REPORT G. DRLJAČE

Neslavno propao plan limitiranja cijene ruskog plina; dio članica EU priznaje da se boji Putinove odmazde

Financial Times piše kako sada Brussels nailazi na snažan otpor najmanje 10 članica zbog ideje limitiranja cijene plina

Vladimir Putin

 Vladimir Smirnov/Afp

Prema svemu sudeći propao je pompozni prijedlog određivanja najveće moguće cijene ruskog plina. Osim što je taj prijedlog sam po sebi bio teoretski poprilično suspektan, sada je dio članica Europske unije priznao sebi i ostalima da se zapravo više boje ruske odmazde, nego što očekuju od eksperimentalnog limitiranja cijene jednog od ključnih energenata.

Financial Times piše kako sada Brussels nailazi na snažan otpor najmanje 10 članica zbog ideje limitiranja cijene plina jer bi to, prema njihovom mišljenju, samo moglo signalizirati Vladimiru Putinu da u potpunosti zaustavi isporuke. Sasvim očekivano među tih 10 članica su one s nestabilnim javnim financijama, Italija, Grčka i Portugal, ali i jedna Poljska, čiji je premijer takve poteze ocijenio iracionalnim te javno postavio pitanje kompetencija eksperata EK za donošenje logičnijih odluka, kao što je ukidanje trgovine štetnim emisijama koje samo doprinose rastu cijena.

Već mjesecima pojedini eksperti upozoravaju kako pojedine poteze Putina treba gledati kao na poteze tzv. ‘racionalnog agenta‘, što je pojam u ekonomskoj znanosti koji obilježava osobu ili entitet koja bazira svoje odluke na optimalnim akcijama baziranima na informacijama. Ako vam, primjerice, prijete da će vam limitirati cijenu nafte koju izvozite, onda u tom slučaju smanjujete isporuke onima koji vam prijete i pokušavate otvoriti nova tržišta. Nova tržišta su u ovom slučaju Kina i Indija. Isto vrijedi i za plin. Problem je s teorijom ‘racionalnog agenta‘ u tome što je nekima neprihvatljivo tako tumačiti čak i njegov napad na Ukrajinu nakon najava njezinog ulaska u NATO.

Bilo kako bilo, činjenica jest da je Putin do sada već smanjio isporuke plina EU za 80 posto u odnosu na kapacitete, a savjetnik za energetiku grčkog premijera Nikos Tsafos otvoreno u FT-u upozorava: „Iskreno, Rusi će se vjerojatno osvetiti zbog ovoga“. Misli na limitiranje cijene plina.

Talijanski ministar energetike Roberto Cingolani pak uvodi u priču uvođenja „razumne cijene“ na razini EU umjesto „cjenovnog limita“, što je vrlo „talijansko rješenje“ jer nije i ne može biti jasno što je to u ovom trenutku „razumna cijena“. No, i Cingolani je jasan u porukama Brusselsu: „Ovo je savršena oluja protiv naših kompanija i građana“.

Prema pisanju FT-a visoki dužnosnici EU priznaju također da se boje domino efekta ako Putin potpuno prekine isporuke, ali nisu odgovorili zbog čega onda predlažu cjenovni limit.

Zanimljivo je u ovoj priči da EK mora dobiti potporu baš svih članica za uvođenje općeg cjenovnog limita na ruski plin na razini, a poznato je da je i grupa fiskalno uspješnih članica (Nizozemska, Austrija) protiv bilo kakvih administrativnih limita za cijena.

Zbog sve toga na razini EU danas se očekuje preusmjeravanje razgovora prvenstveno na uvođenje posebnog poreza na ekstraprofite energetskih kompanija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:34