OSRAMOTIO GAZDU

Nestao Dmitrij Peskov, nitko ga nije vidio tjednima! Presudila mu je jedna rečenica?

Na sam dan objave, državni mediji citirali su Peskova koji je rekao da su njegove izjave krivo protumačene i pogrešno prenesene

Vladimir Putin i Dmitri Peskov

 Natalia Kolesnikova/AFP

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nije viđen u javnosti otkako je prije gotovo tri tjedna izjavio da ruski predsjednički izbori "nisu zapravo demokracija" i prognozirao 90-postotnu pobjedu Vladimira Putina iduće godine.

"Naši predsjednički izbori zapravo nisu demokracija, to je skupa birokracija", rekao je Peskov za The New York Times u članku objavljenom 6. kolovoza. "Gospodin Putin bit će ponovno izabran iduće godine s više od 90 posto glasova", rekao je on.

Predsjednički izbori u Rusiji 2024. godine trebali bi se održati 17. ožujka. Očekuje se da će Putin uskoro objaviti svoju kandidaturu za šesti predsjednički mandat. Prema ustavnim promjenama donesenim prije rata u Ukrajini, Putin bi mogao ostati na vlasti do 2036. godine.

‘Krivo su me protumačili‘

Ruski i ukrajinski Telegram kanali vrlo brzo su zapazili da Peskov nije održao briefinge za novinare niti dao komentar medijima od te svoje izjave. Njegov posljednji briefing bio je 4. kolovoza, dva dana prije nego što je njegove komentare objavio NYT, izvijestili su lokalni mediji, kako prenosi Newsweek.

Na sam dan objave, državni mediji citirali su Peskova koji je rekao da su njegove izjave krivo protumačene i pogrešno prenesene.

"Autor članka protumačio je (moje riječi) na apsolutno pogrešan način", rekao je Peskov državnoj novinskoj agenciji Tass, dodajući da se sastao i razgovarao s autorom izvješća te odgovorio na pitanje o predstojećim predsjedničkim izborima.

"A odgovor je bio sljedeći: Razina konsolidacije oko predsjednika apsolutno je bez presedana i sada se može reći da će, ako se kandidira (za predsjednika), biti ponovno izabran velikom većinom i na izborima".

Peskov je rekao za utjecajni američki list da je "predsjednik inzistirao da se izbori organiziraju bez greške, da je to ono što demokracija zahtijeva".

‘Peskov je na odmoru‘

Također je za rusku novinsku internetsku stranicu RBC izjavio da "iako su izbori uvjet demokracije i sam Putin ih je odlučio održati, teoretski je moguće ne održati ih".

"Jer je već očito da će Putin biti izabran", rekao je, ističući da je njegova izjava "apsolutno (moje) osobno mišljenje".

U međuvremenu, Telegram kanal u vlasništvu ruske televizijske voditeljice Ksenije Sobčak tvrdi da je Peskov trenutačno na odmoru.

"Smirite se. Peskov je na odmoru. Rekao je da će se vratiti za 2 dana", stoji u objavi na kanalu u ponedjeljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:38