BIBI NE PUŠTA VLAST

NETANYAHU UVODI POLICIJSKI SAT, OPORBA BIJESNA Usred pandemije u Izraelu se odvija i ozbiljna politička kriza

 
 AFP

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kasno u ponedjeljak najavio je 36-satni policijski sat kojim želi spriječiti Izraelce da u velikom broju odlaze u kupnju i na svečane večere s daljnjom rodbinom tijekom dva posljednja dana Pesaha. Tijekom policijskog sata od utorka u 17 sati do četvrtka u 5 sati, "obvezno je ostati unutar svojih gradova i zajednica", rekao je građanima u televizijskom obraćanju.

"Upozoravam protiv opuštanja", rekao je Netanyahu, pozvavši Izraelce da nastave shvaćati ozbiljno zabrane ministarstva zdravlja kojem je cilj zaustaviti širenje koronavirusa. Također je rekao ljudima da kraj jednotjednog židovskog blagdana Pesaha proslave samo u krugu uže obitelji. Kako bi se spriječilo ponavljanje masovne zaraze koronavirusom kao nakon blagdana Purima u ranom ožujku, Izraelcima je prošli tjedan rečeno da se drže čak i rigoroznijeg policijskog sata tijekom prvih dana Pesaha.

Nije im bilo dopušteno da odu dalje od 100 metara od svog doma od srijede popodne do četvrtka ujutro, kao ni da napuštaju svoju četvrt od utorka popodne do petka ujutro. Od koronavirusa je dosad u Izraelu oboljelo 11.586 ljudi, a od posljedica zaraze preminulo 116.

Vođa oporbe poziva dugogodišnjeg premijera Netanyahua da hitno formiraju vladu

Vođa izraelske oporbe Benny Gantz pozvao je u ponedjeljak dugogodišnjeg premijera Benjamina Netanyahua da hitno zaključe sporazum o formiranju vlade nacionalnog jedinstva, pred istek roka u ponoć. Upozorio je da bi u protivnom mogli uvući zemlju u četvrte izbore u nešto više od godinu dana.

Bivši zapovjednik izraelske vojske, vođa stranke Plavi i bijeli, Gantz je uputio Netanyahuu poruku da je nužno okončati koalicijske razgovore.

- Ovo je naš trenutak istine. Ili izvanredna vlada nacionalnog jedinstva ili skupi i nepotrebni četvrti izbori tijekom krize. Povijest neće oprostiti ni jednom od nas ako pobjegnemo - rekao je Gantz.

Netanyahu je ubrzo potom na Twitteru pozvao Gantza da se sastanu u rezidenciji premijera. On je ranije rekao da njegova stranka Likud čini napore kako bi zaključila koalicijski dogovor do ponoći.

Izrael nema stabilnu vladu više od godine dana jer nijedna stranka nije dobila parlamentarnu većinu ni nakon trećih izbora u ožujku. Na tim izborima 2. ožujka Netanyahu je proglasio pobjedu jer je njegova konzervativna stranka Likud osvojila najviše zastupničkih mjesta, njih 36, u izraleskom Knessetu koji broji 120 zastupnika.

Gantzova stranka Plavi i bijeli bila je druga s osvojena 33 mjesta. Iako je bio drugi, Gantza su druge stranke prepoznale kao najbolji izbor za mandatara nove vladajuće koalicije.

Izraelski predsjednik Reuven Rivlin u nedjelju je odbacio Gantzov zahtjev da mu odobri još dva tjedna vremena za sastav vlade. Rivlin je rekao Gantzu da "u postojećim okolnostima nije moguće produljiti razdoblje koje ima za sastavljanje vlade". Ganz je ranije rekao da "Izrael ne bi trebao biti uvučen u četvrte izbore u ovo izazovno vrijeme kada se zemlja bori s krizom koronavirusa i svim njezinim posljedicama". (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:54