BACILI SUZAVAC

NEREDI U VENEZUELI Policija kod parlamenta zaustavila skup nekoliko tisuća prosvjednika predvođen Guaidom: 'Neće nas ušutkati'

 Boris Vergara / Anadolu Agency / AFP

Snage sigurnosti Venezuele u utorak su suzavcem zaustavile prosvjednike predvođene čelnikom opozicije Juanom Guaidom na putu prema parlamentu.

Na skupu opozicije sudjelovalo je nekoliko tisuća prosvjednika koji su u centru Caracasa stigli na udaljenost od samo nekoliko ulica od kongresa. No policija je zabarikadirala put do parlamenta i suzavcem rastjerala prosvjednike.

"Još jednom se pokazuje totalitarna priroda ovog režima", rekao je crvenih očiju Williams Davila, zastupnik i pobornik Guaidoa.

Oporbeni zastupnici održali su svoju sjednicu u obližnjem okrugu Las Mercedes, postavivši stolice na glavnu aveniju.

"Mi smo moćna većina koja može promijeniti ovu državu", kazao je Guaido tijekom improvizirane sjednice.

"Diktatura misli da nas može pobijediti, da nas može ušutkati".

Guaido je nekoliko tjedana pozivao na skup kako bi se ponovno oživjeli ulični prosvjedi protiv vlade Nicolasa Madura kojeg je Washington pokušao zbaciti uz pomoć ekonomskih sankcija.

Prosvjed u utorak bio je prvi otkad se Guaido 11. veljače vratio s diplomatske turneje koja je uključivala i posjet Bijeloj kući.

Madurova vlada u utorak je održala svoje skupove.

"Ovdje sam zbog zapovjednika Huga Chaveza i mog predsjednika Madura", rekla je 62-godišnja kućanica Maria Isabel Luna, referirajući se na Madurovog prethodnika koji je preminuo 2013. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 10:06