REVOLUCIONARNI LIJEK?

NESTVARNO Krema za noge ubija virus HIV-a tako što prevari stanice da počine samoubojstvo!

 C. Goldsmith / Wikimedia Commons

Krema protiv gljivica na noktima, inače uobičajeni lijek kojeg u takvim slučajevima propisuju dermatolozi - Ciclopirox - dolazi s ne tako malom nuspojavom. Naime, ustanovljeno je da ubija virus HIV-a!

Iako istraživanje još uvijek nije provedeno na ljudima, laboratorijska ispitivanja u New Jerseyu pokazala su da Ciclopirox potpuno uništava HIV u stanicama, te da se virus ne vraća kad tretman prestane.

Ista grupa istraživača u prošlosti je dokazala da Ciclopirox - lijek odobren od strane Američke agencije za hranu i lijekove (FDA) i Europske agencije za lijekove (EMA) kao siguran kod liječenja gljivica na nogama - spriječava izražavanje gena virusa HIV-a na staničnim kulturama. No sad su otkrili da lijek također blokira ključne funkcije mitohondrija, što rezultira aktivacijom staničnog suicidalnog mehanizma, ali s tim da poštedi zdrave stanice.

Istraživači tvrde da je jedan aspekt HIV-a posebno uporan, čak i usprskos snažnim antivirusnim tretmanima, a to je njegova sposobnost da uništi spomenuti suicidalni mehanizam, koji se tipično aktivira kad je stanica oštećena ili zaražena. Drugim riječima, zaražene stanice koje bi inače "počinile samoubojstvo" da bi spasile one zdrave, više ne mogu izvesti svoju samoubilačku misiju. Lijek Ciclopirox prevari stanice tako što onesposobi onesposobljavanje samoubilačkog mehanizma.

Naravno, Ciclopirox mora još proći klinička ispitivanja na ljudima, ali činjenica da je lijek već odobren za korištenje na ljudima u jednu svrhu, mogla bi ubrzati regulatorski proces i za drugu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 11:53