SAVEZNICI SE RAZILAZE

Netanyahu jasno pokazao da mu nije najbolje sjela Bidenova izjava: ‘Ne znam na što on misli...‘

Izraelski je premijer rekao da je Izrael na Hamasov napad odgovorio tako da je progonio teroriste i pokušao smanjiti civilne žrtve

Benjamin Netanyahu

 RONEN ZVULUN/POOL/AFP

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u intervjuu emitiranom u nedjelju da će izraelska vojska osigurati "siguran prolaz za civilno stanovništvo" uoči očekivanog napada na prepuni grad Rafah na jugu Gaze, odbacujući strahove od "katastrofe". Unatoč međunarodnoj uzbuni zbog mogućeg pokolja u gradu u kojemu je više od milijun raseljenih Palestinaca, Netanyahu je rekao u emisiji "Ovaj tjedan s Georgeom Stephanopoulosom" američke TV postaje ABC da je ofenziva ključna za slamanje Hamasa.

"Pobjeda je nadohvat ruke. Učinit ćemo to. Suočit ćemo se s preostalim terorističkim jedinicama Hamasa i Rafahom, posljednjim uporištem, ali ćemo to učiniti", rekao je Netanyahu u izvadcima iz intervjua koji je objavljen u subotu navečer. "Učinit ćemo to osiguravajući siguran prolaz za civilno stanovništvo kako bi moglo otići. Razrađujemo detaljan plan za to. Nismo neozbiljni", rekao je izraelski premijer. Spomenuo je područja sjeverno od Rafaha koja su očišćena i koja bi se mogla koristiti kao sigurne zone za civile.

Nakon što je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden u četvrtak rekao da je izraelska odmazda za Hamasov napad 7. listopada bila "pretjerana", Netanyahu je u nedjelju za TV postaju ABC rekao da cijeni potporu koju je pružio Izraelu, ali da "ne zna što je s time mislio". Izraelski je premijer rekao da je Izrael na Hamasov napad odgovorio tako da je progonio teroriste i pokušao smanjiti civilne žrtve.

Netanyahuu je novinar ABC-a Jonathan Karl rekao da je Ministarstvo zdravstva u Gazi koje kontrolira Hamas reklo da je tamo za vrijeme izraelske ofenzive poginulo više od 28 tisuća osoba. "Bio bih oprezan s Hamasovim statistikama, a mogu vam reći da stručnjaci za ratovanje kažu da smo omjer poginulih terorista i civila spustili ispod 1:1, što je znatno manje nego što je on iznosio u drugim ratovima ovakve prirode", rekao je Netanyahu.

Izraelski je premijer u nedjelju TV postaji Fox rekao da "oni koji kažu da vojska ne može ući u Rafah žele da Izrael izgubi rat i da Hamas ostane tamo gdje je" te dodao da ima "dovoljno mjesta" za evakuaciju civila koji žive Gazi, odnosno u Rafahu.

Vlasti Hamasa u Gazi upozorile su na moguće "desetke tisuća" žrtava u Rafahu, dok se visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borell pridružio drugim međunarodnim glasovima rekavši da bi ofenziva ondje "izazvala neizrecivu humanitarnu katastrofu". Glavni podupiratelj Izraela, Sjedinjene Države, rekle su da ne podržavaju kopnenu ofenzivu na Rafahu, upozoravajući da takva operacija, ako nije pravilno planirana, prijeti "katastrofom".

Rat u Gazi izazvao je napad bez presedana palestinske islamističke skupine Hamas na Izrael 7. listopada, koji je rezultirao smrću oko 1160 ljudi, većinom civila, navodi AFP na temelju službenih podataka. Obećavajući da će eliminirati Hamas, Izrael je pokrenuo veliku vojnu ofenzivu u Gazi u kojoj je ubijeno najmanje 28.064 ljudi, većinom žena i djece, prema podacima Ministarstva zdravstva u Gazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 08:01