KAKVA PREVARANTICA

Netflix otkupio životnu priču žene koja je prevarila njujoršku elitu: ‘Da, zločin se na neki način isplati‘

Nije uspjela zadržati sav novac koji je dobila od Netflixa zbog zakona koji sprečava kriminalce da profitiraju od svojih nedjela
Anna Sorokin na suđenju 2019. godine
 Timothy A. Clary/Afp/Profimedia

Anna Sorokin, prevarantica poznata kao 'lažna nasljedica', pokušava iskoristiti svoj slučaj najbolje što može nakon što je puštena iz zatvora.

Na pitanje isplati li se takav zločin, Anna Sorokin je za BBC rekla: 'Na neki način, da'.

Netflix je za njezinu priču platio 320.000 američkih dolara, a ponuđeni su joj i neki drugi poslovi.

Podsjetimo, Anna Sorokin je osuđena na zatvorsku kaznu nakon što je prevarila banke, hotelijere i prijatelje za stotine tisuća dolara. Priča o njezinim prevarama koje je izvodila pod imenom Anna Delvey postala je viralna nakon objave u New York Magazineu 2018. godine, a to je izazvalo i zanimanje TV producenata.

image
Anna Sorokin nakon izlaska iz zatvora u veljači 2021.
Theimagedirect.com/The Image Direct/Profimedia
image
Anna Sorokin nakon izlaska iz zatvora u veljači 2021.
Fernando Ramales/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia

- Nisam nikad pitala Netflix žele li otkupiti moju priču, to se jednostavno dogodilo. Kao i sve ostalo, jednostavno je izmaklo kontroli, nisam ništa od toga dirigirala, kaže Sorokin koja je u veljači puštena na uvjetnu slobodu nakon više od tri godine provedene u zatvoru.

Ipak nije uspjela zadržati sav novac koji je dobila od Netflixa zbog njujorškog zakona koji sprečava kriminalce da profitiraju od svojih nedjela. Vlasti su tako zamrznule njezin bankovni račun i najprije omogućile žrtvama njezine prevare da polažu pravo na njega. Najmanje 170.000 američkih dolara iskorišteno je za povrat bankama.

Sorokin je u zatvoru dočekala 30. rođendan. Svoje prevare je izvodila tako što je u New Yorku govorila ljudima da ima fond od 60 milijuna dolara i ambiciozan projekt stvaranja umjetničke zaklade. No zapravo je bila pripravnica u jednom časopisu, a podrijetlom iz obitelji ruskih imigranata koji su živjeli u Njemačkoj. Boravila je u skupim hotelima i na Instagramu objavljivala o svom 'jetseterskom životu'. Tako je uspjela druge navesti da povjeruju u njezinu maštariju. Koristeći se lažnim dokumentima, čak je uvjerila banku da joj da prekoračenje u iznosu od 100.000 američkih dolara, a sve prije nego što joj je policija uspjela ući u trag.

Sada tvrdi da je tužiteljstvo odigralo glavnu ulogu u stvaranju njezine medijske ličnosti tijekom suđenja.

image
Anna Sorokin a/k/a Anna Delvey
Steven Hirsch/pool/nyp/mega/The Mega Agency/Profimedia

- U potpunosti su pogrešno prikazali moje motive. Rekli su da sam paradirala po New Yorku predstavljajući se kao bogata nasljednica. No ono što se zbilja dogodilo, bilo je između mene i financijskih institucija. Prikazali su me kao nekakvu party-djevojku, a to nikad nije bio moj cilj, rekla je Anna Sorokin.

Iako je često uživala u skupim obrocima, šampanjcu i luksuznim odmorima, prvenstveno je bila usredotočena na stvaranje svoje umjetničke zaklade te je na prijevaru tražila zajam od 22 milijuna dolara. Čak je izdala i luksuznu brošuru za koju nikad nije platila dizajneru. Tvrdila je da za zabavu povodom predstavljanja ima podršku slavnih umjetnika.

Na pitanje kada je Anna Sorokin odlučila postati Anna Delvey, odgovorila je da je ona oduvijek bila Anna Delvey.

- Drugi su me predstavljali kao manipulativnu osobu, a mislim da ja to nisam. Nisam nikad bila jako ljubazna osoba, nisam pokušavala nekoga nagovoriti na netšo. Samo sam rekla ljudima što želim i oni su mi to dali, a ako nisu, išla sam dalje, objasnila je Sorokin.

Ona je u travnju 2019. proglašena krivom po četiri točke optužnice, a oslobođena je po još dvije točke optužnice.

Nakon izlaska iz zatvora preplavili su je zahtjevi medija, a unajmila je i vlastitog redatelja koji će preuzeti njezinu priču.

image
Anna Sorokin na Manhattanu
T.jackson/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia

- Pišem knjigu, imam svoj projekt i robu, a radim i na reformi zatvora, rekla je i dodala da joj ne služi na čast to što je osuđena prevarantica. Međutim, na društvenim mrežama ne bježi od te svoje reputacije. Na Twitteru je tako ovog tjedna objavila fotografiju hrpe knjiga na temu novčanih prevara.

Iako je ranije govorila da žali zbog svojih nedjela, sada kaže da žaljenje nije prava riječ jer ono implicira tugu, a ona nije tužna zbog toga što je učinila. Ipak, ističe da ne bi to ponovila.

Njezin odvjetnik Todd Spodek je za BBC rekao da radi na žalbi i očekuje da će Sorokin biti deportirana natrag u Njemačku. Ona pak kaže da će pokušati ostati u SAD-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:53