PONOVNO PREŽIVJELI

(Ne)sretna obitelj: nakon potresa na Haitiju pobjegli k sinu - u Čile

Sin Stanley Desarmes toliko se boji novog potresa da razmišlja o preseljenju s obitelji u neku drugu zemlju
 AP

SAN BERNARDO - Je li to moguće, vjerojatno se pitala haićanska obitelj Desarmes nakon što ih je u Čileu prošli tjedan usred noći probudio potres magnitude 8,8 po Richteru .

Iz kaosa u Port-au-Princeu

Obitelj pjevača reggaetona, vrlo poznatog u južnoameričkoj zemlji, jedva se, naime, oporavila od kaosa u haićanskom glavnom gradu Port-au-Princeu pošto se doselila k njemu u Čile, a onda se, nakon mjesec dana, tamo dogodio jedan od najjačih potresa zabilježenih u ovom stoljeću.

Cijela obitelj preživjela je i drugi put, no uplašeni spavaju u vrtu bojeći se naknadnih podrhtavanja.

- Bože dragi, ostavili smo vlastitu zemlju i sad ćemo ovdje poginuti - kaže očajna obitelj. Glazbenik Pierre Desarmes (34) uspio je obitelj evakuirati s razorenog karipskog otoka, gdje su ubrzo nakon potresa počele borbe za nedovoljne zalihe hrane i vode.

Povukao vojne veze

Pierre je iskoristio svoje kontakte s čileanskom ambasadom u Port-au-Princeu i čileanskom vojskom pa su njegovi roditelji, dvoje braće s obiteljima i troje bratića vojnim avionom pobjegli u Santiago dva tjedna nakon katastrofalnog potresa.

Devet članova obitelji imalo je sreću da pobjegne od gladi i nasilja te bolesti koje su se širile otokom na kojem je poginulo 230.000 ljudi. Nisu imali puno vremena da se spreme za put i oproste od prijatelja, a novi udarac prirode samo im je otežao prilagodbu na novi dom u blizini glavnog grada Čilea, Santiaga.

Pierreov brat Stanley (32) najviše je uznemiren zbog potresa. Kaže da zbog obitelji razmišlja da se ponovo preseli. Ovaj put u zemlju u kojoj su potresi rijetka pojava.

Čile naviknut na potrese

- Ne znam što ću, no ne možemo ovdje ostati. Mogao bih poginuti i ostati bez obitelji. Ne znam gdje ćemo, ne znam kako ćemo, ali ne želim ovdje umrijeti s obitelji - rekao je 32-godišnji Haićanin. Čile je, inače, zemlja kojoj nisu strani potresi i na njih je prilično spremna. No, to obitelji koja je traumatizirana nakon tragedije na Haitiju ne znači puno. Usto, u posljednjem razornom potresu poginulo je više od 700 ljudi, oštećeni su domovi i uništen veći dio infrastrukture te inače vrlo uspješne i bogate južnoameričke zemlje.





Novi potres

Potres magnitude 6,4 po Richteru pogodio je danas Tajvan, javile su svjetske agencije. Kako se navodi, ozlijeđene su 64 osobe. Nestalo je struje, a na južnom dijelu otoka uslijedilo je nekoliko požara. Potres je uzrokovao podrhtavanja i na burzi, gdje su nakratko pale cijene dionica. Snažna trešnja osjetila se u glavnom gradu Taipeiju, gdje su se zgrade tresle nekoliko minuta. Epicentar je bio u planinama blizu grada Kaohsiung, u ruralnom području koje je ljetos pogodio tajfun.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 08:23