DOSSIER BOGATI PLAČU

Nestvarni dokument FED-a: Kao da su ga pisali nabrijani srednjoškolci koji nemaju pojma o financijskom poslovanju

Trenutačno se preispituje kako se sve Fed pozicionirao u analitičkim pripremama krupnih promjena

Newyorška burza

 Michael M. Santiago/Getty Images Via Afp

Kriza povjerenja investitora i velikih deponenata u banke otvorila je pitanje kvalitete rada američkih Federalnih rezervi.

Federalne rezerve kao centralna banka Sjedinjenih Američkih Država desetljećima su zbog internacionalne uloge dolara smatrane globalnim hramom novca, dok su se njihovi eksperti smatrali najboljim za analitičku pripremu kod donošenja najvažnijih novčarskih odluka. Međutim, Fed je isto tako institucija kojoj se po drugi put u samo 15 godina događa kriza financijskog sustava, s tim da se reakcije Amerikanaca na prve znakove nove panike deponenata među europskim stručnjacima počinju ocjenjivati kao zbrčkane i neprimjerene; onakve kakve će probuditi sumnje u stabilnost sustava, a ne trenutačno smiriti situaciju.

Upravo zbog toga trenutačno se preispituje kako se sve Fed pozicionirao u analitičkim pripremama krupnih promjena, i tu se može uočiti vrlo šarolik spektar dobrih primjera, ali i javne preporuke koje graniče sa zdravim razumom, više nalik osobnim fantazmagorijama, a manje ozbiljnoj i odgovornoj analitici. Jedna od takvih inicijativa Feda raspravlja se upravo u američkom blogerskom univerzumu, i doista je pomalo nestvarna: Fed je u kongresni odbor za financije (House Financial Services Committee) sasvim ozbiljno poslao white paper u kojem predlaže uvođenje nove funkcije novca. Ta nova funkcija novca bila bi socijalna (društvena) kontrola. Iako je dio rasprave u tim materijalima i dalje označen kao povjerljiv, sama ideja istodobno zvuči hohštaplerski i zastrašujuće, a dolazi, ponovimo, iz globalnog ‘hrama novca‘. Može li se Fed smatrati ozbiljnom institucijom koja je odgovorna za ogromni financijski ustav i balansiranje američke ekonomije, ako u Kongres šalje papire nalik ezoteričnom štivu aktivističkih grupa?

Službeni dokument FED-a

Službeni dokument Federalnih rezervi pod nazivom Docket No. OP - 1670 on Interbank Settlement of Faster Payments otkriva kako Odbor Federalnih rezervi najavljuje da će banke Federalnih rezervi razviti ‘round-the-clock real-time‘ sustav plaćanja i namire koji će se zvati FedNow. U tom dokumentu, nestvarno ali istinito, piše da FedNow pripremaju prema prijedlogu Treasurya te zaključuju kako „…vjeruju da ovi napori zahtijevaju autoritetima potvrđeno kvantno računarstvo bazirano na blokchain sustavu“. To zvuči kao da su narativ uljepšavali nabrijani srednjoškolci koji nemaju previše znanja niti o financijskom poslovanju, niti o ‘kvantnom računarstvu‘, a pogotovo ne o problematičnim dijelovima koncepta kripto biznisa.

Svoj su FedNow prijedlog poslali u Kongres na povjerljivu raspravu u nadležnom Odboru za financije jer je „…ključno je razumjeti da je bitcoin stvoren kao izravan odgovor na neuspjeh globalnih regulatora da zaštite javnost u godinama koje su dovele do financijske krize 2007./2008. Stoga je etička i monetarna funkcionalnost kriptovalute bolja od papirnatog novca. Na kraju će kriptovaluta dominirati.“

Pri ovome je nebitno to što se kripto svijet u međuvremenu urušio, nego očigledno nerazumijevanje ‘eksperata‘ Feda kako su bitcoin i druge kriptovalute u pravilu jako loše u ispunjavanju temeljnih funkcija novca. Bitcoin i niz drugih valuta imaju doslovno stravičnu volatilnost, koja je toliko visoka da su rizici za svakog tko nije milijunaš teško prihvatljivi, a nisu se stoga pokazali dobrim kao 1) sredstvo pohrane vrijednosti, 2) jedinica obračuna i 3) sredstvo razmjene. To su tri temeljne funkcije novca. Promotori FedNow rješenja čak su na jednom mjestu uočili kako „glavni ekonomski atributi tehnički učinkovite valute počivaju na tri funkcije: kao obračunska jedinica, pohrana vrijednosti i kao sredstvo razmjene", ali nisu uočili da bitcoin tu pada po sva tri kriterija, nego predlažu revolucionarno uvođenje četvrte funkcije novca – društvene kontrole.

Suspektno rješenje

Nejasno je kako se u liberalnoj demokraciji s razvijenim tržištem – Sjedinjenim Državama – dogodilo da se kao rješenje predlaže nešto što je očigledno vrlo suspektno u praktičnom smislu te k tome ima izrazito totalitarne prizvuke. Čini se da su barem djelomično bilo svjesni problema pa su u istom prijedlogu za promišljanje budućnosti plaćanja u SAD-u upravo zbog toga predložili niti više niti manje nego društvenu kontrolu kao dodatnu funkciju novca, iako su zapravo mislili da se nešto ‘mora‘ napraviti‘ jer su kripto biznisi postali vrlo popularni. Potpuno su previdjeli da između riječi ‘popularno‘ i ‘rizično‘ vrlo često dolazi znak jednakosti (=). Bilo, kako bilo, napisali su:

„Ali postoji i četvrta funkcija novca: kao sredstvo društvene kontrole. Centralizirani monopol nad funkcijama novca koje drže suverene vlade i središnje banke stvorio je velike neravnoteže prihoda i bogatstva. Zabrinutost zbog nedostatka učinka središnje banke u pogledu financijske uključenosti, nejednakosti prihoda, stabilnosti gospodarskog sustava i sklonosti središnjih banaka da posreduju u ime velikih financijskih institucija poduprla je stvaranje kriptovalute."

Ukratko, osobe koje imaju pravo poslati povijesni prijedlog revolucionarnih promjena u američkom ustavu plaćanja na nadležni kongresni odbor, u kripto biznisu uopće nisu prepoznale spekulativnu maniju dijelom nalik Ponzie piramidi te su tako kratkovidni odlučili sustav plaćanja staviti u blockchain kako bi osigurali društvenu kontrolu.

Kako je moguće da osobe koji guraju ovakve prijedloge na razmatranje američkom zakonodavcu mogu na praktičan način upravljati bankarskom krizom? Ovo pitanje može se postaviti i puno provokativnije: Je li nova kriza povjerenja prema bankama možda kriza povjerenja u Federalne rezerve i, šire, donosioce odluka u američkoj politici?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:17