NE PRIMAJU DOBRO KRITIKU

NETANYAHU UČINIO USLUGU TRUMPU Izraelske vlasti zabranile ulazak u zemlju dvjema američkim zastupnicama koje njihov predsjednik ne može smisliti

Ilhan Omar, Rashida Tlaib i Benjamin Netanyahu
 REUTERS

Izraelske vlasti objavile su u četvrtak da su odlučile zabraniti dvjema američkih zastupnicama da uđu u Izrael zbog njihove potpore propalestinskom pokretu, što je predstavnik PLO-a odmah nazvao "skandaloznom" odlukom.

Demokratkinje Rashida Tlaib i Ilhan Omar trebale su ovoga vikenda stići u Tel Aviv te posjetiti okupiranu Zapadnu obalu i istočni Jeruzalem, ali je izraelsko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo u četvrtak da im je zabranjen ulazak zbog njihovih "protuizraelskih aktivnosti".

Odluka je donesena u dogovoru s premijerom Benjaminom Netanyahuom, ministrom vanjskih poslova i ministrom za strateška pitanja, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova u priopćenju.

Netanyahu je pojasnio odluku kazavši da je jedina svrha njihovog posjeta trebala biti "naštetiti Izrealu".

"Izraelski zakon zabranjuje ulazak u Izrael onima koji pozivaju i rade na nametanju bojkota Izraelu", rekao je, dodajući da su dvije zastupnice aktivno promovirale takvu aktivnost u Kongresu.

Tlaib i Omar, prve dvije muslimanke izabrane u Kongres i progresivne članice Demokratske stranke, izrazile su potporu propalestinskom pokretu Boycott, Divestment, Sanctions (BDS), kojim se želi izvršiti politički i gospodarski pritisak na Izrael.

"Te zastupnice koriste međunarodnu scenu kako bi dale potporu BDS-u koji poziva na bojkot Izraela", naglasilo je izraelsko ministarstvo unutarnjih poslova.

Američki predsjednik Donald Trump zadnjih mjeseci se okomio na Omar, Tlaib i još dvije demokratske kongresnice optuživši ih za neprijateljstvo prema Izraelu.

On je ranije u četvrtak ocijenio da će Izrael pokazati "veliku slabost" ako im dopusti posjet.

"One mrze Izrael i čitav židovski narod i ne postoji ništa što se može reći ili učiniti kako bi promijenile mišljenje", tvitao je Trump. "One su sramota".

Visoka palestinska dužnosnica ocijenila je da je izraelska odluka "skandalozna".

"Izraelska odluka da zabrani zastupnicama Kongresa Rashidi Tlaib i Ilhan Omar da posjete Palestinu je skandalozni čin neprijateljstva protiv američkog naroda i njegovih predstavnika", kazala je u priopćenju članica Izvršnog odbora PLO-a Hanane Ašraui.

Vođa demokrata u Kongresu Chuck Schumer pozvao je Izreal da izmijeni svoju odluku. "Ona će samo naštetiti američko-izraelskim odnosima i potpori Izraelu u Americi", napisao je Schumer.

"Nijedno demokratsko društvo ne bi se smjelo bojati otvorene rasprave. Mnogi koji snažno podupiru Izrael bit će duboko razočarani ovom odlukom, koju bi izraelska vlada trebala povući".

Američki veleposlanik u Izraelu David Friedman podupro je odluku, kazavši da plan posjeta nije bio "uravnotežen".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. siječanj 2023 18:22