnici najavili spaljivanje Kur'ana.

Stotinjak ljudi mlađe populacije bacalo je kamenje, palilo automobile, gume i kante za smeće u Landskroni, a također su postavljali barikadu koja je ometala promet, izvijestila je švedska policija. Stanje u Landskroni se smirilo u subotu kasno navečer, ali je i dalje napeto, priopćila je policija, dodajući da u akciji nema ozlijeđenih.

Pritom je skup danske protuislamske radikalne stranke Stram Kurs premješten u Malmö, smješten 45 kilometara južnije od Landskrone.

image

Gori gradski autobus u Malmöu

Johan Nilsson/AFP
image

Nemiri u petak u Orebrou

Kicki Nilsson/AFP

U petak navečer nasilni sukobi izbili su u Orebru, a neposredni povod bila je najava Stram Kursa da će spaliti Kur'an. Pritom je ozlijeđeno 12 policajaca, a zapaljena su četiri policijska vozila.

Videozapisi i fotografije kaotičnih prizora iz Orebra prikazuju zapaljene policijske automobile i prosvjednike koji bacaju kamenje i druge predmete na policajce.

Kim Hild, glasnogovornica policije u južnoj Švedskoj, rekla je u subotu prijepodne da policija neće povući dopuštenje za skup u Landskroni zbog visokih standarda slobode govora u Švedskoj.

- Pravo građana da prosvjeduju i iznose stavove je ogromno i ne može se samo tako ignorirati, rekla je Hild za švedsku novinsku agenciju TT.

Na prosvjedu održanom u subotu navečer u središnjem parku u Malmöu okupilo se nekoliko desetaka ljudi, a obratio im se čelnik Stram Kursa.

image

Nemiri u petak u Orebrou

Pavel Koubek/AFP
image

Nemiri u petak u Orebrou

Kicki NilssonAFP

Mali broj protuprosvjednika bacao je kamenje na okupljene, a policija je bila prisiljena koristiti suzavac kako bi ih rastjerala.

I vođa Rasmus Paludan je dobio kamen u nogu, no nitko nije teže ozlijeđen, izvijestila je policija.

Od četvrtka je zabilježeno nekoliko incidenata u Stockholmu te Linkopingu i Norrkopingu, a riječ je o lokacijama na kojima je Stram Kurs održao ili je planirao prosvjede.

Švedska premijerka Magdalena Andersson komentirala je kako je u Švedskoj građanima dopušteno izražavati mišljenje jer je to dio švedske demokracije.

- Bez obzira na to kako razmišljate, nikada ne smijete pribjeći nasilju. To nikada nećemo prihvatiti. Rasmus Paludan želi vidjeti upravo takvu reakciju. On huška ljude jedne na druge, rekla je za novinsku agenciju TT.

Rasmus Paludan je danski odvjetnik koji ima i švedsko državljanstvo. Osnovao je Stram Kurs (Tvrda linija) 2017. godine.

Na internetskoj stranici stranke, čija je glavna agenda antimigracijska i antiislamska politika, navodi se da je 'Stram Kurs najdomoljubnija politička stranka u Danskoj'.

U rujnu prošle godine Paludan je proglašen krivim zbog klevete i rasističkih izjava prema jednoj ženi iz Somalije. Tijekom demonstracija u kopenhaškoj četvrti Nørrebro govorio joj je da je prostitutka.

image

Rasmus Paludan

Philip Davali/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. studeni 2023 07:25