PLANINA OD METALA

Nestvarne scene u Britaniji: Na farmi osvanule stotine kontejnera, nikom nije jasno o čemu se radi

U luci kažu kako ne znaju ništa golemoj hrpi kontejnera, a ovoga je tjedna gomila kontejnera, njih nekoliko stotina, počela rasti.

Brodski kontejneri naslagani na farmi u blizini luke Felixstowe, SWNS/SWNS/Profimedia

 Swns/Swns/Profimedia

Nekoliko stotina brodskih kontejnera 'uskladišteno' je na jednoj farmi, dok nestašica vozača kamiona nastavlja uzrokovati probleme u najvećoj britanskoj teretnoj luci Felixstowe, a Božić se približava.

'Planina' od metala pojavila se u blizini mjesta Eye u okrugu Cambs, samo 41 kilometar daleko od luke Felixstowe, visoka je gotovo 20 metara, a proteže se na više od 100 metara.

Ranije ove godine kontejnerski brodovi bili su odvraćeni od luke zbog nedostatka vozača kamiona i radne snage u luci, što je ometalo napore za iskrcaj i pretovar brodova.

Ovoga je tjedna gomila kontejnera, njih nekoliko stotina, počela rasti, no nije jasno kako se i zašto tamo pojavila.

U luci tvrde da ne znaju ništa

Moguće je da su prijevoznici zaključili da im je skladištenje praznih kontejnera jeftinije izvan luka, ili je u njima kapacitet ograničen uoči Božića, prenosi britanski The Independent.

U luci Felixstowe kažu kako ne znaju ništa o golemoj hrpi kontejnera, dok brodarske kompanije i prijevoznici nemaju nikakvu obvezu obavijestiti luku o svojim kontejnerskim aranžmanima.

Trgovac automobilima i gospodarskim vozilima, Roy Humphreys, potvrdio je da se kontejneri nalaze na njegovoj zemlji, ali da im on nije vlasnik, ali je odbio reći više od toga.

Izvršni direktor britanskih velikih luka Tim Morris rekao je ranije da lučke vlasti rješavaju pitanje pristupa skladišnom prostoru s konceptom "kratkoročnih ograničenja" u pokušaju da olakšaju problem zagušenja.

Luke diljem svijeta suočavaju se s problemom velikih količina kontejnera

Već nekoliko tjedana predstavnici industrije u Britaniji, ali i drugdje u svijetu, upozoravaju na nestašicu robe za Božić zbog krize lanca opskrbe koja je dijelom povezana i s Brexitom i s korona virusom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 04:01