KORIDOR SMUTNJE

Netanyahu ima novi plan za Gazu, Arapi i Zapad protiv, Amerika više ne stoji rame uz rame s Izraelom!?

Američko stajalište o toj ideji jasno je iznijela, što je vrlo indikativno, Bidenova prva zamjenica, dosad ne odveć često vidljiva Kamala Harris

Kamala Harris

 Michael M. Santiago/Getty Images Via Afp

Kamala Harris, potpredsjednica Sjedinjenih Država, u telefonskom je razgovoru izraelskom predsjedniku Isaacu Herzogu prenijela zabrinutost zbog koraka koji bi mogli eskalirati tenzije na Zapadnoj obali, uključujući nasilje koje izazivaju ekstremistički naseljenici.

Tako je u nedjelju izvijestila Bijela kuća, a vijest je važna iz dva razloga. Prvo, potpredsjednica Harris je ponovila da se SAD protivi širenju naselja na Zapadnoj obali. Istodobno se jača vidljivost potpredsjednice koja ne uživa podršku javnosti. Izbori su za manje od godinu dana.

Kamala Harris je, osim toga, ponovila da je Washington predan rješenju dviju država, izraelske i palestinske. Isto je rekla i Mahmudu Abbasu, (i dalje) predsjedniku Palestinske samouprave - indikativna je rečenica priopćenja koja sugerira da se s Abbasom više ne računa: "ponovila je potporu SAD-a ujedinjenoj Zapadnoj obali i Gazi pod revitaliziranom Palestinskom upravom". ‘Revitaliziran‘ se ne može staviti u istu rečenicu sa starim i bolesnim Abbasom.

Napadi na jugu

Iako je Izrael nastavio kopnenu vojnu operaciju u pojasu Gaze šireći je prema jugu, glavna je tema i dalje pitanje budućeg uređenja vlasti u tom dijelu i dalje postojeće Palestinske samouprave uspostavljene potpisivanjem Sporazuma iz Osla 1994. godine. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u jednom je trenutku objavio da će zadržati kontrolu nad pojasom Gaze što je naišlo na izuzetno negativne reakcije arapskih država i Zapada.

image

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i dalje se drži na vlasti

Jini/Xinhua News/Profimedia

Ozbiljni izraelski analitičari upozoravaju da bi takvo rješenje narušilo sposobnosti sigurnosnih snaga koje bi bile fokusirane na pojas Gaze što bi državu učinilo ranjivom. Ne treba zaboraviti da traje prijetnja šijitskog pokreta Hezbollah sa sjevera, da Huti iz Jemena i dalje ispaljuju rakete, a da je stanje na Zapadnoj obali na rubu sukoba što prijeti prelijevanjem u Kraljevinu Jordan preko rijeke Jordan.

Demilitarizacija Gaze

Čini se da su Netanyahu i njegovi radikalni desničari, odgovorni za sadašnju krizu, shvatili da moraju reterirati pa je tijekom vikenda u javnost izašla informacija da predlažu sigurnosni koridor uz granicu, ali sa strane pojasa Gaze. Plan je, kako prenosi dnevni list Ha‘aretz, proslijeđen arapskim državama te zapadnim saveznicima. Ophir Falk, Netanyahuov savjetnik za vanjsku politiku, rekao je Reutersu: "Plan se temelji na troslojnom procesu za dan nakon Hamasa: uništenje Hamasa, demilitarizacija Gaze i deradikalizacija enklave. Sigurnosni koridor bi mogao biti dio procesa demilitarizacije".

Prema neslužbenim informacijama, arapske su države protiv da se koridor širi na prostoru pojasa Gaze. Neimenovani zapadni diplomati izraelskom su dnevnom listu rekli da su upoznati s planom koji otvara mnoštvo nepoznanica: "[Izraelci] ne znaju koliko će koridor biti dubok, kako će se ondje djelovati i koliko će trajati. Moramo znati odgovore na sva ova pitanja kako bismo odlučili hoćemo li to podržati."

image

Američka potpredsjednica Kamala Harris i Muhamed bin Zayed, čelnik UAE

Ryan Carter/Afp

Jedan od diplomata je rekao kako se pojavila i zabrinutost da bi koridor mogao sugerirati povratak izraelskih naselja u pojasu Gaze što bi bilo apsolutno neprihvatljivo jer je premijer Ariel Sharon i nasilno povukao sve naseljenike iz tog područja 2005. godine. Zabrinutost je razumljiva zbog stava desničara u vladi da su Zapadna obala i pojas Gaze dio Izraela.

Premijer Netanyahu je svojih dosadašnjih 16 godina na vlasti posvetio onemogućavanju razvoja palestinske države u nadi da bi mogla nestati bez odgovora na pitanje što bi bilo s ljudima koji žive na tom prostoru: njihovo inkorporiranje u Izrael bi narušilo demografsku sliku, što Netanyahu ne želi, pa stoga nije čudno da se javljaju glasovi o potrebi preseljenja palestinskog korpusa.

Pet načela, tri stupa

Američka potpredsjednica Harris je tijekom sudjelovanja na Summitu za klimu u Dubaiju definirala pet načela koja Washington postavlja za pojas Gaze nakon konflikta: nema prisilnog raseljavanja, nema ponovne okupacije, nema opsade ili blokade, nema smanjivanja teritorija i nema korištenja Gaze kao platforme terorizma. Koridor bi predstavljao smanjivanje teritorija, dakle protivi mu se i SAD.

Strategija budućnosti pojasa Gaze, kako ju je predstavila Kamala Harris, ima tri stupa: obnova; sigurnost za koju bi mogle biti zadužene snage Palestinske samouprave; uprava, revitalizirana Palestinska samouprava. Egipat je početkom studenog odbacio američki prijedlog da preuzme sigurnosnu kontrolu nad pojasom Gaze po završetku sukoba zabrinut da bi tako moglo doći do prelaska dijela stanovništva na njegov teritorij te da bi zabranjeno Muslimansko bratstvo moglo iskoristiti tu odluku kao poticaj za udar na vlast.

Američki Politico zaključuje, mudro, da administracija nastavlja postupno labaviti stav da stoji rame uz rame s Izraelom dok humanitarna pomoć u Gazi raste, a Netanyahu pokazuje malo znakova povlačenja vojnog odgovora koji koristi taktiku spaljene zemlje. "Osobito je važno da je veći dio najave labavljenja palo na Harris", zaključuje medij.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 06:09