NI TRAGA, NI GLASA

Nestao umirovljeni general Armije BiH i jedan od imućnijih članova SDA: Priča se o jednoj lokaciji...

Fikreta Prevljaka dovodi se u vezu s ubojstvima zatočenika u ratnom logoru Silos u Tarčinu kod Sarajeva tijekom 1993.

Fikret Prevljak

 Screenshot Youtube

Nevladine organizacije bosanskih Srba za zaštitu prava ratnih žrtava i nestalih upozorile su kako vlasti u BiH ne čine ništa kako bi ustanovile gdje se nalazi umirovljeni general Armije BiH i jedan od imućnijih članova stranke SDA Fikret Prevljak kojeg se dovodi u vezu s ubojstvima zatočenika u ratnom logoru Silos u Tarčinu kod Sarajeva tijekom 1993..

Prevljak je, prema pisanju bosanskohercegovačkih medija, prodao svu svoju imovinu u BiH i nestao još jesenas, a prema neslužbenim informacijama izvora bliskih Prevljaku koje je prenio sarajevski Dnevni Avaz, nalazi se u Turskoj.

- Svima je poznato da je Fikret Prevljak bio general Armije BiH, ali i rođak Bakira Izetbegovića i visoki funkcioner SDA. Plan SDA je da amnestira svoje funkcionere i sve one koji su ruke okaljali ubijajući Srbe, ali i postratnim kriminalom i baš ovih dana koristi gužvu i taj svoj plan sprovodi u djelo - izjavio je predsjednik Skupštine Republičke organizacije obitelji zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Branimir Kojić, podsjetivši da se po sličnome obrascu prije Prevljaka na vrijeme od ‘ruke pravde‘ sklonio još jedan umirovljeni general Armije BiH Sakib Mahmuljin.

Sakiba Mahmuljina je, podsjetimo, Sud BiH početkom 2021. osudio na deset godina robije zbog ratnog zločina nad zarobljenim pripadnicima Vojske bosanskih Srba u okolici Zavidovića. Pravomoćnost presude Mahmuljin je čekao na liječenju u Turskoj, a prema službenoj informaciji Ministarstva vanjskih poslova BiH danoj N1 Televiziji, turske vlasti izvijestile su službeno Sarajevo kako ne mogu locirati gdje se Mahmuljin trenutno nalazi.

Pravosuđe i policija BiH otvorili su istragu o ratnim zločinima nad zatvorenicima srpske i hrvatske nacionalnosti u Tarčinu u studenome 2011., uhitivši osam bivših dužnosnika civilnih i vojnih vlasti na području općine Hadžići na kojem se nalazio logor. Prevljak, prema tadašnjem priopćenju BiH vlasti, nije bio među osumnjičenima. Krajem 2021. šest od osam optuženih za zločine u Tarčinu pravomoćno je osuđeno na ukupno 42 godine zatvora zbog protupravnog zatvaranja, nečovječnog postupanja i maltretiranja oko 500 zatvorenika koji su prošli kroz logor. Branimir Kojić tvrdi da je u logoru bilo i ubojstava koje treba istražiti i u vezi s tim ispitati Fikreta Prevljaka, te da je o tome izvijestio pravosuđe BiH prije Prevljakova nestanka.

Prevljak je, prema pisanju portala Slobodne Bosne i doajena novinarstva BiH i ovih prostora Senada Avdića, razbuktavanje rata u BiH proveo na funkciji zapovjednika Dvanaeste divizije Armije BiH s sjedištem u Hrasnici, odakle se doturala pomoć Sarajevu i pokušavalo s vojnom deblokadom glavnog grada BiH. Zbog strateške važnosti 10.divizije, Prevljak je bio stranački i vojni operativac od osobnog povjerenja tadašnjeg predsjednika BiH Alije Izetbegovića, kojeg je na čelu SDA nakon smrti naslijedio sin Bakir nastavivši bliske odnose s Prevljakom. Iako Kojić tvrdi da su dvije obitelji i rodbinski povezane, o tome nema dokaza.

Nakon rata Prevljak se posvetio se privatnom biznisu i političkoj karijeri unutar SDA. Dogurao je do šefa stranačke organizacije u Kantonu Sarajeva, a 2020. kandidirao se za načelnika općine Ilidža. Smatra ga se jednim od imućnijih članova SDA, iz koje se nisu oglasili povodom medijskih napisa da im je nestao jedan od čelnika stranačke organizacije u Kantonu Sarajevo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:39