KRIVO TUMAČENJE

Netanyahu ispravio njemačkog ministra vanjskih poslova u vezi s rješenjem s dvjema državama

Benjamin Netanyahu
 Tsafrir Abayov/Pool / REUTERS

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je javno reagirao na izjavu njemačkog ministra vanjskih poslova Sigmara Gabriela kako bi ga ispravio u vezi sa stajalištem izraelske vlade o uspostavi palestinske države koja bi koegzistirala s Izraelom.

"Poznato vam je da je Njemačka veoma sklona rješenju s dvjema državama", rekao je Gabriel u Netanyahuovoj nazočnosti. "Bio sam veoma zahvalan kada sam čuo da je i izraelska vlada za dvije države", s granicama koje će biti sigurne za Izrael, dodao je njemački ministar pred novinarima, nakon razgovora dvojice čelnika.

"Ne", prekinuo ga je Netanyahu, "(mi kažemo) da moramo imati sigurnosnu kontrolu zapadno od Jordana, mislim da je to prvi uvjet".

"Može li se to nazivati državom ako mi kontroliramo sigurnost? To je drugo pitanje, radije ne bih raspravljao o tome kako ćemo to nazivati", dodao je.

Pod kontrolom "zapadno od Jordana" Netanyahu razumije da izraelska vojska mora ostati zadužena za sigurnost na Zapadnoj obali, području koje je Izrael okupirao a trebalo bi biti dijelom eventualne palestinske države.

Uspostava palestinske države koja bi mirno koegzistirala s Izraelom, što je takozvano rješenje s dvjema državama, i dalje je polazište međunarodne zajednice u rješavanju izraelsko-palestinskog sukoba.

No izgledi za takvo rješenje sve su slabiji.

Netanyahu ga je prije zagovarao, ali zadnjih mjeseci mu ne pruža javnu potporu.

Gabriel je nešto kasnije na konferenciji u Tel Avivu istaknuo da se neki članovi izraelske vlade otvoreno protive rješenju s dvjema državama.

"U najboljem slučaju, ti ometani signali ne prolaze nezapaženo u Europi gdje očito raste razočaranje izraelskim postupcima".

"I u Njemačkoj, pa tako - moram priznati - i u mojoj stranci (socijaldemokratskoj), mladi, mladi naraštaj sve je manje sklon da prihvati ono što smatra nepravdom prema Palestincima", rekao je.

"A ljudima poput mene sve je teže rastumačiti zašto i dalje moramo podupirati Izrael".

Gabriel se sastao i s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom u Ramallahu, na Zapadnoj obali.

Kritizirao je odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jeruzalem izraelskom prijestolnicom: o statusu Jeruzalema moraju pregovarati Izraelci i Palestinci i o tome "ne treba odlučivati izvana".

Trump je prošlog tjedna izjavio da će stotine milijuna dolara namijenjenih UN-ovoj agenciji za palestinske izbjeglice biti obustavljene sve dok palestinski čelnici, ljutiti zbog odluke o Jeruzalemu, ne žele posredovanje Sjedinjenih Država u mirovnim pregovorima.

Gabriel je govorio o "lošim" odlukama.

"Spremni smo zajedno s drugima u Europi, ali i u regiji, paziti da se stanje s izbjeglicama ne pogorša", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 09:52