PARANOIČNI PREDSJEDNIK

Nesigurnost se uvukla u Kremlj: Putin ignorira generale i ministre, odluke o ratu donosi - sam?!

Niti jedna od Putinovih prijetnji koje je uputio Zapadu i NATO-u za sada se nije obistinila

Iako ruski predsjednik i njegovi jataci svako malo zazveckaju nuklearnim oružjem, Zapad kaže da se Rusija do sada nije dala u ozbiljnije pripreme za upotrebu istog

 -/Afp

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin odluke koje se tiču rata u Ukrajini uglavnom donosi samostalno, bez upliva svojih generala, rekli su analitičari američke nestranačkog i neprofitnog trusta mozgova RAND Corporation.

Analitičari dodaju da ih je iznenadila Putinova opreznost. Rekli su da su očekivali da će biti veći hazarder, prenosi Business Insider.

Trust mozgova RAND smatra da je tomu tako zato što Putin ne vjeruje onima oko sebe. Ruski se predsjednik zbog toga ne koristi ekonomskom i vojnom pameću koju ima na raspolaganju.

image
Vyacheslav PROKOFYEV/POOL/AFP

Analitičari sa Zapada već su ranije rekli da ruski vojni establišment, pa i ministar obrane Sergej Šojgu, Putinu ne otkrivaju sve što se događa u Ukrajini jer se boje da će on poduzeti korake koji bi ih mogli koštati funkcija i privilegija, a možda i života.

Dara Massicot, stručnjakinja za pitanja koja se tiču ruske vojske u RAND-u, napisala je u srpnju kolumnu za The New York Times u kojoj je ustvrdila da u Kremlju vlada atmosfera "sumnjičavosti i nesigurnosti".

Massicot je rekla da je Putin brz na okidaču kada je riječ o dijeljenju packi za neuspjehe te da će ruski vojni lideri u budućnosti pred ruskim predsjednikom biti još netransparentniji nego što su to sada.

Izolirani Putin

RAND je rekao da je mislio da će takav izolirani Putin biti spremniji na sukob s NATO-om, ali da je i po tom pitanju vrlo oprezan. Međutim, to ne znači da će ostati oprezan.

"Ako se ruski gubici nastave gomilati, Putin će se suočiti s neugodnim pitanjima - jesam li spreman u pregovore ući u slabijoj poziciji, hoću li morati narediti mobilizaciju koja će zbog svog obujma destabilizirati društvo i što sam spreman napraviti kako bi zadržao kontrolu nad državom", rekao je RAND.

Putin je već znao pribjeći ozbiljnim prijetnjama, međutim niti jednu od njih još nije sproveo u djelo.

Kad je Putin krajem veljače pokrenuo invaziju na Ukrajinu, rekao je da će se svaka zemlja koja pokuša intervenirati suočiti s posljedicama "kakve još nije vidjela". Unatoč tome, Zapad je Ukrajini poslao milijarde i milijarde vojne i humanitarne pomoći.

Ruski je predsjednik u srpnju ponovno priprijetio Sjevernoatlantskom savezu i njegovim članicama koje Ukrajini šalju oružje, međutim otad do danas nije napravio ništa kako bi ih ugrozio.

CNN je u lipnju napisao da je Putin spomenuo da je golemi arsenal nuklearnog oružja s kojim Rusija raspolaže garancija da će uvijek biti sigurna.

Iako ruski predsjednik i njegovi jataci svako malo zazveckaju nuklearnim oružjem, Zapad kaže da se Rusija do sada nije dala u ozbiljnije pripreme za upotrebu istog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. studeni 2023 05:22