SVI NA VRH!

Nestvarni prizori s Himalaja, podno Mount Everesta gužva je kao na plaži!

‘I prije je bilo prehlada i lavina. No ove godine bojali smo se da se nećemo moći popeti jer Covid otežava disanje i umara‘
Mount Everest
 Profimedia

Penjači su ovog proljeća u rekordnom broju pokušali osvojiti Mount Everest, zbog čega su se stvarali redovi za dolazak na vrh i zbog čega se među njima proširio koronavirus što je izazvalo bojazan da će se novi, mutirani, 'nepalski' soj proširiti svijetom, piše Daily Mail.

Pandemija je prošle godine Nepal natjerala na potpuno zaustavljanje tamošnje planinarske industrije, zbog čega se ove godine povećao broj neustrašivih istraživača željnih dostići vrh od 8.848 metara.

image
Kamp 2 Mount Everesta
Lakpa Sherpa

Iako je kineska strana planine ostala zatvorena, Nepal je izdao rekordnih 408 dozvola za uspon na Everest, vrijednih oko tri milijuna funti.

Ograničenja karantene ublažena su zbog uspona, ali ubrzo je došlo do naglog povećanja broja slučajeva zaraze, dosegnuvši sredinom svibnja više od 9.000, što je potaknuto i blizinom žarišta u susjednoj Indiji i pojavom novog soja Covid-19 poznatog kao 'nepalska varijanta'.

image
Spuštanje s Mount Everesta
Lakpa Sherpa/AFP

Mutacija, za koju se znanstvenici boje da kombinira najrazornije osobine indijske i južnoafričke inačice, otkrivena je u Velikoj Britaniji, SAD-u, Indiji i Portugalu, a pojavila se nakon letova iz Nepala.

Samo nekoliko tjedana nakon što je vrh svijeta ponovno otvoren, norveški penjač Erlend Ness potvrdio je da mu je pozlilo u baznom logoru, a zatim je bio pozitivan u Kathmanduu nakon što je evakuiran. Uslijedili su i drugi slučajevi.

image
Uspon na Mount Everest
Pemba Dorje Sherpa/AFP

Nejasno je je li nepalska varijanta odgovorna za izbijanje zaraze u baznom logoru krajem svibnja, u kojem je viđeno najmanje 100 planinara. No, unatoč izbijanju, planinski vodiči odlučili su ustrajati.

Lakpa Sherpa, koji se popeo na vrh sedam puta, odlučio je da će nastaviti s ekspedicijama koje je njegova tvrtka Pioneer Adventure rezervirala za 23 klijenta.

image
Kamp 2 Mount Everesta
Pemba Dorje Sherpa/AFP

'Ova sezona bila je vrlo teška. Već smo radili pod pritiskom zbog Covida, a onda nas je i vrijeme izdalo ', rekao je, misleći na ciklone koje su ove sezone odnijele barem jedan život.

'U prošlosti je bilo kašlja, prehlade i rizika od lavina i pukotina. Ali ove godine opasnost je bila da se nećemo moći popeti gore jer Covid otežava disanje i uzrokuje umor', rekao je vodič Mingma Dorji Sherpa.

image
Mount Everest
Lakpa Sherpa/AFP

Unatoč mjerama predostrožnosti koje su timovi pokušali poduzeti - uključujući nošenje maski, dezinfekciju i izolaciju - slučajevi zaraze počeli su se širiti.

Piloti u zaštitnim odijelima stigli su kako bi evakuirali desetke pacijenata s Covid-19 iz tog područja, a najmanje dvije tvrtke otkazale su ekspedicije nakon što su članovi tima testirani kao pozitivni.

image
Kamp 2 Mount Everesta
Lakpa Sherpa/AFP

Mnogi su penjači potvrdili svoju dijagnozu na društvenim mrežama i blogovima, uključujući neke koji su stigli na vrh.

