IZ LONDONA ANA MUHAR

Nervoza u Londonu se već osjeća: Rakete zemlja-zrak postavljene na stambenim zgradama štitit će Olimpijske igre

Manje od dva mjeseca prije početka Olimpijskih i paraolimpijskih igara London se priprema za jednu od najzahtjevnijih akcija sigurnosti u povijesti. Prošli tjedan stanovnici istočnog dijela grada koji okružuje Olimpijski park primili su pisane obavijesti da bi krovovi njihovih zgrada tijekom Igara mogli poslužiti kao baza vojnih i policijskih snaga koje će kontrolirati, među ostalim, sigurnost zračnog prostora, a na krovovima bi trebale biti montirane i rakete zemlja-zrak.

Zračna obrana

Iz Ministarstva obrane javljaju da razmatraju takve sustave zračne obrane. “Sustavi zračne obrane mogli bi biti uvedeni kao dio višeslojnog plana zračne sigurnosti tijekom Olimpijskih igara. To uključuje avione i helikoptere koji će štititi London tijekom Olimpijade.” Na temelju savjeta vojske, određeno je nekoliko zgrada s kojih bi se mogle obavljati potrebne vojne akcije, dodaju. Evaluacija takvih lokacija je počela, iako službene potvrde o njihovu točnom mjestu nema.

Ovogodišnji sportski spektakl, koji će u London privući milijune posjetitelja iz cijelog svijeta, britanski MI5 nazvao je “monstruoznim izazovom”. Za pripadnike Metropolitan policije i MI5 ovoga ljeta neće biti godišnjih odmora. To i ne čudi. To je prvi put u povijesti da se Olimpijske igre održavaju u gradu koji je na samom vrhu liste gradova kojima prijete teroristički napadi.

Pretpremijera uzbune

Nervoza u zraku već se osjeća - ovoga ljeta London će ugostiti natjecatelje iz više od 200 zemalja, najmanje 120 predsjednika, premijera, kraljeva i šeika te više od 50.000 novinara. Stanje pripravnosti trajat će cijelo ljeto, do 9. rujna, kada se Igre zatvaraju. Organizacije koje će se brinuti o sigurnosti navode da su moguće prijetnje remećenje javnog reda i mira, kriminal, poplave i epidemije. Ipak, najveća je bojazan terorizam. MI5 se pribojava stravičnih terorističkih udara, kao i serije manjih napada, čiju mogućnost posljednjih mjeseci intenzivno prati, identificira i sprječava. Četiri su osnovne vrste prijetnje - napadi al-Qa’ide i drugih skupina islamskih ekstremista, individualni napadi ekstremista, napadi skupina irskih republikanaca te tzv. uvozni problem, odnosno skupine iz raznih dijelova svijeta koje bi u Olimpijadi mogle prepoznati priliku za pobunu protiv svoga državnog vodstva tijekom njegova boravka u Londonu.

Neočekivana “pretpremijera” službenika specijalne policije koja će štititi London tijekom Igara dogodila se u petak, kada je u središtu grada muškarac uznemirio građane bacajući uredski pribor i namještaj kroz prozor zgrade te prijeteći bombom. Postojala je, dakako, bojazan da je riječ o terorističkom napadu, iako je vjerojatnije da je 49-godišnji Michael Green iz okolice Londona mentalno nestabilna osoba nevezana uz terorističke skupine.

Britanski ‘supercop’

Policija je nastupila pripremljeno i agresivno - u manje od tri sata evakuirali su tisuće ljudi iz Tottenham Court Roada, jedne od najprometnijih ulica Londona, zatvorili promet i uhapsili počinitelja. Uz snajpere te stručnjake i opremu za sprječavanje bombaškog napada, na mjestu događaja pojavila se i nekolicina posebno opremljenih policajaca. Londonski “supercop” tako ima kacigu kojom je skriven njegov identitet, digitalni radio i mikrofon te oružje.

Od najave Olimpijskih i paraolimpijskih igara u Londonu do danas prošlo je sedam godina, a u budžet za sigurnost izdvojeno je 600 milijuna funti. Sve sigurnosne službe - vojska, policija, MI5 - spremne su za najveći projekt sigurnosti s kojim se Ujedinjeno Kraljevstvo dosad suočilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 05:26