POČINJE SUĐENJE

Nestalo 8 mlrd. dolara: Kako je kuštravi ‘kripto kralj‘ počinio jednu od najvećih financijskih prijevara u povijesti

Klijentima su izvučene milijarde dolara za financiranje političkih stranaka te kupnju nekretnina i mlažnjaka

Sam Bankman-Fried

 Fatih Aktas/Afp/Profimedia/Fatih Aktas/afp/profimedia

Sam Bankman-Fried, kuštravi 31-godišnjak i donedavni "kripto kralj", u utorak će se naći pred sucem u New Yorku pod optužbom za jednu od najvećih financijskih prijevara u povijesti, tešku oko osam milijardi dolara.

Bankman-Fried suočava se sa sedam točaka optužnice zbog orkestriranja višegodišnje prijevare u kripto mjenjačnici FTX, kojom su klijentima izvučene milijarde dolara za financiranje političkih stranaka i kupnju luksuznih nekretnina i privatnih mlažnjaka. Bude li osuđen, mogao bi dobiti kaznu doživotnog zatvora.

Na suđenju, koje bi trebalo trajati šest tjedana, optuženi će imati najviše problema pobiti tvrdnje Caroline Ellison. Riječ je o Samovoj bivšoj romantičnoj partnerici i izvršnoj direktorici tvrtke Alameda Research koju je on osnovao.

Financijski zapisi

Ellison i dvojica najbližih Samovih poslovnih partnera i suosnivača FTX-a, Gary Wang i Nishad Singh, priznali su krivnju i pristali svjedočiti protiv njega. Njih su četvero u svojim najboljim kripto danima živjeli zajedno u penthouseu s pet spavaćih soba na Bahamima gdje je bilo sjedište FTX-a. Tužitelji su prikupili milijune digitalnih dokaza, uključujući tekstualne transkripte, financijske zapise i e-mailove. Među tim zapisima našle su se i bilješke koje je Ellison vodila na sastancima s Bankman-Friedom te proračunske tablice koje su pratile navodne nezakonite tokove novca.

image

Caroline Ellison ftx

Carolinecapital/Twitter

Tužitelji bi mogli pitati Ellison je li Bankman-Fried tražio od zaposlenika da koriste platforme za šifriranu komunikaciju i osiguraju da se njihove poruke automatski brišu. Ellison je prije priznala da je Bankman-Fried jednom rekao da je "teško izgraditi slučaj ako informacije nisu zapisane ili sačuvane". Ako Ellison izjavi nešto slično tome pred sudom, tužitelji bi to mogli iskoristiti da dokažu da je Bankman-Fried znao kako je ono što radi protuzakonito.

Bankman-Fried priznao je neadekvatno upravljanje rizikom u FTX-u i Alamedi, ali je zanijekao krađu novca. Očekuje se da će njegovi odvjetnici osporiti tvrdnje Caroline Ellison i pokušati prebaciti dio krivnje na nju, tvrdeći da on nije upravljao Alamedom u vrijeme kada je nagomilala goleme dugove.

Bankman-Fried osnovao je kripto mjenjačnicu FTX 2019. godine i ubrzo prikupio dvije milijarde dolara ulaganja, obećavši da će surađivati s regulatorima na pisanju novih pravila za industriju kriptovaluta. Također je često davao donacije političkim strankama te je donirao više od pet milijuna dolara za podršku predsjedničkoj utrci Joea Bidena 2020. godine. Najveća svjetska virtualna burza kriptovaluta FTX i njezin sestrinski hedge fond Alameda Research propali su u manje od četiri dana nakon što su uspaničeni trgovci povukli s platforme milijarde dolara. Tvrtke su podnijele zahtjev za bankrot, a Bankman-Fried je optužen za prijevaru s vrijednosnim papirima, prijevaru elektronskim putem i pranje novca.

Nekoliko dana prije nego što je FTX proglasio bankrot Ellison je rekla da je već dulje vrijeme tišti "sve veći strah od ovog dana".

"Imala sam sve veći strah od ovog dana, koji me je dugo tištio, a sada kad se to stvarno događa, sjajno je da će sve ovo završiti na ovaj ili onaj način", napisala je Ellison u poruci bivšem suradniku.

U roditeljskoj kući

Ellison je priznala krivnju za kaznena djela, uključujući prijevaru i udruživanje radi pranja novca. Ukupna najveća kazna za ta nedjela je 110 godina zatvora. Ellison je sucu rekla da se urotila s Bankman-Friedom kako bi lagala zajmodavcima i sakrila pravu prirodu odnosa između Alamede i FTX-a. Ako Ellison pruži "znatnu pomoć" tužiteljima, oni će sucu napisati pismo u kojem će zatražiti popustljivost. U tom su slučaju optuženi često oslobođeni zatvorske kazne, navodi The Wall Street Journal. Nakon bankrota FTX-a Bankman-Fried je tvrdio da je za nestanak milijardi dolara s platforme kriva računovodstvena pogreška. Također je kritizirao svoje kolege, posebno Ellison, rekavši da nije uspjela upravljati rizikom u Alamedi. Nakon uhićenja je Bankman-Fried dane provodio u kući svojih roditelja u Kaliforniji. No, u kolovozu mu je sudac oduzeo taj privilegij i poslao ga u pritvor, nakon što je optuženi poslao The New York Timesu privatne poruke koje je razmjenjivao s Ellison, što je sud okarakterizirao kao pokušaj utjecaja na svjedoke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 06:30