Kada je islandski dvojac Sigurdur Sveinsson i Heimir Hallgrimsson počeo kašljati dosegnuvši oko 7.000 metara, posumnjali su da su uhvatili virus. Ipak, stigli su do nadmorske visine 8.800 metara.

image
Kamp 2 Mount Everesta
Lakpa Sherpa/AFP

Njihovi su simptomi postajali sve izraženiji kako su silazili.

'U kampu 2 obojica smo bili jako bolesni, kašljali smo, imali glavobolju i bili umorni. Sumnjali smo da nešto nije u redu i morali smo sići što brže', rekli su prošlog četvrtka.

image
Kamp 2 Mount Everesta
Lakpa Sherpa/AFP

Dodali su i da su obojica bili pozitivni na dolasku u bazni kamp i izolirani u svojim šatorima.

Ipak, vlasti u Nepalu nisu priznale niti jedan slučaj zaraze na planini, jer je prošlogodišnje gašenje jednu od najsiromašnijih azijskih zemalja koštalo milijune izgubljenog prihoda. Nosači i vodiči za strane penjače ostali su bez prihoda.

image
Pogled na kamp 4
Lakpa Sherpa/AFP

To je bio treći put u posljednjem desetljeću da je Everest bio prazan. Planinari su napustili planinu nakon što je potres 2015. godine pokrenuo lavinu usmrtivši 18 ljudi.

2014. lavina je odnijela živote 16 nepalskih vodiča na zloglasnom smrznutom vodopadu Khumbu, prisilivši organizatore da otkažu ekspedicije.

image
Kamp 2 Mount Everesta
Pemba Dorje Sherpa/AFP

Lukas Furtenbach, koji je prvi otkazao ekspediciju zbog izbijanja Covid-19, kaže da bi vlada trebala produljiti valjanost dozvole od 7.800 funti koju su njegovi klijenti kupili za uspon na Everest.

'Nepal je pozvao strane ekspedicije da dođu i uvjeravao nas da smo sigurni od Covida ... No moji se klijenti nisu osjećali sigurno u baznom logoru', rekao je.

Organizatori ekspedicije također su bili škrti na informacijama, ne ostavljajući način za procjenu stvarnog broja slučajeva među penjačima i vodičima na Everest.

image
Spuštanje s Mount Everesta
Lakpa Sherpa/AFP

'Nema opravdanja za eklatantne laži, poricanja i zataškavanja koje je vlada počinila ove sezone', napisao je u petak planinarski bloger Alan Arnette.

'Shvaćaju li da svojim postupcima samo potkopavaju vjerodostojnost koja im je potrebna za učinkovito upravljanje svojim resursima?'

Oni koji su spremni riskirati infekcije koronavirusom, suočili su se s ograničenim prozorom za uspon. Vlada je ograničila broj penjača kojima je dozvoljen uspon kako bi izbjegli prometnu gužvu na vrhu, a dvije ciklone koje su pogodile Indiju u svibnju, dodatno su ograničile tromjesečnu sezonu penjanja.

image
Uspon na Mount Everest
Pemba Dorje Sherpa/AFP

Kada je prošli tjedan druga od tih ciklona pogodila istočnu Indiju, izazvala je veliku snježnu oluju na Everestu, zatrpavši šatore posljednje grupe penjača koji su čekali uspon na vrh.

Konačni brojevi tek trebaju biti objavljeni, ali turistički odjel procjenjuje da je ove godine oko 400 penjača stiglo na vrh, daleko manje od 644 u 2019. kada je izdano manje dozvola.

Njemački penjač Billi Bierling, koji upravlja bazom podataka o osvojenim vrhovima, rekao je da događaji ove godine vjerojatno neće umanjiti interes za Everest.

'Možda ćemo razmisliti o onome što se dogodilo 2021. godine, ali kad sve ovo završi, vratit će se i organizatori ekspedicija i penjači.'

image
Uspon na Mount Everest
Pemba Dorje Sherpa/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. studeni 2022 07:36