ZNANSTVENICI ZABRINUTI

NESREĆA NA DEEPWATER HORIZONU DUGOROČNO NAŠTETILA ŽIVOTU U OCEANU Mikroba na području izlijevanja nafte sve je manje, hranidbeni lanac ugrožen

 
Deepwater Horizon
 U.S. Coast Guard/Files/Handout / REUTERS

Znanstvenici kažu da postoji mogućnost da je nesreća na naftnoj bušotini Deepwater Horizon koja se zbila 2010. godine trajno naštetila najmanjim organizmima koji žive u meksičkom zaljevu, piše The Guardian.

Ostaci nafte koji su se zadržali na prostoru gdje se nesreća zbila promijenili su osnovne građevne jedinice života u oceanu tako što su smanjili bioraznolikost na lokacijama odmah pored mjesta nesreće. Podsjećamo, naftna bušotina tvrtke BP Deepwater Horizon eksplodirala je u travnju 2010. godine. U nesreći je smrtno stradalo 11 radnika tvrtke BP, a četiri se milijuna barela nafte izlilo u Meksički zaljev.

Debris and oil from the Deepwater Horizon drilling platform float in the Gulf of Mexico after the rig sank, off Louisiana in this April 22, 2010 handout photo. The oil drilling rig that had burned for 36 hours in the Gulf of Mexico sank Thursday as hopes dimmed for 11 missing workers and the risk of a major oil spill loomed, officials said. REUTERS/U.S. Coast Guard/Handout (UNITED STATES - Tags: DISASTER ENERGY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS - GM1E64N0TEP01
U.S. Coast Guard/Handout / REUTERS
Nafta i ostaci platforme plutaju Meksičkim zaljevom neposredno poslije sanacije štete koju je prouzročila eksplozija Deepwater Horizona

Istraživači su 2014. godine uzeli uzorke sedimenta s brodskih olupina koje se nalaze u krugu od 150 kilometara od mjesta nesreće te su proučavanjem zajednica mikroba s dvije brodske olupine u blizini mjesta nesreće uočili vidljive ostatke nafte.

"Bioraznolikost se drastično smanjila na lokalitetima koji su najbliži mjestu nesreće", rekla je mikrobiologinja i ekolog Leila Hamdan, autorica studije o promjenama koje je uzrokovala nesreća na Deepwater Horizonu.

"Bilo je manje vrsta mikroba. Riječ je o hladnom i tamnom ambijentu pa će sve što stavite tamo dolje trajati od ulja na plaži u Floridi. Prerano je reći da izlijevanje nafte više neće utjecati na to područje te da je sva šteta sanirana", dodala je Hamdan, inače profesorica na Sveučilištu u Južnom Mississippiju.

Nafta koja se izlila nakon eksplozije bušotine onečistila je više od dvije tisuće kilometara obale te je ubila ili ozlijedila cijeli niz životinja koje obalu Meksičkog zaljeva zovu domom. Ne manje bitno, nesreća je nanijela veliku štetu turizmu i ribarstvu. No, Hamdan smatra da bi šteta koja je nanesena mikrobima mogla biti najpogubnija za život u oceanu.

"Mi se uvelike oslanjamo na ocean i hranidbeni lanac bi se mogao ozbiljno poremetiti. Mikrobi koji žive duboko u moru reguliraju ugljik u atmosferi i recikliraju nutrijente. Bojim se da bi ovaj događaj mogao imati dalekosežne posljedice", dodala je Hamdan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:03