SVJETSKI ALARM

Nestaje spermija! Broj im se od 1973. smanjio za 50%, osim izumiranja tu je još nešto zabrinjavajuće

Nova analiza nadopunjuje istraživanje iz 2017. godine i po prvi put uključuje nove podatke iz Srednje i Južne Amerike, Azije i Afrike

Ilustrativne fotografije

 /Profimedia

U posljednjih pedeset godina, broj spermija pao je za više od pedeset posto diljem svijeta, prema najnovijem istraživanju. Ako se pad nastavi, moglo bi doći do značajnih utjecaja na reprodukciju, a znanstvenici ističu da je to ujedno i pokazatelj pogoršanja zdravlja muškaraca jer je kvaliteta sjemena važan pokazatelj cjelokupnog zdravlja, prenosi CNN.

Rezultati istraživanja potaknuli su raspravu među stručnjacima za mušku plodnost. Neki kažu da su nalazi stvari i zabrinjavajući, dok drugi smatraju da su se metode istraživanja toliko promijenile tijekom vremena da nije moguće uspoređivati povijesne i moderne brojke.

- Smatram da je reprodukcija jedna od temeljnih osobina svake vrste. Ako postoji signal da je ona u padu, to je vrlo važno otkriće. Postoji jaka veza između reproduktivnog zdravlja muškarca i njegovog cjelokupnog zdravlja tako da bi istraživanje moglo ukazivati da možda nismo zdravi kao što smo nekad bili, rekao je dr. Michael Eisenberg, urolog sa Stanforda koji nije bio uključen u istraživanje.

Drugi kažu da su skeptični zbog rezultata i zaključaka dobivenih istraživanjem.

- Način na koji se radi analiza sjemena se poboljšao tijekom desetljeća. Čak i da je uzet isti uzorak i testiran u 1960-ima i danas, rezultati bi bili različiti. Suvremenijim analizama ne vide se ti trendovi, a neka istraživanja u sjevernoeuropskih regijama pokazuju da se broj spermija s vremenom povećao, a ne pao, dodao je Eisenberg.

Nova analiza nadopunjuje istraživanje iz 2017. godine i po prvi put uključuje nove podatke iz Srednje i Južne Amerike, Azije i Afrike. Iz istraživanja su isključeni muškarci koji su proglašeni neplodnima i oni s genitalnim abnormalnostima i bolestima. Utvrđeno je da je broj spermija padao za nešto više od jedan posto godišnje između 1973. i 2018. godine.

Istraživanjem je zaključeno da je globalno prosječni broj spermija pao za 52 posto do 2018. godine. Kad su analizu ograničili na određene godine, otkrili su da se pad ubrzava te da je s 1,16 posto godišnje nakon 1973. došao do 2,64 posto nakon 2020. godine. Na razini populacije, prosječni broj spermija pao je sa 104 milijuna na 49 milijuna po mililitru, a uključeni su podaci iz 53 zemlje.

Autori rada nisu istraživali što je uzorkovalo pad te taj dio treba još naknadno istražiti, a oštećenje reproduktivnog zdravlja može početi i u maternici. - Majčin stres, pušenje i izloženost određenim umjetnim kemikalijama ometaju razvoj muškog reproduktivnog sustava, rekao je autor studije dr. Hagai Levine.

Dodao je da još jedan od faktora može biti način života, pa tako pretilost i nedostatak tjelesne aktivnosti također mogu biti krivci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 04:18