UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Nestvarni prizori u Kijevu: Pogledajte kako su Ukrajinci srušili dron iznad Majdana

Ključne događaje u ratu u Ukrajini pratimo uživo iz minute u minutu

Dron iznad Kijeva

 Twitter/

Ključni događaji:

- Rusija kaže kako iza napada na Kremlj stoji SAD

- ISW: Rusi su inscenirali napad dronom

- Zelenski danas stiže u Haag

- Na jugu Rusije novi napad dronovima, gori rafinerija

- Peskov: Putin nije bio u Kremlju za vrijeme napada

- Rusi gađali Kramatorsk i Avdiivku


Uzbuna u Kijevu, Ukrajinci srušili dron

Lokalne vlasti izdale su uzbunu za zračni napad za Kijev, nakon što su se u glavnom gradu začule pucnjava i eksplozije. Stanovnici koji su se probijali do skloništa rekli su da su vidjeli dronove u zraku.

Na društvenim se mrežama pojavila snimka kako se ukrajinska protuzračna obrana nosi s novim ruskim napadom. Ukrajinski novinar Ilja Ponomarenko na Twitteru je objavio snimku uništenja ruskog drona u zraku iznad Kijeva. Nije jasno o kojoj se vrsti drona radi.


Kina poziva na ‘veliki oprez‘ zbog širenja NATO-a u Aziju

Kina je u četvrtak rekla da je potreban ‘‘veliki oprez‘‘ zbog širenja NATO-a na istok nakon medijskog izvješća da Savez planira uspostaviti ured u Japanu kako bi olakšao konzultacije sa saveznicima u regiji.

NATO planira otvoriti prvi ured za vezu u Aziji, u Japanu, kako bi olakšao razgovore sa sigurnosnim partnerima kao što su Južna Koreja, Australija i Novi Zeland, imajući na umu geopolitičke izazove koje predstavljaju Kina i Rusija, objavio je u srijedu list Nikkei Asia, pozivajući se na dužnosnike Japana i NATO-a.

Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova, Mao Ning, rekla je da je Azija ‘‘obećavajuća zemlja za suradnju i razvoj i da ne bi trebala biti arena za geopolitičku borbu‘‘.

‘‘Kontinuirano širenje NATO-a na istok prema azijsko-pacifičkom prostoru, miješanje u regionalna pitanja, pokušaji uništavanja regionalnog mira i stabilnosti i poticanje blokovske konfrontacije zahtijevaju veliki oprez u zemljama u regiji‘‘, rekla je Mao na redovitoj konferenciji za medije.

Nikkei Asia je izvijestio da bi se predloženi ured trebao otvoriti sljedeće godine u Tokiju.

Na upit o tom izvješću, glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu rekla je da Savez neće ulaziti u detalje razgovora NATO saveznika.

‘‘NATO ima urede i sporazume o vezi s brojnim međunarodnim organizacijama i partnerskim zemljama, a saveznici redovito procjenjuju te sporazume kako bi osigurali da najbolje služe potrebama i NATO-a i naših partnera‘‘, izjavila je.

Lungescu je dodala kako NATO ima blisko partnerstvo s Japanom koje kontinuirano raste.


Rusija kaže kako iza napada na Kremlj stoji SAD

Washington ‘definitivno‘ stoji iza navodno pokušaja atentata na Vladimira Putina, kaže Kremlj.

Dodaju i kako Rusija ima više opcija odgovora, no odbili su komentirati je li jedna od meta i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Kremlj tvrdi kako je SAD taj koji određuje mete, a Ukrajina tek implementira američke planove. Za svoje tvrdnje, Kremlj nije ponudio nikakve dokaze.

Pokušaji Washingtona i Kijeva da opovrgnu da upravo oni stoje iza napada, za Kremlj su ‘apsolutna besmislica‘.

Zelenski je rekao kako Kijev nema nikakve veze s incidentom.

U međuvremenu, ukrajinski predsjednik nalazi u Nizozemskoj u Haagu.

‘Ovdje u Haagu svi želimo vidjeti jednog drugog Vladimira‘, kazao je Zelenski referirajući se pritom na nalog za uhićenjem Putina koji je izdao Međunarodni kazneni sud (ICC).

Putin ‘zaslužuje da bude osuđen‘ i doveden u Haag, rekao je Zelenski.

Dodao je kako je uvjeren da će se to doista i dogoditi jednom kad Ukrajina pobijedi u ratu.

