DIPLOMATSKI ODNOSI

Netanyahu u zadnji čas dobio ovlasti za potpisivanje sporazuma o normalizaciji odnosa s UAE

Netanyahu je otputovao u Washington kako bi potpisao sporazume bez ministra vanjskih poslova
 Yoav Dudkevitch/POOL/AFP

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu saznao je u zadnji trenutak da nema ovlasti za potpisivanje sporazuma o normalizaciji odnosa s Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinom, izvijestio je u utorak izraelski N12.

Netanyahu je otputovao u Washington kako bi potpisao sporazume bez ministra vanjskih poslova Gabija Ashkenazija. Međutim, kada je doputovao navodno je saznao od državnog odvjetnika da po izraelskom zakonu mora dobiti ovlasti od Ashkenazija ili odobrenje vlade.

Na njegov zahtjev, ministar vanjskih poslova dao je ovlasti Netanyahuu. Nakon što sporazumi budu potpisani moraju ih odobriti vlada i parlament da bi stupili na snagu.

Uspostava punih diplomatskih odnosa između Izraela i UAE-a i Izraela i Bahreina označava prvi takav važan dogovor arapskih zemalja i židovske države u četvrt stoljeća.

Te dvije zemlje u Perzijskom zaljevu bit će prve u svojoj regiji koje će potpisati sporazum s Izraelom i pridružiti se samo Egiptu i Jordanu kao državama Arapske lige koje su normalizirale odnose, u potezu koji je pozdravio američki predsjednik Donald Trump i nazvao ga pobjedom svoje administracije.

Trump je simbolično dao Netanyahuu ključ Bijela kuće na bilateralnom sastanku prije službene ceremonije potpisivanja sporazuma.

Netanyahu je rekao da Trump ima "ključ srca" izraelskog naroda. "Mislim da Izrael više nije izoliran", rekao je Trump.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:47