IZBORI U SRBIJI

Nestvarna Vučićeva pobjeda, Boris Tadić: ‘Politički život u Srbiji je uništen, ovo nije normalno‘

Prema podacima agencije za istraživanja IPSOS, 45 posto birača glasalo je do 19 sati
Aleksandar Vučić na biralištu u Beogradu
 ANDREJ ISAKOVIC/AFP

>>> NOVO 22:50 >>> "Srpska napredna stranka osvojila je više od 2 miliona glasova na današnjim parlamentarnim izborima", rekao je Aleksandar Vučić u obraćanju pristašama u sjedištu Srpske napredne stranke.

"Dugo sam u politici, ali nikada nisam doživio ovakav trenutak. Na izbore je izašlo 3,3 milijuna građana, mi smo osvojili više od dva milijuna glasova. To je apsolutno nezabilježeno. Stranka je dobila najveće povjerenje građana u povijesti, ali je dobila i veliko upozorenje da mora biti još odgovornija, ozbiljnija i marljivija."

Vučić je potom rekao da je njegova lista pobjedila "svugdje gdje je gubila". "Pobjedili smo u inozemstvu. Pobjedili smo tamo gdje nikad nismo. U Republici Srpskoj dobili smo 90 posto glasova. Pobijedili smo od Berna, Beča, do Moskve i Sočija. Veliko hvala našim ljudima na Kosovu i Metohiji. Tamo je bila rekordna izlaznost. Nama su do prije samo dva dana govorili da Srbi tamo neće moći sudjelovati u izborima", dodao je Vučić.

"Želim se također zahvaliti svim građanima Srbije koji su razumjeli da je budućnost Srbije važna za sve nas. Ljudi su imali dovoljno hrabrosti da izađu i pokažu što žele."

-----------------------------------------------------

>>> 22:30 >>> Srpska napredna stranka (SNS) srbijanskog predsjednika Aleksandara Vučića pobjednik je parlamentarnih izbora s više od 60 posto glasova, prema prvim neslužbenim podacima na uzorku od 43 do 48 posto obrađenih glasova u nedjelju navečer.

Prevedeno u mandate SNS bi trebao dobiti 180 od 250 zastupnika u parlamentu, prema neslužbenim rezultatima.

Izborni prag od tri posto prešle bi još samo dvije stranke. Prva je Socijalistička partija Srbije (SPS), Vučićevog koalicijskog partnera i šefa diplomacije Ivice Dačića, a druga Srpski patriotski savez (SPAS) bivšeg vaterpolskog reprezentativca Aleksanda Šapića, aktualnog čelnika Novog Beograda, najveće općine u Srbiji.

Bivši predsjednik Srbije, sada čelnik Srpske socijaldemokratske stranke, Boris Tadić komentirao je za N1 neslužbene izborne rezultate kazavši da je Aleksandar Vučić "uspio uništiti politički život u Srbiji".

"Nije normalno da jedna stranka ima više od 62 posto, prva sljedeća oko 10 posto, uz još jednu iznad izbornog praga. To pokazuje da je Aleksandar Vučić uspio uništiti političko tkivo Srbije, to je Vučićeva koncepcija politike i života u Srbiji", rekao je Tadić.

-----------------------------------------------------

>>> 21:40 >>> Projekcije agencije za istraživanja IPSOS i Centra za slobodne izbore i demokraciju napravljene na temelju 60,6 posto obrađenog uzorka nisu donijele nikakve promjene u poretku.

Lista "Za našu djecu" Aleksandra Vučića i njegove Srpske napredne stranke premoćno vodi sa 62,5 posto osvojenih glasova, a slijede je lista Ivica Dačić-Socijalistička partija Srbije-Jedinstvena Srbija-Dragan Marković Palma s 10,3 posto i Srpski patriotski savez Aleksandra Šapića 4,1 posto.

Pokret obnove Kraljevine Srbije najbliže je prelasku izbornog praga od tri posto i prema posljednjim projekcijama osvaja 2,9 posto glasova.

-----------------------------------------------------

>>> 21:20 >>> Kako prenosi Radio televizija Srbije, prve projekcije agencije za istraživanja IPSOS i Centra za slobodne izbore i demokraciju napravljene na temelju 43,7 posto obrađenog uzorka kažu da je Srpska napredna stranka osvojila 63,4 posto glasova, dok su lista Ivica Dačić-Socijalistička partija Srbije-Jedinstvena Srbija-Dragan Marković Palma s 10,4 posto osvojenih glasova i Srpski patriotski savez Aleksandra Šapića s 3,9 posto jedine stranke koje po ovoj projekciji prelaze izborni prag od tri posto.

-----------------------------------------------------

Parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori održani su u nedjelju u Srbiji.

Birališta diljem zemljem zatvorena su u 20 sati, a prema podacima agencije za istraživanja IPSOS, 45 posto birača glasalo je do 19 sati. Informer navodi da je pravo glasa na izborima moglo iskoristiti 6.584.376 birača i to na 8.385 biračkih mjesta. Izbori su održani uz propisane epidemiološke mjera. Glasači su na birališta došli u maskama, držali su razmak od najmanje jednog metra, a članovi biračkih odbora nosili su zaštitnu opremu.

Neposredno prije objave prvih neslužbenih nepotpunih rezultata, Vođa Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas, jedan od čelnika oporbenog Saveza za Srbiju (SZS), rekao je da je bojkot izbora uspio. "Srbija je danas nedvosmisleno rekla 'ne' režimu Aleksandra Vučića. Prijetnje glasačima zabilježene su na više od pet posto biračkih mjesta. Naši podaci govore da izlaznost nije prešla 42 posto, a da u Beogradu nije prešla 36 posto", rekao je Đilas, a prenio Blic. "Ovi lažni izbori Aleksandra Vučića nisu uspjeli."

Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića također je prije objave prvih neslužbenih nepotpunih rezultata objavila da je na izbore izašlo 50,2 posto birača.

Blic piše da se tijekom dana na biralištima zbilo nekoliko incidenata. U Rakiti su u noći sa subote na nedjelju ukradene glasačke kutije, na glasačkom mjesu u Novom Beogradu došlo je do fizičkog obračuna jer je trudnici omogućeno da glasa preko reda. Došlo je i do incidenta na Voždovcu u Beogradu gdje su svim članovima biračkog odbora i prisutnim promatračima izgrebani automobili.

Izbore u Srbiji pratio je 3.341 promatrač iz Srbije te 111 stranih promatrača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:21