Ukrajinski predsjednik tvrdi da je Rusija samo u mjesecu travnju počinila 6.139 ratnih zločina što je rezultiralo smrću 207 civila, od kojih su 11 bila djeca.

Zelenski inzistaira da mora biti oformljen posebni sud koji bi procesuirao Rusiju za zločin agresije

Poziva na pokretanje ‘punopravnog‘ suda i kaže da nikakav kompromis ne dolazi u obzir.


Ruski veleposlanik: ‘Kako bi Amerikanci reagirali da dron pogodi Bijelu kuću?!‘

Ruski veleposlanik u SAD-u Anatolij Antonov komentirao je tvrdnje Rusije o napadu dronovima na Kremlj u Moskvi, za što je Moskva optužuje Ukrajinu.

- Kako bi Amerikanci reagirali da dron udari u Bijelu kuću, Kapitol ili Pentagon? Odgovor za svakog političara, pa i laika je očit: kazna bi bila teška i neizbježna. Rusija će odgovoriti na drzak i arogantan teroristički napad na ruskog predsjednika.

Doduše, smatra se da Putin u vrijeme incidenta nije bio u Kremlju.

- Bogohulne su i lažne teze da je ovaj teroristički napad izrežirala Rusija. Provokaciju protiv srca naše državnosti da je pripremila Moskva! Svijet pamti kako je ruski predsjednik 2001. godine prvi poslao poruku američkom narodu nakon terorističkih napada 11. rujna. Sve je zaboravljeno. Danas SAD brani kriminalce u Kijevu, poručio je Antonov.


Rusija skladišti vojnu opremu i eksploziv u prostoru NE Zaporižja

Ruske trupe rasporedile su vojnu opremu, oružje i eksploziv na odjel turbine četvrtog bloka nuklearne elektrane Zaporižja, prema informacijama Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Ukrajinski Državni inspektorat za nuklearnu regulativu izvijestio je da je IAEA također zaprimila neslužbena izvješća da ruske snage skladište slične materijale u drugim dijelovima elektrane.

Iz Inspektorata upozoravaju da bi eventualno ispuštanje radioaktivnih tvari moglo imati prekogranične posljedice.

Otkako je nuklearka Zaporižja pod kontrolom ruskih snaga, šest puta do sada je ostala bez vanjskog napajanja. Nakon posljednjeg kvara, glavni direktor IAEA-e Rafael Mariano Grossi u priopćenju je pozvao na stvaranje zaštitne zone oko elektrane rekavši da je ‘zapanjen samozadovoljstvom‘ oko tog pitanja.


Rusi gađali Kramatorsk i Avdiivku

Ukrajinski javni servis Suspilne javlja da je u noći na 4. svibnja ruska vojska izvela raketni napad na Kramatorsk, oštetivši zgradu obrazovne ustanove i obližnje stambene zgrade. Nema mrtvih ni ozlijeđenih, izvijestio je načelnik regije Doneck Pavlo Kirilenko.

I Avdiivka je preko noći bila meta topničke vatre. Grad je pogođen zračnim projektilom, oštećene su kuće i dvorište jedne tvrtke.


Ukrajinska protuzračna obrana uništila 18 od 24 ruska drona tijekom noći

Ukrajinske protuzračne snage tvrde da su oborile 18 od 24 dronova kamikaza koje su Rusi lansirali u napadu pred zoru u četvrtak.

Gradska uprava Kijeva u priopćenju navodi da su uništeni svi projektili i dronovi, koji su ciljali glavni grad Ukrajine treći put u četiri dana.

Od 15 kamikaza dronova Šahid koju su ispaljeni na crnomorski obalni grad Odesu, protuzračna obrana uništila je 12, dok su tri pogodila sveučilišni kompleks. Nije bilo žrtava, izvijestilo je ukrajinsko južno vojno zapovjedništvo.

Rusija redovito bombardira Ukrajinu od listopada prošle godine, gađajući razne mete. Posljednje eksplozije prijavljene su manje od 24 sata nakon što je Kijev objavio da je 21 osoba poginula u ruskom napadu na grad Herson.


Na jugu Rusije zapalila se naftna rafinerija nakon napada dronom

Dio pogona naftne rafinerije na jugu Rusije zapalio se nakon napada dronom, objavila je ruska državna agencija Tass rano u četvrtak pozivajući se na lokalne hitne službe.

