IZRAEL

Netanyahu šefu radikalne desnice Naftaliju Bennettu predložio da prvi obnaša funkciju šefa vlade

Netanyahu, koji do utorka navečer ima vremena za sastavljanje koalicije, vodi zadnje razgovore kako bi okupio radikalnu desnicu u vladi
Benjamin Netanyahu
 DEBBIE HILL/POOL/AFP

Dan uoči roka za formiranje vlade u Izraelu, premijer Benjamin Netanyahu predložio je u ponedjeljak šefu radikalne desnice Naftaliju Bennettu da obnaša prvi funkciju šefa vlade, u okviru eventualnog sporazuma o rotaciji vlasti.

Netanyahu, koji do utorka navečer ima vremena za sastavljanje koalicije, vodi zadnje razgovore kako bi okupio radikalnu desnicu u vladi i tako se održao na vlasti.

Njegova stranka Likud dobila je 30 mjesta u Knessetu koji ih ima 120 na izborima 23. ožujka - četvrtima u manje od dvije godine - a potom je dobio potporu ultraortodoksnih stranaka i saveza krajnje desnice, ali nije uspio okupiti većinu od 61 mjesta.

Kako bi se uspio približiti tom broju, preložio je u ponedjeljak Naftaliju Bennettu, bivšem suradniku, vođi radikalno desne Yamine, da kroz prvih godinu dana bude premijer.

"Pozivam Naftalija Bennetta da danas potpiše sporazum o uspostavi desne vlade, uz rotaciju po kojoj će ju on voditi prvu godinu, i da se obveže da se neće priključiti nijednoj drugoj vladi", rekao je Netanyahu u video postavljenom na Facebook.

Ali Bennett je zasad odbio ponudu i optužio je Netanyahua da se posljednjih tjedana okrenuo protiv njegove stranke.

"Oformite vladu i bit ćemo tu ako treba pomoći", poručio je Bennett.

Ako Netanyahu ne uspije formirati vladu do utorka u 23,59 ili ne dobije odgodu roka u posljednji tren, predsjednik Reuven Rivlin dat će nekom drugom mandat da pokuša sastaviti vladu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:24