IŠČEZNULI DISIDENT

Nestao Aleksej Navaljni! ‘Više ga nema u zatvoru u kojem je bio dosad, izgubio mu se svaki trag, strahujemo od najgoreg...‘

Navaljni je u veljači 2021. uhićen po povratku iz Njemačke gdje se liječio od pokušaja trovanja nervnim agensom

Aleksej Navaljni, screenshot iz svibnja 2022.

 Anton Denisov/Sputnik/Profimedia/Anton Denisov/Sputnik/Profimedia

Ruski oporbeni čelnik i zatvorenik Aleksej Navaljni premješten je na nepoznatu lokaciju iz kaznionice gdje služi dosuđenu mu kaznu od dvije i po godine zatvora, rekao je u utorak njegov suradnik.

"Ne znamo gdje je Aleksej sada niti u koju je kažnjeničku koloniju prevezen", objavio je na Telegramu Leonid Volkov, voditelj Navaljnijeva tima.

Niti Navaljnijevi odvjetnici, niti njegova obitelj nisu obaviješteni o premještaju iz kaznionice u kojoj se nalazio, što je zapravo česta praksa u ruskom zatvorskom sustavu, piše britanski Telegraph.

- Problem nije samo u tome da je premještaj u još strožu kaznionicu zastrašujuć sam po sebi. Naime, dok god mi ne znamo gdje se Aleksej nalazi, to znači da je ostavljen na milost i nemilost ruskim vlastima koje su ga već pokušale ubiti, rekao je njegova suradnica Kira Jarmiš.

Najpoznatiji oporbeni čelnik u posljednjih deset godina, Navaljni je u veljači 2021. uhićen po povratku iz Njemačke gdje se liječio od pokušaja trovanja nervnim agensom, a koje je, po njegovim riječima, izvedeno po naredbi Kremlja.

Navaljni je ponovno osuđen 24. ožujka, ovaj put na devet godina zatvora po optužbama za prevaru i nepoštivanje suda, a on i te optužbe odbacuje kao politički fabricirane kako bi se zauzdale njegove političke ambicije.

Sudac je naradio da Navaljni, koji je javno osudio rusku vojnu agresiju na Ukrajinu nazivajući je "glupošću", bude prevezen u kaznionicu maksimalne sigurnosti gdje će mu se smanjiti prava na posjete i kontakte.

Navaljni je kaznu služio u Kažnjeničkoj koloniji 2, zatvoru u Pokrovu 119 kilometara istočno od Moskve.

Otkako je u kaznionici, ruske vlasti uvelike su razgradile političku mrežu koju je stvorio, a što su obrazložile optužbama da je njegova organizacija "ekstremistička".

Navaljnijevi najbliži suradnici i organizatori sada su ili u zatvoru ili su bili primorani na egzil.

Prije dva tjedna protiv Navaljnog je podignuta nova optužnica, ovaj put za osnutak ekstremističke organizacije i poticanje mržnje prema vlastima, a za to bi mogao dobiti najveću kaznu od novih 15 godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2023 21:49