MRAČNA SJENA

Nervoza u Europi raste, neuobičajeno iskreni intervju otkrio razmjere panike: ‘To je jasna prijetnja!‘

Trump je već najavio da će podići carine, a vjeruje se da njegov povratak čeka Putin kako bi s njim pregovarao u Ukrajini

Donald Trump

 Brendan Smialowski/Afp/Profimedia/Brendan Smialowski/afp/profimedia

Tradicionalni susret globalne elite na Svjetskom ekonomskom forumu, koji se odvija ovaj tjedan u švicarskom skijalištu Davos, obilježava nervoza zbog mogućnosti da se na čelo SAD-a vrati Donald Trump, piše Politico. Naime, Trump svoju kampanju vodi propagirajući antiglobalističke ideje, uperene protiv slobodne trgovine, a nema naznaka da bi, dođe li ponovno u Bijelu kuću, stvari bile imalo drugačije.

"Ako ćemo suditi prema prvom mandatu, njegov povratak je jasna prijetnja", komentirala je Christine Lagarde, predsjednica Europske središnje banke, u neuobičajeno iskrenom intervjuu francuskim medijima prošli tjedan. Problem su, među ostalim, carine koje najavljuje, njegov stav prema NATO-u i borba protiv klimatskih promjena. "Američka i europska politika u prošlosti se nisu podudarale u tim područjima", istaknula je Lagarde.

Osobe iz Trumpova kruga potvrđuju osnovanost strahova Europljana. Kako piše Politico, Trumpovi dosadašnji odnosi s Davosom bili su kontradiktorni. Iako se u prvom lovu na Ovalni ured predstavljao kao narodski kandidat, blizak malom osiromašenom američkom biraču, Trump je kao aktualni predsjednik SAD-a bio u Davosu 2018. godine. Došao je ponovno 2000. Umjesto standardnih diplomatskih razgovora s kolegama i uglednicima, Trump se u Davosu upustio u rat "jedan protiv svih". Nedavno je objavljeno da je Ursuli von der Leyen rekao da "Amerika neće spašavati Europu" u slučaju ugroze i da mu "duguje novac".

Prvoga i drugog dana ovogodišnjeg Davosa dominirala je vijest da je Trump, baš kao što se i predviđalo, pomeo republikansku konkurenciju na prvim predizborima u Iowi, osvojivši oko 30 posto više glasova od drugoplasiranog Rona DeSantisa. To je, doduše, bitno manje od predviđanja o 50-postotnom vodstvu. Nacionalne ankete većinom pokazuju da bi u srazu s nepopularnim Joeom Bidenom njih dvojica bili izjednačeni.

Trumpov povratak na scenu za Politico je komentirala Majda Ruge iz think tanka Europsko vijeće za vanjske poslove. "Nije samo riječ o tome što Trumpov mandat znači za vanjsku politiku i trgovinu. Promjene u državnoj administraciji stvaraju rizik da se Amerika pretvori u ograničenu demokraciju", smatra Ruge.

Velika tema u Davosu je i Ukrajina čiji je predsjednik stigao u Švicarsku. Vjeruje se da će Trump drastično srezati vojnu pomoć Kijevu. No priča s Trumpom dublja je od toga. Politico prenosi mišljenja nekih o tome da Vladmir Putin u ratu s Ukrajinom igra na kartu Trumpa u Bijeloj kući od ovoga studenoga. Prema mišljenju češkog predsjednika Petra Pavela, Putin je odgodio razgovore o miru u Ukrajini dok se ne bude znao ishod američkih izbora. "Dao je do znanja da mu je jedini partner za pregovore SAD", rekao je u jednom intervjuu Pavel, dodajući da bi Putin i Trump uvjete mogli dogovoriti mimo mišljenja Ukrajine i Europe.

Dio lidera veseli se Trumpovu povratku. Ruge među njih ubraja čelnike Mađarske, Rusije i zaljevskih zemalja.

Trump je okupiran kampanjom u SAD-u, ali u Davos je poslao svoje predstavnike. Među njima su Jared Kushner, suprug Trumpove miljenice Ivanke, ali i Anthony Scaramucci i Gary Cohn. U Davos stižu i velike delegacije iz zaljevskih zemalja, primjerice Saudijske Arabije i Katara, s kojima Trump i njegova obitelj njeguju dobre odnose.

Jedan Politicov anonimni izvor, sugovornik blizak Trumpu, izjavio je da je i poslovni svijet sve pomireniji s idejom da bi ponovno mogli ovisiti o Trumpu. Sve je, tvrdi taj izvor, veći konsenzus da to možda i nije tako loše.

Naime, mnogi direktori korporacija nisu oduševljeni Bidenovom administracijom. "Iako je bilo čudnovatih tvitova i mjera netipičnih za republikance, oko 80 posto Trumpovih politika podudaralo se s tradicionalnim potezima republikanskih administracija. Osim toga, bili su zadovoljni rezultatima politika", zaključio je Politicov izvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:06