NEMA KRAJA SUKOBU

Netanyahu: Izraelska vojska u ratu u Gazi pokazuje ‘moral bez presedana‘

‘Dok vojska sve čini kako bi izbjegla civilne žrtve, Hamas sve čini kako bi naštetio civilima i koristi ih kao ljudski štit‘

Benjamin Netanyahu

 Abir Sultan/Afp

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u nedjelju je rekao da je izraelska vojska u ratu u Gazi pokazala "moral bez presedana" i odbacio optužbe Južnoafričke Republike (JAR) za genocidne radnje u toj palestinskoj enklavi.

Južnoafrička Republika zatražila je u petak od Međunarodnog suda pravde (ICJ) da hitno proglasi da je Izrael prekršio Konvenciju o genocidu u ratu protiv Hamasa u Gazi. Izrael je taj zahtjev odbacio kao bespredmetan.

"Nastavit ćemo naš obrambeni rat čija su opavdanost i moral bez premca", rekao je Netanyahu na otvaranju sastanka ratnog kabineta i dodao da izraelska vojska u Pojasu Gaze djeluje "na najmoralniji mogući način".

"Dok vojska sve čini kako bi izbjegla civilne žrtve, Hamas sve čini kako bi naštetio civilima i koristi ih kao ljudski štit", dodao je.

Izraelske vojne operacije pokrenute su nakon pokolja oko 1200 ljudi u kibucima i na glazbenom festivalu na jugu Izraela 7. listopada, većinom civila te otmice oko 240 talaca.

Prema New York Timesu, koji je proveo dvomjesečnu istragu, teroristi Hamasa su na izrazito svirepi način silovali, mučili i osakatili stotine žena, djevojčica i mladića.

U odgovoru na najgori masakr od holokausta, Izrael je pokrenuo sveobuhvatnu ofenzivu na Pojas Gaze s ciljem uništenja islamističke skupine koja je u SAD-u i EU na popisu terorističkih organizacija.

Prema zdravstvenim vlastima Gaze pod kontrolom Hamasa, otada je u izraelskim napadima poginulo 21.822 ljudi. Hamas tvrdi da se većinom radi o ženama i djeci.

ICJ, najviši sud Ujedinjenih naroda, potvrdio je da je JAR podnio tužbu protiv Izraela za "genocidne radnje" protiv palestinskog naroda.

JAR desetljećima podupire palestinsku stvar, poistovjetivši položaj Palestinaca s položajem crnačke većine u Južnoafričkoj Republici u vrijeme represivnog razdoblja apartheida, što je usporedba koju Izrael žestoko niječe.

Izrael je odbacio pokretanje slučaja pred ICJ-em kao bespredmetnu klevetu bez pravnog temelja, ističući da se pridržava međunarodnog prava u ratu protiv Hamasa u Gazi.

"Južnoafrička Republika surađuje s terorističkom skupinom koja poziva na uništenje Izraela. Stanovništvo Gaze nije neprijatelj Izraela, a Izrael se trudi ne nanijeti štetu civilima", priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

Netanyahu je JAR-u također poručio da nije Izrael taj koji je došao počiniti genocid, već Hamas. "Sve bi nas pobili da mogu", rekao je Netanyahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:36