POSLJEDICE PANDEMIJE

Nestašica jedne namirnice izazvala ‘paniku‘ u New Yorku: ‘Ovo je loše. Ne možemo ju nikako nabaviti‘

Uživanje u pecivima, takozvanom bagelu, svakodnevnoj slastici brojnih Njujorčana moglo doći u pitanje. Razlog je bizaran, ali i stvaran
 Emmanuel Dunand/AFP

Pandemija koronavirusa prouzrokovala je probleme s isporukom, nabavom, općenito s prijevozom živežnih namirnica. Cijene su porasle, kao i ljudska frustracija. Neviđena nestašica se pojavila i u New Yorku. Tamo bi, naime, uživanje u pecivima, takozvanom bagelu, svakodnevnoj slastici brojnih Njujorčana moglo doći u pitanje.

Razlog je bizaran, ali i stvaran. Ponestalo je, piše New York Times, sastojka bez koje je njihovo serviranje nezamislivo - kremastog sira.

- Ovo je loše. Ovo je jako loše - govori Pedro Aguilar, vlasnik Pick-a-Bagel franšize koja ima nekoliko poslovnica na Manhattanu. Dodao je da ako negdje ne pronađe kremasti sir, u ponedjeljak više neće s čim imati prodavati svoja peciva. Takvih kao Pedro je mnogo.

Prodavači peciva u New Yorku u samo par tjedana potroše pola tona kremastog sira. On je temelj za kremu koju prave. Prema receptu koji se, kažu iz tvrtke Kraft Heinz, pojavio 1870-ih, za njeno kvalitetu su uz kremasti sir potrebni još mliječna kiselina i pasterizirano mlijeko. Većina majstora peciva svoj miks radi pomoću filadelfijskog kremastog sira koji proizvodi upravo Kraft Heinz. On nije isti kao onaj koji se nalazi u trgovinama jer je neobrađen i nije zamućen. No, jednostavno ga ne mogu nabaviti.

Na narudžbe im dobavljači ne odgovaraju gotovo tri tjedna.

- Moljenje je jedan od mojih planova. Zvao sam osam dobavljača i ništa. Nadam se da će netko uskoro imati sira i nazvati me - priča menadžer prodavaonice Zabar, Scott Goldshine. Naglasio je da ima rezerve sira za još deset dana. Vlasnik druge prodavaonice, F&H Dairies, Joseph Demma, kazao je da mu se ovo nije dogodilo u trideset godina rada i da ne vidi kraj ove nestašice nasušno mu potrebnog sastojka.

Isporuku kremastog sira očekivao je u petak i njoj se veselio Christopher Pugliese, vlasnik Tompkins Square Bagelsa, ali neugodno se iznenadio.

- Dobavljač me nazvao u srijedu i rekao da mi ne može isporučiti 360 kilograma kremastog sira. Zapitao sam se što ću učiniti za vikend jer mi je upravo četvero ljudi reklo da mi ni oni ne mogu nabaviti sir - požalio se Christopher. Nakon mnogih poziva uspio je pronaći ono što je tražio. Međutim, umjesto standardne velike posude, gotovo bačve sira, dobio je nekoliko pakiranja od svega kilograma.

Prodavači peciva su za New York Times rekli da su problemi s isporukom raznih materijala započeli prije nekoliko mjeseci. Ponestajalo im je maramica, čaša za kavu i Gatorade sokova. Ipak, nisu očekivali da će im faliti i kremastog sira, uz pecivo najvažnije stvari.

Kad bi naručili 1000 kutija kremastog sira, dobili bi ih svega nekoliko, a kad bi naručili cijeli kamion, stigla bi im možda samo jedna paleta. Primijetili su da ga manjka i krenuli u masovnu potjeru. Počeli su zvati dobavljače iz različitih dijelova New Yorka. No, nakon što su se pozivi pokazali uzaludnima potragu su odlučili nastaviti van granica svoje savezne države.

- Skočio sam u kamion i odvezao se do New Jerseya i pronašao svoj kremasti sir, ali inače ne bi morao ići toliko daleko - pripovijeda Frank Mattera, čija se prodavaonica nalazi u Brooklynu.

Predstavnik jednog od najvećih distributera hrane u New Yorku, tvrtke Fischer Foods, Phil Pizzano, ustvrdio je kako je dobio stotinu poziva uspaničenih vlasnika prodavaonica peciva u zadnjih nekoliko tjedana koji traže kremasti sir dodavši kako mu je nejasan razlog iznenadne nestašice, ali da sira nema. Neki su se distributeri obratili i manjim farmerima da ih opskrbe, a navodno je nastao problem i zbog manjka radnika u proizvodnji sira.

Dok distributeri pokušavaju pronaći dodatne zalihe koje bi dostavili svojim suradnicima, vlasnici prodavaonica se pitaju kad će svemu doći kraj jer njihovi kupci ne žele jesti pecivo bez čudesne kreme.

- Čini se smiješno pričati o ovome kao o nekakvoj velikoj krizi, ali nedeljna su peciva sveta. Mrzim osjećaj da sam iznevjerio ljude - zaključuje Christopher Pugliese i napominje da su peciva u New Yorku institucija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:59