UKLETA NUKLEARKA

NESREĆA U ČERNOBILU Srušio se krov reaktora u kojem je došlo do nuklearne katastrofe 1986. godine

Picture taken from a helicopter in April 1986 shows a general view of the destroyed 4th power block of Chernobyl's nuclear power plant few days after the catastrophe. A reactor at Chernobyl blew up on April 26, 1986 in the worst nuclear accident in history. It burned for some 10 days, sending radiation across a large swathe of Ukraine, Russia and Belarus. A World Health Organisation report released in September put the overall death toll from Chernobyl at 4,000, though the figure is disputed as being too low. According to the Ukraine, 2.4 million of its people, among them 428,000 children, suffer health problems linked to the nuclear disaster. AFP PHOTO/VLADIMIR REPIK
 AFP / AFP ImageForum

ZAGREB/KIJEV - Dio krova ukrajinske nuklearne elektrane u Černobilu srušio se u utorak kasno navečer zbog težine snijega, ali nema nikakve opasnosti od radijacije, javljaju u srijedu ukrajinski i ruski mediji.

Zidni betonski paneli i dijelovi krova srušili su se u dijelu četvrtog reaktora, gdje je došlo do nuklearne katastrofe 1986. godine. Oštećeno je područje od oko 600 četvornih metara.

U incidentu nitko nije ozlijeđen, a razina radijacije u takozvanoj zoni isključenja oko nuklearke nije se promijenila, priopćila je uprava nuklearne elektrane.

Također se oglasilo rusko ministarstvo za izvanredne situacije koje je potvrdilo navode uprave u srijedu ujutro i priopćilo da nije ugroženo zdravlje stanovništva.

U četvrtom reaktoru centrale u Černobilu, u noći između 25. i 26. travnja 1986. godine, došlo je do eksplozije koja je prouzročila radijaciju u zoni od 160.000 četvornih kilometara na sjeveru Ukrajine, zapadu Rusije i jugoistoku Bjelorusije.

Nad oštećenim reaktorom izgrađen je sarkofag, a između njega i zgrada koje su ostale u upotrebi izgrađena je betonska barijera.

Ukrajina je 26. travnja prošle godine počela graditi novi betonski sarkofag koji će pokriti četvrti reaktor nuklearne elektrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 00:13