OPTUŽBE ZA KORUPCIJU

NETANYAHU POVUKAO ZAHTJEV ZA IMUNITETOM 'Taj proces bi u parlamentu bio cirkus i ne želim sudjelovati u toj prljavoj igri'

 AFP

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u utorak je najavio da će povući svoj zahtjev za parlamentarnim imunitetom koji je zatražio zbog optužbe za korupciju.

Najdugovječniji premijer u povijesti Izraela, koji je trenutno u posjetu SAD-u, na Facebooku je objavio kako bi proces dobivanja imuniteta u parlamentu bio "cirkus" i kako ne želi sudjelovati u toj "prljavoj igri".

Otkrio je kako je obavijestio predsjednika Knesseta o povlačenju zahtjeva za imunitetom, nekoliko sati prije no što je parlament trebao raspravljati o tom pitanju.

Netanyahu je u studenom optužen za korupciju, a time je postao i prvi premijer Izraela u povijesti koji protiv sebe ima optužnicu.

Izraelski čelnik govori o pokušaju puča i kritizira izraelsko pravosuđe, tvrdeći da policija stvara pritisak na svjedoke, te da je žrtva lova na vještice koji protiv njega provode mediji i ljevica. Optužen je u tri slučaja.

Zajedno sa suprugom Sarom predmet je pravosuđa zbog nezakonitog primanja darova od holivudskog producenta Amona Milchana i australskog milijardera Jamesa Packera.

Optužuje ga se i da je s najprodavanijim izraelskim novinama Yedioth Ahronoth dogovarao donošenje zakona koji će pomoći tom mediju nauštrb drugih, u zamjenu za bolje praćenje njegove politike.

U trećem slučaju je optužen da je pružao regulatorne usluge vodećoj izraelskoj telekomunikacijskoj tvrtki Bezeq Telecom kako bi pozitivno pisali o njemu na internetskom portalu u vlasništvu kompanije.

Sve se to događa u vrijeme dok Izrael nakon dvaju parlamentarnih izbora nije uspio formirati vladu, pa ga oko godinu dana vodi prijelazna vlada. Idući izbori su 2. ožujka.

Netanyahuova desna stranka Likud na izborima u rujnu osvojila je 32 mjesta, dok je centristički savez Plavih i bijelih generala Bennyja Gantza dobio mjesto više. U parlamentu sjedi ukupno 120 zastupnika, a nijedna strana nije uspjela formirati vladajuću koaliciju.

Netanyahu je 2. siječnja zatražio parlamentarni imunitet što je automatski onemogućavalo pokretanje bilo kakvog sudskog procesa protiv njega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:59