SUMNJIVO

Nestao jedan od vodećih kineskih bankara: Ovo je već šesti milijarder kojem nema traga nakon sukoba s Partijom...

Nakon objave o nestanku dionice njegove tvrtke pale su za 50 posto

Fan Bao

 Kimberly White/Getty Images/Profimedia/Kimberly White/getty Images/profimedia

Nestao je jedan od vodećih kineskih investicijskih bankara, Bao Fan. Kineske novine Caixin Global pišu kako osoblje od utorka, 14. veljače bezuspješno pokušava stupiti u kontakt s Baom.

Bao Fan je izvršni direktor kompanije China Renaissance Holdings, a među klijentima su mu tehnološke firme Didi i Meituan, prenosi BBC.

Nakon objave o nestanku dionice njegove tvrtke pale su za 50 posto.

Mnoge brine da se radi o obračunu kineskih vlasti s poslovnim i tehnološkim čelnicima. Bao je osnovao China Renaissance 2005. godine. Od tada je tvrtka izrasla u jednu od vodećih kineskih financijskih institucija, sklapajući poslovne sporazume i akvizicije nekoliko tehnoloških firmi u zemlji.

Dionice investicijske tvrtke pale su u petak nakon što je dioničarima rečeno da "nisu uspjeli kontaktirati Bao Fana". Tvrtka je u priopćenju dodala da nemaju "nikakvih informacija koje ukazuju na to da je nedostupnost Baoa povezana ili bi mogla biti povezana s poslovanjem i/ili operacijama grupe".

Caixin je također izvijestio da su predsjednika China Renaissancea Conga Lina prošlog rujna privele vlasti u sklopu istrage o njegovu radu u državnoj banci ICBC. China Renaissance nije komentirala Congovo privođenje, a on se više ne navodi ni kao predsjednik na web stranici tvrtke.

Ovo nije prvi put da je utjecajni kineski milijarder iznenada nestao na neko vrijeme bez ikakvog objašnjenja.

Najmanje šestero kineskih milijardera nestalo je nakon sukoba s Kineskom komunističkom partijom, saznaje Forbes.

U nekoliko slučajeva sumnjalo se da su bili dio istrage o korupciji, porezu ili drugom "nedoličnom ponašanju".

Među nestalim milijarderima su osnivač grupe Fosun Guo Guangchang, kojeg nazivaju kineskim Warrenom Buffettom, a nestao je na nekoliko dana 2015. godine.

Kinesko-kanadski biznismen Xiao Jianhua nakratko je nestao 2017. godine. Xiao je bio jedan od najbogatijih ljudi u Kini, a prošle je godine završio u zatvoru zbog optužbi za korupciju.

Krajem 2020. osnivač Alibabe Jack Ma također je nestao iz javnosti na tri mjeseca, nakon što je kritizirao kinesku vlast i bankare.

Bao Fan smatra se jednim od najistaknutijih kineskih tehnoloških investitora. Prije nego što je osnovao China Renaissance, radio je u Morgan Stanleyju i Credit Suisseu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:26