Tass je rekao da se incident dogodio u rafineriji Ilsky u blizini crnomorske luke Novorosijsk. Citirao je izvor koji je rekao da gori rezervoar goriva, ali nije dao detalje.

Ukrajina rijetko preuzima odgovornost za ono što Moskva kaže da su česti napadi bespilotnim letjelicama Ukrajine na njezinu infrastrukturu i vojne ciljeve, posebno u regijama blizu Rusije.

Prošlog je lipnja rafinerija nafte Novošahtinsk u ruskoj regiji Rostov, koja graniči s Ukrajinom, obustavila rad nakon što su dvije bespilotne letjelice napale njezina postrojenja.


Evo što se zasad zna o napadu dronovima na Kremlj

Zelenski je rekao da je njegova jedina briga obraniti ukrajinske gradove i sela od ruske invazije. "Mi ne napadamo Putina ili Moskvu, mi se borimo na našem teritoriju", rekao je ukrajinski predsjednik.

U prošlosti je Ukrajina izvela napade bespilotnim letjelicama unutar Rusije - na Krimu, iako tada nije preuzela odgovornost. Udar na Kremlj bio bi najodvažniji potez Kijeva do sada.

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je da predsjednik nije bio u Kremlju u vrijeme napada. Mick Mulroy, bivši zamjenik pomoćnika američkog ministra obrane i časnik CIA-e, rekao je za BBC da Ukrajina pomno prati Putinovo kretanje pa je vjerojatno da su znali da on u to vrijeme nije bio u Kremlju.

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da sve što dolazi iz Kremlja treba uzeti sa zrnom soli.


ISW: ‘Napad je priprema za širu društvenu mobilizaciju‘

Institut za proučavanje rata, američki thinktank, kaže da bi Moskva mogla iskoristiti napad na Kremlj - za kojeg tvrde da je lažan - kako bi ograničila ili otkazala događaje povodom Dana pobjede 9. svibnja. Time namjeravaju pojačati "informativne napore uokvirujući rat u Ukrajini kao izravnu prijetnju ruskom poštivanju povijesnih događaja”, tvrdi ISW.

ISW je u svom najnovijem ažuriranju također naveo:

Kremlj bi mogao iskoristiti napad kako bi opravdao ili otkazivanje ili daljnje ograničavanje proslave 9. svibnja. ISW je prethodno procijenio da Rusija koristi niz mjera kako bi rat u Ukrajini uokvirila kao egzistencijalnu prijetnju u Rusiji i pripremila se za širu društvenu mobilizaciju.”


Zelenski je stigao u Nizozemsku

Nizozemski mediji javljaju da je Zelensky stigao u amsterdamsku zračnu luku kasno u srijedu, a na programu mu je put na Međunarodni kazneni sud u Haagu.

Nizozemska novinska agencija ANP rekla je da je Zelensky, koji je prvi put posjetio Nizozemsku, sletio u zračnu luku Schiphol nakon sudjelovanja na nordijskom summitu u Helsinkiju.

ANP je objavio tamnu fotografiju zrakoplova, tvrdeći da se radi o zrakoplovu nizozemske vlade u kojem je vjerojatno bio ukrajinski čelnik.

Očekuje se da će ukrajinski predsjednik u Den Haagu održati govor pod naslovom "Nema mira bez pravde za Ukrajinu", javlja javna televizija NOS.


Rusija je ‘vjerojatno inscenirala‘ napad dronom na Kremlj, kaže Institut za proučavanje rata

Američki thinktank Institut za proučavanje rata kaže da je napad dronovima na Kremlj "vjerojatno inscenirala" Rusija i da "nekoliko pokazatelja sugerira da je napad interno izveden i namjerno insceniran".

Rusija je za napad okrivila Ukrajinu, što je Zelenski brzo demantirao.

ISW kaže da su pokazatelji sljedeći:

Ruske su vlasti nedavno poduzele korake kako bi povećale ruske domaće protuzračne obrambene sposobnosti, uključujući i unutar same Moskve, te je stoga vrlo malo vjerojatno da su dvije bespilotne letjelice mogle probiti višestruke slojeve protuzračne obrane i detonirati ili biti oborene neposredno iznad Kremlja i to na način koji će pružiti spektakularne slike lijepo uhvaćene kamerom.Trenutni, koherentni i koordinirani odgovor Kremlja na incident sugerira da je napad bio interno pripremljen na takav način da su njegovi namjeravani politički učinci nadmašili njegovu sramotu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:26